Gastro kutak

Nikad nije pogrešno vrijeme za burek s gotovim korama

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Burek nam dolazi iz Turske i tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen uz čašu hladnog jogurta

Sastojci:

  • 250 g kora za savijaču (pola paketa)
  • 375 g svježeg sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja
  • 1-2 žličice soli
  • 100 + 50 ml mineralne vode
  • 2 žlice ulja

Priprema:

Kalup u kojem ćete peći dobro nauljite ili ga obložite masnim papirom za pečenje. U kalup položite jednu koru tako da viri van rubova. Jednu dodatnu koru ostavite sa strane.

Sir, kiselo vrhnje, jaja, sol i 100 ml mineralne vode pomiješajte zajedno u jednoj posudi. U to dodajte preostale kore koje prethodno natrgajte na sitne dijelove. Prelijte tu smjesu s natrganim korama u kalup. Rubove donje kore koji vire van presavijte preko smjese sira.

Burek prekrijte preostalom korom koju ste sačuvali, rubove pažljivo zataknite sa strane. Pomiješajte dvije žlice ulja i 50 ml mineralne, time prelijte burek i ostavite ga da odstoji 30 minuta.

Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180 °C, pecite burek oko 30-35 minuta, tj. dok ne porumeni. Kod nekoga će se peći duže, kod nekoga kraće.

Ostavite burek da odstoji 5-10 minuta prije posluživanja.

U trendu

Exit mobile version