Pašteta je idealna za blagdanski stol jer spaja bogate okuse dimljene ribe s kremastošću i svježinom dodataka poput limuna i peršina. Ova pašteta lako se priprema, a njezina svestranost omogućuje posluživanje kao predjelo ili glavno jelo uz priloge
Sastojci:
- 300 g dimljene ribe (oko 2 šalice)
- 150 g krem sira (oko 2 trećine šalice)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- 1 žlica svježeg peršina (sitno nasjeckan)
- prstohvat soli i papra
- malo naribane limunove korice (po želji)
Priprema:
Ako koristite dimljenu ribu s kostima, pažljivo je očistite i uklonite sve kosti. Komade ribe narežite na manje dijelove kako bi ih bilo lakše usitniti.
U blender ili sjeckalicu stavite dimljenu ribu, krem sir, maslinovo ulje, limunov sok i nasjeckani češnjak. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
Dodajte nasjeckani peršin, prstohvat soli, papra i limunovu koricu. Još jednom kratko promiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.
Paštetu prebacite u zdjelicu i ukrasite svježim peršinom. Poslužite je uz prepečeni kruh, krekere ili domaće lepinje. Također se odlično slaže s maslinama i mariniranim povrćem.
Ako želite bogatiji okus, paštetu možete pripremiti dan ranije i pustiti da se okusi prožmu u hladnjaku.