Osobe s invaliditetom

Usluga videće pratnje u Udruzi slijepih Međimurske županije do kraja godine

Objavljeno

/

Udruga slijepih Međimurske županije osigurava usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju preko programa ‘Mala podrška, velik uspjeh’

Opći cilj ovog programa je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su: povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije, te nastaviti zapošljavanje videćeg pratitelja.

Program ‘Mala podrška, velik uspjeh’ obuhvaća sljedeće aktivnosti:

– prijevoz, pratnja i pomoć slijepim osobama u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima;

– pomoć/obuka pri sitnim kućanskim poslovima;

– pomoć/obuka pri obavljanju administrativnih poslova;

– informiranje o usluzi videćeg pratitelja.

Program se provodi od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2023. godine, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nakon njegovog završetka, od 1. siječnja 2024. godine Udruga slijepih Međimurske županije planira osigurati nastavak pružanja usluge videćih pratitelja kroz sustavno financiranje sukladno Zakonu o osobnoj asistenciji, kako bi zadržala ovu socijalnu uslugu koja je najvažnija za slijepe osobe.

– Kad sam se prijavljivao za posao videćeg pratitelja i zaposlio se, nisam znao što očekivati. Bio je to na neki način za mene ulazak u nepoznato. U ovih prvih nekoliko tjedana koliko radim, o ovom poslu mogu pričati samo u superlativima, a korisnici i radne kolegice su izrazito ljubazni. Radna atmosfera je puno drugačija od standardnog posla u nekom poduzeću. Premda se posao sastoji od mnogo vožnje, ipak je najbitnije kad se odlazi u neko novo okruženje ili situaciju i tu je naša dužnost kao videćih pratitelja olakšati korisnicima koliko god to možemo. Rekao bih da je plemenitost vrlina koja je poželjna kod osobe koja želi raditi kao videći pratitelj. Za sebe mogu reći da ovaj posao želim nastaviti raditi još dugi niz godina – kaže videći pratitelj Krešimir Horvat.

U trendu

Exit mobile version