Gastro kutak

Pastrmalija je tradicionalno jelo iz Makedonije

Objavljeno

/

Foto: Wikipedia

Pastrmalija se poslužuje topla, uz jogurt ili kiselo mlijeko, a često se jede rukama. Ovo rustikalno jelo savršeno je za neformalne obroke i okupljanja, pružajući autentičan okus makedonske kuhinje

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna ili 4 čaše blago zbijene
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 standardna čaša mlake vode
  • 2-3 žlice maslinovog ulja

Sastojci za nadjev:

  • 400 g svinjetine ili dva srednje velika odreska  (od buta ili plećke) ili pilećeg mesa
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica crvene paprike (slatke)
  • pola žličice papra
  • 2-3 žlice ulja (za mariniranje mesa)
  • 1-2 jaja (po želji, za završnicu)

Priprema:

Ako koristite svježi kvasac, razmutite ga u malo mlake vode sa šećerom i pustite da se zapjeni (oko 10 minuta). Kod suhog kvasca, ovaj korak nije potreban – dodajte ga izravno u brašno.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i aktivirani kvasac (ili suhi kvasac). Postupno dodajte mlaku vodu i ulje. Umijesite glatko i elastično tijesto.

Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu 1 sat, dok ne udvostruči volumen.

Narežite meso na sitne kockice.

U zdjeli pomiješajte kockice mesa sa soli, crvenom paprikom, paprom i uljem. Ostavite da se marinira dok tijesto ne bude spremno.

Zagrijte pećnicu na 220 °C.

Kada se tijesto digne, podijelite ga na 4 jednaka dijela (za 4 pastrmalije).

Svaki dio oblikujte u ovalni, tanki kruh (oko 1 cm debljine). Postavite na papir za pečenje ili lim premazan uljem.

Po tijestu ravnomjerno rasporedite komadiće mariniranog mesa, lagano ga utisnite u tijesto.

Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, dok tijesto ne postane zlatno, a meso pečeno.

(Opcionalno) Pred kraj pečenja, razbijte jedno jaje na vrh svake pastrmalije i vratite u pećnicu na još 2-3 minute dok se jaje lagano ne stisne.

Pastrmaliju poslužite toplu, uz jogurt, kiselo mlijeko ili salatu po želji.

U trendu

Exit mobile version