Šnenokle su specijalitet austrijske kuhinje, ali se udomaćio i kod nas. Nježne, prozračne i bogatog okusa baš svaki put pružaju osjećaj zadovoljstva
Sastojci:
- 5 jaja
- 2 žlice brašna
- 1 l mlijeka
- 100 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije. Bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.
U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite van šupljikavom žlicom. Skinite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, brašno, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje.
Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti. Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite nekoliko žličnjaka od snijega i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih žličnjaka od snijega pa vadite u manje zdjelice i poslužite.