Gastro kutak

Punjene paprike s tunjevinom i povrćem

Objavljeno

/

Foto: DALL-E

Paprike dolaze u različitim bojama – zelenoj, žutoj, narančastoj i crvenoj – ne zato što su različite vrste, već zato što su u različitim fazama zrelosti. Zelene paprike se beru ranije i imaju blago gorak okus, dok su crvene potpuno zrele i slađe, s više vitamina C i beta-karotena. Crvene paprike sadrže čak 11 puta više beta-karotena od zelenih

Sastojci:

  • 4 svježe crvene ili žute paprike
  • 2 konzerve tune u vlastitom soku ili maslinovom ulju (cca 160 g po konzervi)
  • 1 šalica kuhane riže (oko 200 g)
  • 1 mrkva, naribana
  • 1 tikvica, naribana
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 50 g naribanog sira (parmezan ili gauda)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Paprike prerežite na pola po dužini i očistite od sjemenki.

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i tikvicu te pirjajte 5 minuta.

Umiješajte ocijeđenu tunjevinu i kuhanu rižu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Napunite polovice paprika pripremljenom smjesom i posložite ih u namašćeni lim za pečenje.

Pospite paprike naribanim sirom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok paprike ne omekšaju, a sir se lijepo zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu salatu po želji.

U trendu

Exit mobile version