Poveži se s nama

Kultura

Završio 45. Međunarodni sajam knjiga Interliber

Objavljeno

/

Prema podacima voditeljice sajma Interliber Dine Grozdanović Poštolka, nakladnici su ove godine ostvarili 20 posto viši prihod

Na Zagrebačkom velesajmu, u paviljonima 5, 6, 7 i 7a, završio je u nedjelju, 12. studenoga, šestodnevni 45. Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023., s više od 300 izlagača iz 13 zemalja na više od 13.000 četvornih metara, a posjetilo ga je više od 120.000 zadovoljnih posjetitelja koji su došli na svoje zahvaljujući povoljnim sajamskim cijenama.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša istaknula je veliku posjećenost Interlibera, napomenuvši da su tijekom svih šest dana njegova održavanja okolna parkirališna mjesta bila popunjena automobilima i autobusima. Tako su organizirano autobusima dolazili ljudi iz Slavonije, Bosanske posavine i Dalmacije, ali i iz drugih krajeva.

Prema podacima voditeljice sajma Interliber Dine Grozdanović Poštolka, nakladnici su ove godine ostvarili 20 posto viši prihod.

U nedjelju smo popratili obilazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kroz paviljone, u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa te potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Plenković je rekao kako je nakladnička i knjižarska branša uz potporu Vlade dobro i na kvalitetan način prebrodila dosadašnje krize, posebno u vrijeme covida. Naveo je i kako se godišnje u Hrvatskoj objavljuje četiri do pet tisuća novih naslova te dodao i kako su nakladnici zadovoljni zbog prihoda i golemog odaziva. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula kako je u njezinu mandatu Ministarstvo kulture i medija udvostručilo proračunska izdvajanja za knjige i nakladništvo s tri na šest milijuna eura.

Tijekom održavanja Sajma održano je više od 200 sati stručnog i popratnog programa na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, dok su se na otvorenom prostoru ispred 5. paviljona održavali koncerti i nastupi mladih DJ-a. U sklopu programa za djecu i mladež pod nazivom ‘Sto posto pismeni’ organizirano je nekoliko edukativnih radionica, kao što su Financijska pismenost, Mala radionica glagoljice, radionica medijske pismenosti djece i mladeži – UNICEF te radionice Grafiti Street art u organizaciji Rockmarka. Predstavljen je i program poticanja čitanja djeci od najranije dobi ‘Rođeni za čitanje’, koji provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske te uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Pažnju mnogobrojnih posjetitelja privuklo je predavanje hrvatskog astronoma Koradea Korlevića na temu ‘Veliki reset’. Uglavno, Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK organizirala je Premium program, održane su brojne promocije knjiga, susreti s autorima, različite edukativne radionice, dodjele nagrada, kvizovi, tako da su posjetitelji uistinu imali na repertuaru različite sadržaje.

I ove godine organiziran je Knjigodar, akcija darivanja knjiga školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Na kraju je odabrana školska knjižnica Osnovne škole Budaševo – Topolovac – Gušće u Sisačko-moslavačkoj županiji nedaleko grada Siska.

Na Velesajmu su obilježeni i 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske novinarke i književnice, i to kroz radionice ‘Zagorki s ljubavlju’ i kostimirane šetnje sa Zagorkom i Zagorkinim likovima ispred izložbenih paviljona, a održan je i prvi filmski maraton na Interliberu.

Podsjetimo da je na samom početku ovogodišnjeg Interlibera veliku pažnju privukao posebni gost – indijski diplomat i svjetski poznati pisac Vikas Swarup, po čijem je romanu ‘Q&A’ nastao popularni, višestruko nagrađivani i Oscarom ovjenčani film ‘Milijunaš s ulice’. On je održao izrazito posjećen susret s publikom pod nazivom ‘The Talk: Vikas Swarup’, kojeg je moderirao Jasen Boko, književnik, putopisac, dramaturg i novinar. Swarup je istaknuo da je njegov dolazak na Interliber pokazao tri bitne stvari: razvijenu kulturu čitanja u Hrvatskoj; vibrantnu prevoditeljsku zajednicu zahvaljujući kojoj je njegova knjiga stigla i do hrvatskih čitatelja u izdanju nakladnika Znanje; da Hrvatska rado i lako prihvaća druge kulture, narode i pisce. Izrazio je osobito zadovoljstvo svojim boravkom u Hrvatskoj i na Interliberu, a posebno se poveselio susretu sa čitateljima i piscima koji će ga možda i nadahnuti na pisanje nove knjige inspirirane Hrvatskom.

Sve u svemu, 45. Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023. završio je, zahvaljujući organizatorima i izlagačima, s oduševljenjem i zahvalnošću posjetilaca, koji su dobili priliku da na jednom mjestu pronađu naslove za svoju dušu.

Kultura

Predstavljen projket ‘AJMO!’ koji dovodi koncerte u manje sredine

Objavljeno

/

Na slici je prikazana panel diskusija s četiri osobe koje sjede na pozornici. S lijeva na desno, tri muškarca i jedna žena. Prva tri muškarca imaju ozbiljan izraz lica, dok žena s desne strane govori u mikrofon. Ispred njih se nalazi stolić s nekoliko čaša vode, papirima, bilježnicom i uređajima za snimanje. U pozadini je veliki prozor s biljkama i zelenilom. Na lijevoj strani je banner s natpisom "WE MOVE MUSIC CROATIA", dok se isti natpis pojavljuje i na projekcijskom platnu s desne strane, uz dodatak riječi "AJMO!".
Foto: Hina/Denis Cerić

Ministarstvo kulture i medija te Ured za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije predstavili su u utorak na konferenciji za novinare pilot projekt ‘AJMO!’ kojemu je cilj podržati koncertne aktivnosti u manjim gradovima u Hrvatskoj

Projektom ‘AJMO!’ se želi podržati i razvijati koncertne aktivnosti u manjim sredinama, a namijenjen je organizatorima koncerata,  uključujući javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte, koji bi trebali organizirati najmanje po četiri koncerta, s realističnim i kvalitetno složenim troškovnikom i planom promocije, odnosno četrdeset koncerata u pet mjeseci. 

