Punjene mesne rolice su ukusno i sočno jelo napravljeno od mljevenog mesa, obogaćenog začinima, sirom i aromatičnim dodacima poput luka, češnjaka i peršina. Smjesa se oblikuje u rolice, koje se zatim omataju tankim ploškama pancete ili slanine, čime dobivaju dodatnu hrskavost i slani okus
Sastojci:
- 500 g mljevene junetine ili svinjetine
- 1 srednji luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 jaje
- 100 g krušnih mrvica (otprilike 1 šalica)
- 100 g naribanog sira (otprilike 1 šalica)
- 2 žlice peršina
- sol i papar po ukusu
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 8 tankih ploški pancete ili slanine
- ulje za prženje
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani luk, češnjak, jaje, krušne mrvice, naribani sir i peršin. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Podijelite smjesu na 8 jednakih dijelova. Oblikujte ih u duguljaste rolice. Omotajte svaku rolicu jednom ploškom pancete ili slanine.
U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite rolice sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju (oko 10-15 minuta). Pazite da ih često okrećete kako bi se ravnomjerno ispekle.
Nakon prženja, rolice možete dodatno staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C na 10-ak minuta kako bi se do kraja ispekle, posebno ako su veće.
Punjene mesne rolice poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili salatu po izboru.