Paprike dolaze u različitim bojama – zelenoj, žutoj, narančastoj i crvenoj – ne zato što su različite vrste, već zato što su u različitim fazama zrelosti. Zelene paprike se beru ranije i imaju blago gorak okus, dok su crvene potpuno zrele i slađe, s više vitamina C i beta-karotena. Crvene paprike sadrže čak 11 puta više beta-karotena od zelenih
Sastojci:
- 4 svježe crvene ili žute paprike
- 2 konzerve tune u vlastitom soku ili maslinovom ulju (cca 160 g po konzervi)
- 1 šalica kuhane riže (oko 200 g)
- 1 mrkva, naribana
- 1 tikvica, naribana
- 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 2 žlice maslinovog ulja
- 50 g naribanog sira (parmezan ili gauda)
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za dekoraciju
Priprema:
Paprike prerežite na pola po dužini i očistite od sjemenki.
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i tikvicu te pirjajte 5 minuta.
Umiješajte ocijeđenu tunjevinu i kuhanu rižu. Posolite i popaprite prema ukusu.
Napunite polovice paprika pripremljenom smjesom i posložite ih u namašćeni lim za pečenje.
Pospite paprike naribanim sirom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok paprike ne omekšaju, a sir se lijepo zapeče.
Poslužite toplo, uz svježu salatu po želji.