Kultura

Varaždin: Najavljen jubilarni 15. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra

Objavljeno

/

Fotografija:Hina

Jubilarni 15. Tjedan smijeha u organizaciji Kerekesh Teatra održavat će se od 1. do 10. ožujka u šest hrvatskih županija, a osim 60-ak predstava, dosad najveće izdanje festivala donosi i 8. međunarodnu izložbu karikatura, najavljeno je u srijedu u Varaždinu.

Umjetnički voditelj Kerekesh Teatra, Jan Kerekeš, istaknuo je da riječ o najvećem i najposjećenijem kazališnom festivalu u Hrvatskoj koji je s početne tri predstave, došao do ovogodišnje brojke od oko 65 predstava.

„Odlučili smo ove godine uključiti komedije koje mogu gostovati od društvenog doma, do kino dvorana i te putujuće komedije uvrstili smo u festival u šest županija. Programi u Varaždinu i dalje su natjecateljskog karaktera, odnosno publika je ta koja odabire najsmješniju predstavu”, pojasnio je Jan Kerekeš dodavši da će predstava koja izazove najviše reakcija publike dobiti nagradu „Najjači smehek’.

Gostujuća kazališta dolaze s predstavama koje još nisu izvedene u Varaždinu, naglasio je.

„Tu su tako Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom ‘Traži se novi suprug’, Kazalište Komedija i predstava ‘Zagrepčanke i statičar’, Teatar Exit i Ludens teatar u koprodukciji dolaze s velikom predstavom ‘Testosteron’, dolaze Histrioni, dolazi i B GLAD Produkcija”, najavio je.

Festival će 1. ožujka u varaždinskom HNK započeti premijerom predstave ‘Babinjak’ redatelja Ljubomira Kerekeša kojem je to 15 autorski tekst i 18 kazališna režija.

„Sve je na tragu svega onoga što Kerekesh Teatar radi, a to su smijeh i zabava i debeli aktualitet između redaka. Imamo i tri proslave u sklopu festivala, a to će biti stota izvedba predstave ‘Ja trudnica’, isto tako i sto pedeseta izvedba predstave ‘Ljubaf’ i tristota izvedba predstave ‘Skupština’”, rekao je Ljubomir Kerekeš.

Kako je istaknuto, bit će to dosad najskuplje izdanje festivala, s ukupnim troškovima oko 140 tisuća eura. Festival je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija i Varaždinske županije, a najveći partner i generalni pokrovitelj je Grad Varaždin koji je ove godine za potporu Kerekesh Teatru izdvojio 30 tisuća eura.

„Oni su već 15 godina sa svojim Tjednom smijeha u varaždinskom HNK i nadam se da će to biti jedan od posljednjih festivala u ovoj zgradi jer se nadam da će se to uskoro realizirati u njihovom Kulturnom centru i mislim da bi to njima bila jedna od najvećih nagrada”, rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Vijećnik u Skupštini Varaždinske županije, Goran Kaniški, istaknuo je da Županija Kerekesh Teatru daje podršku u svemu što rade jer osim u Varaždinu, predstave igraju i u susjednim općinama i gradovima, dok je intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić kazala kako smatra da je veliki uspjeh održavati ovakav kontinuitet u kazalištu i uvijek imati zainteresiranu publiku.

U sklopu Tjedna smijeha održat će se i tradicionalna, ove godine 8. međunarodna izložba karikatura ‘Smijeh bez granica’.

Hina

U trendu

Exit mobile version