Gastro kutak

Juha od povrća nam svima dobro dođe nakon blagdana

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Ova juha od povrća je hranjiva, bogata vitaminima i mineralima, a nježna tekstura povrća čini je ugodnom za jelo. Lako se priprema, a okus je bogat i uravnotežen, idealan za lagani i zdrav obrok

Sastojci:

  • 2 srednje mrkve
  • 1 manji krumpir
  • pola glavice celera (ili 1 manja stabljika)
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 rajčica (ili konzerva nasjeckane rajčice)
  • Jedna i pol litra povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • peršin ili drugi začini po želji (majčina dušica, lovorov list)

Priprema:

Povrće dobro operite i ogulite. Mrkvu, krumpir, celer narežite na male kockice. Rajčicu prepolovite, a luk i češnjak sitno nasjeckajte.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i češnjak i pržite ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu staklasti (oko 2-3 minute).

Dodajte narezanu mrkvu, krumpir i celer te kratko prodinstajte još nekoliko minuta, miješajući.

Zalijte povrće s povrtnim temeljcem ili vodom, dodajte rajčicu (ako koristite svježu, prethodno je možete oguliti i nasjeckati), začinite s malo soli i papra, te po želji dodajte peršin, lovorov list ili majčinu dušicu.

Pokrijte lonac i pustite da juha kuha na laganoj vatri oko 25-30 minuta, dok povrće ne omekša. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još vode ili temeljca.

Kada je povrće mekano, juha je gotova. Po želji možete je poslužiti s malo svježeg peršina na vrhu ili uz komadić integralnog kruha.

Ako želite gušću juhu, možete dio povrća izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu. Ovo će juhu učiniti kremastijom, a i dalje će biti lagana i zdrava.

Uživajte u ovoj laganoj, hranjivoj i ukusnoj juhi.

U trendu

Exit mobile version