Gastro kutak

UGRIJAT ĆE VAS Krem juha od bundeve i batata

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Ova jesenska juha će vas ugrijati i tijelu goditi uz namirnice poput bundeve, batata i mrkve. Pored bogatstva okusa ove juhe lakše ćete preboljeti kraj ljeta, garantiramo

Sastojci:

  • 1 manja bundeva (oko 500 g)
  • 2 batata
  • 2 mrkve
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • Prstohvat mljevenog cimeta (po želji)
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin ili bosiljak za ukras

Priprema:

Ogulite bundevu, batat i mrkve, te ih narežite na kockice. Sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte crveni luk. Pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta), zatim dodajte češnjak i pržite još jednu minutu.

U lonac dodajte kockice bundeve, batata i mrkve. Kratko ih popržite s lukom i češnjakom (oko 5 minuta), kako bi se lagano karamelizirali i pustili mirise.

Prelijte povrće povrtnim temeljcem, dodajte prstohvat muškatnog oraščića, soli i papra. Ako volite, dodajte i malo mljevenog cimeta za dodatnu dubinu okusa. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.

Kad je povrće mekano, maknite lonac s vatre i pustite da se juha malo ohladi. Zatim, uz pomoć štapnog miksera ili blendera, izradite krem juhu.

Ako želite kremastiju teksturu, dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Juha će dobiti bogatiju teksturu i okus.

Juhu poslužite toplu, ukrašenu svježim peršinom ili bosiljkom. Možete dodati i malo preprženih sjemenki bundeve za dodatnu hrskavost.

U trendu

Exit mobile version