In Metropola

MEMORIJALNI STAN MARIJE JURIĆ ZAGORKE Predavanje ‘Povijest i običaji Turopolja u romanu Kći Lotršćaka’

Objavljeno

/

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva vas na predavanje Martine Piškor ‘Povijest i običaji Turopolja u romanu Kći Lotršćaka’

Predavanje će se održati 28. studenog 2023. s početkom u 19 sati u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

lako ćemo vrlo često roman ‘Kći Lotršćaka’ vezati uz Zagreb i njegovu povijest, činjenica je ipak da je najveći dio radnje ovoga romana smješten u Turopolje. Kao i u svakom svom romanu, i ovdje Zagorka istražuje i donosi nam zanimljivu turopoljsku povijest, običaje i vjerovanja. Kako je izgledao tur po kojem je Turopolje dobilo ime, tko su bile dodole i kako se slavila Sv. Lucija, samo su dio pitanja na koja ćete dobiti odgovor.

Ako vas zanima u kakvim je povijesnim prilikama napisan roman, kao i ‘pomutnja’ s vremenskim razdobljima i povijesnim dogadajima koje je Zagorka ovdje opisala; ako vas zanima što je istina u ovom, inače punom legendi, priča i mitova punom romanu ili zašto su Sv. Juraj i Sv. Lucija toliko važni za Plemenitu opčinu Turopoljsku, ovo je predavanje za vas.

Program financijski podupire Grad Zagreb.

Izvor: Centar za ženske studije

U trendu

Exit mobile version