Ako se ikada zaželite dobrog domaćeg gulaša napravite irski, s njim sigurno nećete pogriješiti
Sastojci:
- 600 g junetina
- 1 veća glavica luka
- 2 veće mrkve
- 3 režnja češnjaka
- 200 g svježih šampinjona
- 3 suhe šljive
- 100 g pancete
- 1 žlica brašna
- 2 tamno pivo
- 1 goveđi temeljac za jela
- 1 žlica koncentrata rajčice
- maslinovo ulje
- maslac
- sol
- papar
- vegeta
- lovorov list
- malo ljute papričice
Priprema:
Junetinu narezati na kockice, mrkvu oguliti i narezati na veće komade, a luk i češnjak narezati na sitno, a isto učiniti i s suhim šljivama. U posudu uliti maslinovog ulja pa ubaciti meso i kratko ga popržiti te ga izvaditi i staviti sa strane.
U istu tavu staviti sitno narezani luk i češnjak te kad se zaprže dodati i polovicu pancete. Pirjati dok sastojci ne dobiju zlatnu boju. Dodati jednu žlicu brašna pa promiješati. Zatim uliti tamno pivo i opet sve dobro izmiješati. U tavu vratiti meso, staviti lovorov list, mrkvu, koncentrat od rajčice, goveđi temeljac, suhe šljive te sol, papar, vegetu i malo ljute papričice. Sve dobro pomiješati pa zaklopiti i pustiti da se kuha sat i pol na laganoj vatri.
Dok se gulaš kuha, u drugoj tavi na maslacu ispržiti drugu polovicu pancete, dodati gljive pa pržiti dok voda iz njih ne ispari.
Nakon sat i pol kuhanja, u gulaš dodati gljive i pancetu, po potrebi doliti vode te nastaviti kuhati još pola sata bez poklopca.
Kada je gulaš gotov, skinuti ga s vatre i poslužiti uz prilog po izboru.