Ovo jelo donosi egzotičnu kombinaciju okusa – nježna bijela riba prožeta aromatičnim začinima poput đumbira, češnjaka i kurkume, uz kremastu bazu od kokosovog mlijeka. Marinada daje ribi sočnost i bogatstvo okusa, dok se svježina limete i pikantnost čilija savršeno stapaju u harmoniji
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe (brancin, oslić ili bakalar)
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršina)
- 1 crvena čili paprika, sitno sjeckana
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- pola šalice nasjeckanog mladog luka
- sok od 1 limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica kurkume
- sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, limetin sok, đumbir, češnjak, kurkumu, čili papriku, sol i papar.
Filete ribe stavite u posudu, prelijte marinadom i ostavite 20-30 minuta da upiju okuse.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Izvadite ribu iz marinade (marinadu sačuvajte) i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.
U istu tavu dodajte preostalu marinadu i nasjeckani mladi luk, kuhajte 2-3 minute dok se malo ne reducira.
Servirajte ribu prelivenom umakom, posipajte svježim korijanderom i poslužite uz rižu ili pečene batate.