Ovaj recept kombinira tradicionalni okus fritula s jednostavnom pripremom. Rezultat su savršeno mekane i mirisne fritule koje će nestati s tanjura u trenu
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna = 4 šalice (250 ml svaka)
- 10 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca = 1 puna žlica suhog kvasca ili 2 kockice svježeg kvasca
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 prstohvat soli
- 2 jaja
- 1 velika žlica kiselog vrhnja
- 250 ml mlakog mlijeka = 1 šalica (250 ml)
- 100 ml jogurta = malo manje od pola šalice
- naribana korica jednog limuna
- 1 žlica ruma
- ulje za prženje (dovoljno da fritule plivaju u loncu)
- šećer u prahu i cimet po ukusu
Priprema:
U zdjelu stavite 4 šalice brašna, 1 žlicu suhog kvasca (ili pripremite svježi kvasac s malo toplog mlijeka i šećera), 2 žlice šećera, 1 čajnu žličicu vanilin šećera i prstohvat soli.
Dodajte 2 jaja, 1 punu žlicu kiselog vrhnja, 1 šalicu mlakog mlijeka, 7 žlica jogurta, koricu limuna i 1 žlicu ruma. Sve dobro promiješajte dok tijesto ne postane glatko i gusto.
Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu 45-60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Zagrijte ulje u loncu (otprilike 5 cm dubine). Ulje je dovoljno vruće ako komadić tijesta odmah ispliva na površinu i zapjeni se.
Koristeći dvije žlice, oblikujte kuglice i pažljivo ih spuštajte u ulje. Pržite ih 2-3 minute dok ne postanu zlatno-smeđe, povremeno ih okrećući.
Gotove fritule izvadite na papirnati ubrus da upiju višak ulja. Posipajte ih šećerom u prahu i cimetom ili poslužite s dodatkom po želji, poput čokolade ili marmelade.