Kutak za stručnjake

Svjetski dan KOPB-a ove godine s temom ‘Disanje je život – djelujte ranije’

Objavljeno

/

Cilj ovogodišnje teme je istaknuti važnost ranog preventivnog djelovanja za zdravlje pluća. Održavanje zdravlja pluća sastavni je dio budućeg zdravlja i dobrobiti – sada je važnije nego ikad djelovati što prije

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest koja se može spriječiti i liječiti, uzrokuje nedostatak daha, kronični kašalj i iskašljavanje, a razvija se polako i obično postaje očita nakon 40 ili 50 godina starosti.

KOPB je visoko rasprostranjen u općoj populaciji i trenutno je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, procjenjuje se da tri milijuna ljudi godišnje umre od KOPB-a. Očekuje se da će se taj broj povećati zbog starenja i stalne izloženosti populacije čimbenicima rizika. Izloženost duhanskom dimu i drugim udahnutim toksičnim česticama i plinovima glavni su čimbenici rizika za KOPB.

Kako bolest napreduje, dnevne aktivnosti, poput hodanja stubištem, nošenja kovčega, te aktivnosti samozbrinjavanja, oboljelima postaju teške i naporne. Također, bolest postaje znatan financijski teret zbog ograničenja učinkovitosti na radnom mjestu i kod kuće, te dovodi do povećanja ukupnih troškova liječenja.

Mnogi slučajevi KOPB-a mogu se spriječiti izbjegavanjem ili ranim prestankom pušenja. Kronična opstruktivna plućna bolest ne može se izliječiti, međutim dostupni medicinski i fizikalni tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma, poboljšanju kvalitete života, te smanjenju rizika od smrti. Najučinkovitiji i najisplativiji dostupni tretman za oboljele od KOPB-a koji i dalje puše je prestanak pušenja. Prestanak pušenja može usporiti napredovanje bolesti. Predviđa se da će se u narednih 10 godina ukupna smrtnost od KOPB-a povećati za više od 30 posto ako se ne poduzmu hitne mjere za smanjenje osnovnih čimbenika rizika, posebice – uporabe duhana.

Ne postoji lijek za KOPB, ali rana dijagnoza i liječenje važni su za usporavanje napredovanja simptoma i smanjenje rizika od novih pogoršanja bolesti. Postoji nekoliko radnji koje osobe s KOPB-om mogu poduzeti kako bi poboljšale svoje cjelokupno zdravlje i pomogle u kontroli KOPB-a:

  • – prestati pušiti;
  • – provoditi redovitu tjelesnu aktivnost i plućnu rehabilitaciju;
  • – cijepiti se protiv upale pluća, gripe i koronavirusa;
  • – pravilno koristiti propisane inhalacijske terapije.

Zbog svega gore navedenog, Globalna inicijativa za kroničnu opstruktivnu bolest pluća (engl. The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) organizira Svjetski dan KOPB-a u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima i grupama pacijenata oboljelim od KOPB-a širom svijeta. Prvi Svjetski dan KOPB-a održan je 2002.godine. Svake godine organizatori u više od 50 zemalja širom svijeta provode javnozdravstvene aktivnosti među općom populacijom, zdravstvenim djelatnicima i bolesnicima.

Tema Svjetskog dana KOPB-a 2023. je ‘Disanje je život – djelujte ranije’ i održava se 15. studenoga. Cilj ovogodišnje teme je istaknuti važnost ranog preventivnog djelovanja za zdravlje pluća. Održavanje zdravlja pluća sastavni je dio budućeg zdravlja i dobrobiti – sada je važnije nego ikad djelovati što prije.

U organizaciji Hrvatskog torakalnog društva i Hrvatske kuće disanja domaći će stručnjaci danas istaknuti rizične čimbenike, važnost pravovremene dijagnoze i liječenja, ali i druge važne segmente brige o zdravlju pluća.

Pridružite im se na panel diskusiji u 11 sati na adresi Hrvatskog torakalnog društva Dukljaninova 3/2, 10000 Zagreb.

U panel diskusiji sudjeluju: Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva, Željka Vlašić Lončarić, Andrea Vukić Dugac, Jelena Ostojić, Gordana Pavliša, Latinka Basara, Radovan Zrilić i Ivana Rubil

Iako danas znamo da, osim pušenja, postoje i mnogi drugi, okolišni čimbenici koji mogu pridonijeti razvoju KOPB-a, a koji djeluju od najranije životne dobi, održavanje zdravlja pluća sastavni je dio cjelokupne brige o zdravlju. Vrlo rijetko, međutim, govori se o rizičnim čimbenicima koji djeluju u najranijoj životnoj dobi, a pridonose razvoju KOPB-a, poput respiratornih infekcija u dječjoj dobi i izloženosti duhanskom dimu. Uz prevenciju navedenog, rana dijagnostika i rano liječenje KOPB-a značajno mogu popraviti kvalitetu života bolesnika s KOPB-om, kao i ukupno preživljenje.

Na panel diskusiji predstavit će se sve aktivnosti unutar projekta ‘Zdrava pluća’ (‘Green Lung’) posvećenog upravo važnosti skrbi o zdravlju pluća kao sastavnog dijela cjelokupne brige o zdravlju i dobrobiti pojedinaca.

U trendu

Exit mobile version