Odličan japanski recept koji će vas naučiti kako napraviti losos s teriyaki umakom. Ovo divno jelo idealno je za brzu večeru ili ručak jer je sve gotovo za dvadesetak minuta
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- 1 šalica riže
- 2 šalice vode
- četvrt šalice sojinog umaka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica meda
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žlica naribanog đumbira
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 žlica maslinovog ulja
- sezamove sjemenke za posipanje
- sjeckani zeleni luk za dekoraciju
Priprema:
U loncu skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, ostavite sa strane.
U maloj posudi pomiješajte sojin umak, smeđi šećer, med, rižin ocat, naribani đumbir i sitno nasjeckani češnjak.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte filete lososa i pržite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i kuhani. Izvadite losos iz tave i ostavite sa strane.
U istu tavu ulijte pripremljeni teriyaki umak i kuhajte dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Vratite losos u tavu i premažite ga umakom.
Poslužite losos na vrhu kuhane riže, posipajte sezamovim sjemenkama i sjeckanim zelenim lukom.