Gastro kutak

Patka u marinadi s prilogom od ječma i suhih marelica

Objavljeno

/

Fotografija: Pexels

Pačje meso jako je slatko i ukusno, u našem podneblju većinom se jede uz mlince ili rižu za blagdane. Kušajte ju na malo drugačiji način i oduševite svoje nepce.

Sastojci:

  • pola patke
  • 2 stabljike poriluka
  • 200 g ječma
  • 1 glavica crvenog luka
  • korijen celera
  • 1 mrkva
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 ukiseljeni ljuti feferon
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žlica limunovog soka
  • sušene marelice
  • sol
  • suncokretovo ulje
  • 1 litra vode

Priprema:

Dan ranije pripremiti marinadu. Kako bismo pripremili marinadu potrebno je očistiti poriluk te ga dobro oprati pod mlazom hladne vode i izrezati na komade, bijeli i zeleni dio. Mrkvu i celer očistiti, oprati te izrezati na komade. Luk očistiti i podijeliti ga na četiri dijela. Češnjak očistiti pa protisnuti nožem da se spljošti.

U jedan lonac staviti vodu i ostaviti ju da kuha do vrenja. Kada voda proključa staviti povrće te kuhati dok ne omekša. Ohlađenom povrću dodati umak od soje i jedan ukiseljeni ljuti feferon, pa u tako napravljenoj marinadi ostaviti patku tijekom noći.

Patku, prije pečenja, izvaditi iz marinade, obrisati, pa ju posoliti sa svih strana. Peći ju u pećnici oko sat vremena. Cijelo vrijeme, dok se patka peče, zalijevati ju marinadom.

Kada je patka pečena, izrezati ju na komade. Soku od pečenja dodati pasirano povrće i brašno otopljeno u malo vode, prokuhati pa dodati limunov sok.

Za napraviti prilog potrebno je u vodi skuhati ječam, očistiti poriluk, oprati ga i izrezati na sitne kockice. Sušene marelice također izrezati na sitne kockice. Popržiti poriluk na ulju, dodati mu sušene marelice, pa zatim i ječam, te začiniti po želji.

Patku poslužiti uz umak od marinade i prilog od sušenih marelica i ječma.

U trendu

Exit mobile version