Poveži se s nama

Gastro kutak

Zimske kocke od sira

Objavljeno

/

Svježi sir zdrava je namirnica, a idealan je i za kolače jer su zbog njega sočni i kremasti. Ovaj ukusan kolač možete napraviti u samo nekoliko poteza s osnovnim namirnicama koje možda već imate kod kuće.

Jednostavan i lagan recept idealan je za svaku priliku jer je gotov za sat vremena.

Sastojci:

30 dag petit keksa

12 žlica rastopljenog maslaca

3 žlice šećera

1 dl mlakog mlijeka

Nadjev:

4 bjelanjka

4 žutanjka

1 limun

50 dag svježeg sira

15 dag šećera

1 vanilin šećer

Premaz:

2 kisela vrhnja

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

Priprema:

Kekse sameljite te dodajte šećer, maslac i mlijeko koje mora biti mlako da se maslac ne stisne prije vremena. Dobro izmiješajte rukama dok se masa ne prestane rasipati.

Kalup ne veći od 30×40 cm namastite i pobrašnite, pa u njega utisnite pripremljene kekse. Pecite samo 5 minuta na 200°C.

Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa zatim pjenasto izmiksajte žutanjke i šećer, dodajte sir, limunovu koricu i sok, dobro izmiješajte, pa na kraju žlicom umiješajte pripremljeni snijeg od bjelanjaka.

Ispečeno tijesto premažite nadjevom i pecite još 30 minuta.  Zatim izmiješajte kiselo vrhnje i šećer, pa premažite preko pečenog kolača.

Isključite pećnicu te u u nju vratite kolač da se suši oko 15 minuta. Gotov kolač ostavite preko noći na hladnom. Naime, mora odstajati da bi tijesto upilo vlagu iz sira jer bi se u protivnom rasipalo.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Špageti carbonara odličan su izbor kad ne želite pola dana kuhati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje talijansko jelo špagete carbonara. Izgleda vrlo primamljivo i kremozno.
Foto: Pixabay

Kako carbonara doslovno znači ‘rudareva žena’, neki vjeruju da je jelo je prvi put napravljeno kao obrok talijanskim rudarima. Danas je ona pojam brzog, a finog obroka jer je sve gotovo za nekih pola sata

Sastojci za 4 osobe:

  • 40 dag špageta
  • 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
  • 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
  • 1 šalica parmezana
  • slatko vrhnje
  • maslinovo ulje
  • putar
  • peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • po želji – trećina šalice bijelog vina, trećina šalice jušnog temeljca, 1 luk

Priprema:

Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente.

U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje s malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo je prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.

Poslužite uz ribani parmezan.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Zapečeni krumpiri s piletinom u umaku od gljiva

Objavljeno

/

Na slici je kremasto jelo s piletinom i krumpirima preliven s malo vrhnja i sa sitno narezanim peršinom na vrhu.
Fotografija: Pixabay

Naučili smo jesti krumpire i piletinu na bezbroj načina, ali ovaj je ipak nešto posebno. Kremasta piletina u umaku od gljiva i sočni hrckavi krumpiri kombinacija su koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • sol
  • papar
  • 2 žlice ulja
  • 600 g krumpira
  • 1 vrećica fant umaka od gljiva
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice naribanog ribanca
  • malo sitno narezanog peršina

Priprema:

Pileći file narezati na kockice, posoliti, popapriti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Na zagrijanom ulju piletinu prepeći dok ne dobije rumenu boju. Kada se ispeče prebaciti ju u vatrostalnu posudu.

Krumpir narezati na kocke i skuhati u slanoj vodi, zatim ga ocijediti te promiješati s piletinom u vatrostalnoj posudi.

Kako bi napravili umak potrebno je sadržaj vrećice fanta usuti u 200 ml mlake vode kojoj se prethodno doda slatko vrhnje, pa zagrijavati miješajući pjenjačom dok umak ne zavrije. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta neprestalno miješajući.

Pripremljeni umak preliti preko piletine i krumpira te sve posuti ribancem. Zatim zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 15 minuta.

Prije posluživanja jelo posuti na sitno narezanim peršinom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Hrskavom pohanom siru nemoguće je odoljeti

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pet hrkavo pohanih komada sira.
Foto: Pixabay

Kako bi uživanje u pohanom siru bilo potpuno, najbolje ga je jesti uz neki umak. Tradicionalno, pohani sir poslužuje se uz tartar. No isprobajte ga i uz domaći umak od rajčice (osobito ako pohate mozzarellu), ajvar, omiljeni ljuti umak ili kiselo vrhnje

Sastojci:

  • 400 g sira (Gauda, Edamer ili neki drugi po vašem izboru)
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 150 g krušnih mrvica
  • 100 ml ulja za prženje
  • Sol i papar po želji

Priprema:

Narežite sir na ploške debljine otprilike 1 cm. Ako je sir previše mekan, stavite ga na kratko u zamrzivač da se malo stvrdne kako bi se lakše panirao.

U jednu zdjelicu stavite brašno, u drugu zdjelicu umutite jaja s malo soli i papra, a u treću stavite krušne mrvice.

Uzmite plošku sira i uvaljajte je prvo u brašno, pazeći da je cijela površina pokrivena.

Zatim umočite u umućena jaja, također pazeći da je cijela površina pokrivena.

Na kraju uvaljajte u krušne mrvice, pritiskujući lagano kako bi se mrvice dobro zalijepile za sir.

U tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri.

Kada je ulje dovoljno vruće (možete provjeriti tako da stavite mali komadić krušne mrvice; ako cvrči, ulje je spremno), pažljivo stavite panirane ploške sira u tavu.

Pržite ih s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 2-3 minute sa svake strane.

Gotove ploške sira stavite na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja.

Poslužite odmah dok je sir još topao i mekan iznutra.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu