Lasagne u juhi su topla, aromatična i utješna varijanta klasične talijanske lazanje, pripremljena kao jušno jelo. Kombinacija bogatog umaka od rajčice, mljevene junetine i razlomljenih listova lasagna čini savršeno balansiranu juhu s okusima domaće kuhinje
Sastojci (za 4 porcije):
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 3 režnja češnjaka, sitno sjeckana
- 250 g mljevene junetine (oko 1 šalica i pol)
- 1 žličica soli
- pola žličice crnog papra
- 1 žličica suhog origana
- žličice suhog bosiljka
- četvrtina žličice čilija u pahuljicama (po želji)
- 2 šalice pasirane rajčice (ili pelati usitnjeni)
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 6 listova lasagna, razlomljenih na manje komade (otprilike 2 šalice razlomljenih komada)
- pola šalice svježeg ribanog parmezana
- 1 šalica ricotta sira (ili svježi kravlji sir kao zamjena)
- 1 šalica naribane mozzarelle
Priprema:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte 4-5 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu.
Umiješajte mljevenu junetinu i pržite 6-8 minuta dok ne posmeđi. Po potrebi ocijedite višak masnoće.
Dodajte sol, papar, origano, bosiljak i čili. Umiješajte koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu i temeljac. Dobro promiješajte.
Kad zavrije, dodajte razlomljene listove lasagna. Kuhajte 10-12 minuta ili dok tjestenina ne omekša, povremeno miješajući.
Umiješajte parmezan i kušajte juhu – po potrebi dodajte još začina.
Poslužite u zdjelama, dodajte po 1 žlicu ricotte i pospite s mozzarellom na vrhu.
Ako volite više ‘sirasti’ ugođaj, stavite zdjelu pod grill na minutu-dvije da se sir zapeče – kao mini lasagna u žlici.