Odrezak Barun Trenk, tradicionalni je požeški specijalitet, u kojem su svi okusi Slavonije, a oduševit će i one najizbirljivije. Ajvar, kulen, kuhano jaje, ukusna svinjetina i umak od gljiva, spoj su koji će malo koga ostaviti ravnodušnim
Sastojci za četiri osobe:
- 4 odreska svinjskog buta
- 4 šnite kulena (po želji dodajte više)
- 4 žlice ajvara
- 2 kuhana jaja
- svinjska mast
- sol, papar
Za umak:
- 1 manji luk
- 250 g šampinjona
- 50 ml bijelog vina
- po želji žlica vrhnja za kuhanje
- sol, papar
Priprema:
Šnicle dobro istucite čekićem za meso pa začinite.
Skuhajte jaja pa ih narežite na četvrtine.
Na svaku šniclu stavite žlicu ajvara, šnitu kulena i četvrtinu tvrdo kuhanog jaja. Zarolajte i učvrstite čačkalicama kako punjenje ne bi iscurilo. Svaku rolicu obložite brašnom.
Rolice pržite na malo svinjske masti dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
Izvadite rolice i pripremite umak od gljiva.
Na masnoću na kojoj ste pržili rolice stavite sitno nasjeckani luk. Nakon pet minuta dodajte šampinjone pa zalijte bijelim vinom.
Nakon pet minuta rolice vratite u umak i dinstajte 20 minuta. Po želji možete dodati žlicu vrhnja za kuhanje.
Poslužite uz pire krumpir i sezonsku salatu.