Tacosi su originalno meksičko jelo koje možemo usporediti sa sendvičem. U ‘krušnom’ omotu kojeg čini kukuruzna ili pšenična tortilja nalaze se različita punjenja s mesom, ribom i plodovima mora u društvu povrća i sira
Sastojci za ribu:
- 500 g fileta bijele ribe (npr. bakalar, tilapija, oslić)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica čili praha
- 1 žličica dimljene paprike
- pola žličice kumina
- sol i papar po ukusu
- sok 1 limete
Sastojci za tacos:
- 8 tortilja (kukuruzne ili pšenične)
- pola glavice crvenog kupusa, tanko narezanog
- 1 avokado, narezan na kriške
- 1 mango, narezan na kockice
- 1 crveni luk, tanko narezan
- svježi korijander (po želji)
Sastojci za preljev:
- pola šalice kiselog vrhnja
- sok 1 limete
- 1 žlica meda
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
U zdjeli pomiješajte čili prah, dimljenu papriku, kumin, sol i papar. Začinite riblje filete s obje strane ovom mješavinom začina.
Stavite ribu u zagrijanu tavu i pržite 3-4 minute sa svake strane, ili dok ne postane zlatno smeđa i ne počne se lako ljuštiti vilicom.
Kad je riba gotova, iscijedite limetin sok preko fileta.
U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, limetin sok, med, sol i papar. Dobro promiješajte dok ne postane glatko.
Zagrijte tortilje na suhoj tavi ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postanu tople i mekane.
Na svaku tortilju stavite malo narezane ribe.
Dodajte tanko narezani crveni kupus, kriške avokada, kockice manga i tanko narezani crveni luk.
Prelijte preljevom od kiselog vrhnja i pospijte svježim korijanderom ako želite.
Poslužite tacose s dodatnim kriškama limete sa strane za dodatni okus.
Možete ih poslužiti s prilogom od riže, graha ili salate po želji.