Gastro kutak

Danas uživajte u paelli, najpoznatijem španjolskom jelu

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Ovo tradicionalno jelo dolazi iz regije Valencije, a osnovni sastojci su riža, morski plodovi, piletina, povrće i šafran, koji daje jelu karakterističnu žutu boju. Paella je fleksibilno jelo i može se prilagoditi različitim okusima, uključujući i varijacije s različitim vrstama mesa, povrća ili morskih plodova

Sastojci:

  • 400 g riže
  • 200 g piletine (narezane na komade)
  • 200 g morskih plodova (školjke, kozice, lignje)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 zelena paprika
  • 2 rajčice (narezane)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 žličica šafrana
  • 1 litra pilećeg ili ribljeg temeljca
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po ukusu
  • limun za posluživanje

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite je iz tave i ostavite sa strane.

Na istoj tavi pirjajte luk, paprike i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte rajčice i kuhajte dok se sve ne sjedini.

Dodajte rižu u tavu s povrćem i kratko je pržite, dok ne postane prozirna. Umiješajte šafran i dobro promiješajte.

Ulijte temeljac i pustite da se lagano kuha oko 15-20 minuta. Ne miješajte rižu tijekom kuhanja.

Dodajte piletinu i morske plodove (npr. školjke, kozice) te kuhajte još nekoliko minuta, dok morski plodovi ne budu gotovi.

Paellu poslužite s kriškama limuna i uživajte.

U trendu

Exit mobile version