Rižoto s plodovima mora je jedno od najpoznatijih i najpopularnijih jela talijanske kuhinje, a varijacije na temu su bezbrojne. Rižoto s plodovima mora je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu i može lako zagorjeti. Uvijek ga kuhajte na laganoj vatri uz miješanje.
Sastojci:
- 1 veći ljubičasti luk
- šalica riže
- pakiranje smrznutih morskih plodova (po želji)
- 1 dl bijelog vina
- sol, papar
- mediteranski začini, peršinov list
- maslinovo ulje
- žlica maslaca
- povrtni temeljac
Priprema:
Očistite i sitno nasjeckajte jedan veći ljubičasti luk. Stavite tavu na laganu vatru i malo maslinovog ulja te pirjajte luk dok ne omekša ili dok ne porumeni. Stavite prstohvat soli da bolje omekša. Zatim, dodajte šalicu riže i na suho pržite još pet minuta uz lagano miješanje.
Dodajte šalicu temeljca, a nakon što ishlapi dolijte vino. Zatim dodajte pakiranje smrznutih morskih plodova.
Nastavite s dolijevanjem temeljca i učestalim miješanjem dok riža ne omekša. Riža ne smije biti prekuhana, a svaki put kad upije tekućinu dodajte joj još temeljca. Potrebno je paziti kroz cijelo kuhanje da riža ne ostane bez tekućine jer može lako zagorjeti.
Začinite i pred kraj dodajte žlicu maslaca i peršinov list. Ostavite da odstoji 5-10 minuta i poslužite toplo sa sirom ribancem i salatom po želji.
In Portal