Salata od tune, kakvu poznajemo danas, postala je popularna početkom 20. stoljeća kada je konzervirana tuna postala široko dostupna. Brzo je postala omiljena jer je bila jednostavan i pristupačan način unosa proteina u obroke, posebno tijekom teških ekonomskih vremena poput Velike depresije
Sastojci:
- 2 konzerve tune u vodi ili ulju
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
- 1 crvena paprika, sitno nasjeckana
- 1 šalica kukuruza (može biti konzervirani ili kuhani)
- 3-4 žlice majoneze
- 1-2 žlice grčkog jogurta (po želji)
- sok od pola limuna
- sol i papar po ukusu
- svježi peršin, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema:
Otvorite konzerve tune i ocijedite višak tekućine.
U velikoj zdjeli izmiješajte tunu, nasjeckani crveni luk, celer, crvenu papriku i kukuruz. Dodajte majonezu i grčki jogurt (ako koristite), pa sve dobro izmiješajte.
Iscijedite sok od limuna preko smjese i dodajte sol i papar po ukusu. Lagano promiješajte sve sastojke dok se dobro ne povežu.
Poslužite ohlađeno, ukrašeno svježim peršinom.
Ova salata od tune može se poslužiti na listovima zelene salate, u sendviču, ili uz krekere. Dobar tek!