Kviki gric može biti obični slani, možete u tijesto dodati sezam, a mogu biti i aromatični s dodatkom vlasca, origana i češnjaka. Mogu biti i ljuti ako dodate chili u prahu
Nešto bi slano grickali, a niste ništa kupili? Nema problema, imamo nešto super za vas.
Domaći Kviki gric možete napraviti u nekoliko različitih okusa. Sve ovisi o tome što volite. Mogu biti obični slani, možete u tijesto dodati sezam, a mogu biti i aromatični s dodatkom vlasca, origana i češnjaka. Mogu biti i ljuti ako dodate chili u prahu. Što se strukture tiče, ovaj je domaći Kviki gric dosta tvrđi od originala, ali to mu daje posebnu čar. Kako god okrenete, Kviki gric u domaćoj izvedbi je odlična stvar.
Za domaći Kviki gric potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 žlica soli
- 1 žličica šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml tople vode
- po želji: žlica chilija, origana ili papra
Priprema:
Pomiješati sve suhe sastojke pa postepeno dolijevati vodu i ulje. Umijesiti tvrđe tijesto. Dobro ga izraditi rukama. Iako se radi o dizanom tijestu, ne treba ga odlagati da se diže.
Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto odmah podijeliti na nekoliko komada. Od svakog komada formirati tanki valjak. Valjak ne bi smio biti deblji od 1 cm u promjeru.
Pripremiti veliki lim za pečenje. Staviti preko lima papir za pečenje. Po papiru ravnomjerno posipati malo soli.
Pripremiti također jedne čiste škare.
Uzimati valjke tijesta, rezati ih škarama cik cak iznad lima tako da komadići odmah padaju na papir za pečenje i sol. Kada ispunite svu površinu lima, komadiće rukama malo razdvojite ako su negdje ostali spojeni i odmah ih stavite peći. Peku se u pećnici prethodno zagrijanoj na 200*C 15-20 minuta. Nakon prvih 10-tak minuta pečenja treba izvaditi lim, Kviki gric špatulom preokrenuti i malo promiješati pa vratiti u pećnicu na dodatno pečenje.
Gotovi su kada poprime lijepu smećkastu boju.
I to je to. Domaći Kviki gric je spreman za grickanje. Dobar tek.