Ured za izvoz glazbe u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH osigurao je deset puta po deset tisuća eura organizatorima koncerata, te im pomaže kako u programskom, tako i u infrastrukturnome smislu.

Korist od ovog projekta trebali bi imati izvođači, njihovi agenti, diskografi, mediji i publika, rečeno je.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije Dražen Baljak istaknuo je da koncertnoga kontinuiteta u svim mjestima izvan Zagreba nema. 

– Osim manjka koncerata, oni koji se organiziraju održavaju se najvećim dijelom od početka lipnja do sredine srpnja, čak 80 posto, dakle postoje samo ljeti – kazao je Baljak.

Obuljen Koržinek: Suradnja s Hrvatskom glazbenom unijom izvrsna

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek slaže se da je problem centralizacije i sezonalnosti glazbenih događaja još uvijek neriješen.

Ocijenila je da je suradnja s Hrvatskom glazbenom unijom izvrsna, o čemu svjedoči i prošlogodišnja suradnja Ureda za izvoz glazbe – We Move Music Croatia koja je urodila showcase Festivalom SHIP u Šibeniku.

– Želimo dati veću vidljivost hrvatskoj glazbi, a podaci iz ZAMP-a upućuju na to da je upravo hrvatska glazba najslušanija – poručila je Obuljen Koržinek.

Poziv za sudjelovanje glazbenika u projektu je završen, a prijavilo se čak 308 glazbenika i glazbenih skupina, rekao je glavni tajnik Ureda za izvoz glazbe Frane Tomašić.

Izvođači će se razvrstati u četiri jakosne skupine, ovisno o popularnosti, a krajnji korisnici – organizatori koncerata – bi iz toga morali izabrati program, dodao je.

Iz svake jakosne skupine organizatori biraju po jednoga izvođača, od 17. lipnja do 15. srpnja. Komisija će rezultate predstaviti do 1. kolovoza. Koncerti čija organizacija bude bila sufinancirana putem projekta ‘AJMO!’ održat će se između 1. listopada 2024. i 1. ožujka 2025. godine.

Ovogodišnji Festival SHIP održat će se od 12. do 15. rujna.

Izvor: Hina

Nastavi čitati

In Metropola

BOOGALOO KLUB Rock gitarist Greg Howe i za jazz sladokusce

Objavljeno

/

Foto: Muzika.hr

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća

Američki jazz rock fusion gitarist i skladatelj Greg Howe prvi će puta nastupiti u Zagrebu 27. listopada u Boogaloo klubu, objavio je organizator koncerta.

Howe, koji je poznat kao tehnički inovator zbog svoje upotrebe tapkanja, neobičnih taktova i signature legatto metode hammer–ons from nowhere u Zagreb dolazi u pratnji basista Mohini Deya (Steve Vai, Marco Minnemann, Zakir Hussain) te Marca Cirigliana (Nelly) na bubnjevima.

U svojih trideset godina karijere, Howe je producirao, napisao i aranžirao deset solo instrumentalnih studijskih albuma, kao i dva kolaboracijska albuma s Richiejem Kotzenom iz Winery Dogsa.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Dennis Chambers, Victor Wooten, Richie Kotzen, Jason Becker, Billy Sheehan i kao session glazbenik s Michaelom Jacksonom, Justinom Timberlakeom, Christinom Aguilerom, Rihannom, Enriqueom Iglesiasom i mnogim drugima.

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća.

Nastavi čitati

In Metropola

CENTAR ZA KULTURU MAKSIMIR Provokativna crna komedija ‘Zemlja vukova’

Objavljeno

/

Foto: CKIM

‘Zemlja vukova’ nemilice udara po predrasudama i stereotipima, tradicijama i društvenim pravilima te svim zatucanostima koje iz njih proizlaze, a prestrojavanje u traku moraliziranja izbjegava vodeći se sarkazmom, napisao je Mladen Radić

CKIM – Centar za kulturu i informacije Maksimir poziva zainteresiranu javnost na četvrtu monodramu u Ciklusu Monodrama – Zemlja vukova, 21. lipnja u 20 sati.

Godinu 2024. u CKIM će obilježiti, između ostalog, i početak stvaranja nove kazališne zagrebačke scene, scene Monodrame. Ciklus Monodrama ove godine završavaju ‘Zemljom vukova’.

Tonka Mršić ponovno će biti s nama i povesti nas u svijet ove provokativne crne komedije.

Zemlja vukova je šezdesetominutna monodrama koja žanrovski spada pod crnu komediju s elementima apsurda, a prožeta je autobiografskim elementima.

Predstava se bavi društvenim pravilima, prvenstveno Like ili bilo koje druge male zajednice, koja utječu na sudbine triju Ličanki u različitim stadijima života. Kroz tri različita karaktera, autorice progovaraju o našem patrijarhalnom društvu, tradicionalizmu, položaju žene u braku, mogućnosti izbora, posljedicama rata i nemogućnosti izlaska pojedinca iz okova rečenice ‘A šta će ljudi reći?’

‘Zemlja vukova’ nemilice udara po predrasudama i stereotipima, tradicijama i društvenim pravilima te svim zatucanostima koje iz njih proizlaze, a prestrojavanje u traku moraliziranja izbjegava vodeći se sarkazmom, napisao je Mladen Radić za Glas Istre.

Nastavi čitati

U trendu