Današnji oblik gyrosa, kakav poznajemo, razvio se sredinom 20. stoljeća u Grčkoj. U početku se najčešće koristila janjetina ili svinjetina, no kasnije su se počele koristiti i druge vrste mesa, uključujući piletinu
Sastojci:
- pileća prsa (narezana na trakice)
- grčki jogurt
- krastavci (narezani na kockice)
- rajčice (narezane na kockice)
- crveni luk (narezan na tanke kolutove)
- svježi kopar
- limunov sok
- maslinovo ulje
- tortilje ili pita kruh
- sol i papar
Priprema:
Marinirajte piletinu u maslinovom ulju, limunovom soku, soli i papru te je ispecite na tavi ili roštilju.
Napravite tzatziki umak miješajući grčki jogurt, krastavce, kopar, limunov sok, sol i papar.
Poslužite piletinu u tortiljama ili pita kruhu s tzatzikijem, rajčicama, krastavcima i crvenim lukom.