Gastro kutak

Najbolje fritule – recept za savršene mekane kuglice

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Ovaj recept kombinira tradicionalni okus fritula s jednostavnom pripremom. Rezultat su savršeno mekane i mirisne fritule koje će nestati s tanjura u trenu

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna = 4 šalice (250 ml svaka)
  • 10 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca = 1 puna žlica suhog kvasca ili 2 kockice svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 1 velika žlica kiselog vrhnja
  • 250 ml mlakog mlijeka = 1 šalica (250 ml)
  • 100 ml jogurta = malo manje od pola šalice
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 žlica ruma
  • ulje za prženje (dovoljno da fritule plivaju u loncu)
  • šećer u prahu i cimet po ukusu

Priprema:

U zdjelu stavite 4 šalice brašna, 1 žlicu suhog kvasca (ili pripremite svježi kvasac s malo toplog mlijeka i šećera), 2 žlice šećera, 1 čajnu žličicu vanilin šećera i prstohvat soli.

Dodajte 2 jaja, 1 punu žlicu kiselog vrhnja, 1 šalicu mlakog mlijeka, 7 žlica jogurta, koricu limuna i 1 žlicu ruma. Sve dobro promiješajte dok tijesto ne postane glatko i gusto.

Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu 45-60 minuta, dok ne udvostruči volumen.

Zagrijte ulje u loncu (otprilike 5 cm dubine). Ulje je dovoljno vruće ako komadić tijesta odmah ispliva na površinu i zapjeni se.

Koristeći dvije žlice, oblikujte kuglice i pažljivo ih spuštajte u ulje. Pržite ih 2-3 minute dok ne postanu zlatno-smeđe, povremeno ih okrećući.

Gotove fritule izvadite na papirnati ubrus da upiju višak ulja. Posipajte ih šećerom u prahu i cimetom ili poslužite s dodatkom po želji, poput čokolade ili marmelade.

U trendu

Exit mobile version