Pačje meso jako je slatko i ukusno, u našem podneblju većinom se jede uz mlince ili rižu za blagdane. Kušajte ju na malo drugačiji način i oduševite svoje nepce.
Sastojci:
- pola patke
- 2 stabljike poriluka
- 200 g ječma
- 1 glavica crvenog luka
- korijen celera
- 1 mrkva
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice umaka od soje
- 1 ukiseljeni ljuti feferon
- 1 žlica glatkog brašna
- 1 žlica limunovog soka
- sušene marelice
- sol
- suncokretovo ulje
- 1 litra vode
Priprema:
Dan ranije pripremiti marinadu. Kako bismo pripremili marinadu potrebno je očistiti poriluk te ga dobro oprati pod mlazom hladne vode i izrezati na komade, bijeli i zeleni dio. Mrkvu i celer očistiti, oprati te izrezati na komade. Luk očistiti i podijeliti ga na četiri dijela. Češnjak očistiti pa protisnuti nožem da se spljošti.
U jedan lonac staviti vodu i ostaviti ju da kuha do vrenja. Kada voda proključa staviti povrće te kuhati dok ne omekša. Ohlađenom povrću dodati umak od soje i jedan ukiseljeni ljuti feferon, pa u tako napravljenoj marinadi ostaviti patku tijekom noći.
Patku, prije pečenja, izvaditi iz marinade, obrisati, pa ju posoliti sa svih strana. Peći ju u pećnici oko sat vremena. Cijelo vrijeme, dok se patka peče, zalijevati ju marinadom.
Kada je patka pečena, izrezati ju na komade. Soku od pečenja dodati pasirano povrće i brašno otopljeno u malo vode, prokuhati pa dodati limunov sok.
Za napraviti prilog potrebno je u vodi skuhati ječam, očistiti poriluk, oprati ga i izrezati na sitne kockice. Sušene marelice također izrezati na sitne kockice. Popržiti poriluk na ulju, dodati mu sušene marelice, pa zatim i ječam, te začiniti po želji.
Patku poslužiti uz umak od marinade i prilog od sušenih marelica i ječma.