Ova štrudla s makom i jabukama spoj je sočne, mirisne nadjevene unutrašnjosti i hrskavog, zlatnosmeđeg tijesta. Mak daje bogatu, orašastu aromu, dok jabuke unose svježinu i sočnost
Sastojci za tijesto:
- 2 šalice glatkog brašna
- pola šalice mlake vode
- 3 žlice ulja
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 1 šalica mljevenog maka
- pola šalice vrućeg mlijeka
- 2 žlice meda
- 1 vanilin šećer
- pola šalice šećera
- 2 naribane jabuke
- pola žličice cimeta
- četvrtina šalice grožđica (po želji)
Sastojci za premaz:
- 2 žlice maslaca, otopljenog
Priprema:
U posudi pomiješati brašno, sol, vodu i ulje te mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti 30 minuta da odmori.
Mak preliti vrućim mlijekom, dodati šećer, med, vanilin šećer i grožđice. Promiješati i ostaviti da se ohladi, zatim dodati naribane jabuke i cimet.
Na pobrašnjenoj krpi tanko razvući tijesto. Premazati otopljenim maslacem.
Ravnomjerno rasporediti nadjev, a zatim pomoću krpe zarolati štrudlu. Prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Po želji posipati šećerom u prahu i poslužiti toplo ili hladno.