Poveži se s nama

Life&Style

VIŠNJA MAJSEC SOBOTA: Treba li skratiti radni tjedan?

Objavljeno

/

Prije sto godina američki je industrijalac Henry Ford u svoju tvornicu Ford Motor Company uveo petodnevni radni tjedan. U vrijeme ondašnjeg obrasca šestodnevnog radnog tjedna od 48, pa i više sati, bio je to vrlo revolucionaran korak.

A zadnjih se dana na sve strane raspisali da će Njemačka od 1. veljače u 45 tvrtki eksperimentalno uvesti četverodnevni radni tjedan preraspodjelom 38-satnog radnog tjedna. Eksperiment bi trebao trajati šest mjeseci tijekom kojega bi zaposlenici zadržali dosadašnje plaće, a očekuje se povećana produktivnost, smanjenje izostanaka s posla i veće zadovoljstvo zaposlenika.

Četverodnevni radni tjedan isprobavan u nizu zemalja i pokazao, vele, dobre rezultate. Pilot-projekti krenuli u Belgiji pa Novi Zeland, Australija …, a Švedska otišla i korak dalje eksperimentirajući sa šest sati rada dnevno tijekom petodnevnog radnog tjedna, Island s 36, Španjolska s 32 sata. Puna usta zadovoljstva radnika, povećane produktivnosti i rezultata obećavajućih.


A u nas, u ‘nekadašnjoj onoj’, bio šestodnevni radni tjedan s osam sati hrmbanja dnevno. Tek 1965. uveli 42 sata tjedno pa s preraspodjelom imali pet dana rada i mjesečno pokoju radnu subotu.

Devedesetih godina, taman nekako uoči Domovinskog rata, krenulo u Lijepoj, tada prijelaznoj našoj, eksperimentalno uvođenje 40-satnog petodnevnog radnog tjedna u izabranoj grupi manjih i većih tvrtki. Predložila tadašnjem direktoru DIOZ-a, (koji je bio jedan od najuspješnijih u povijesti Ustanove URIHO, ali ga smijenilo kao ‘nepoćudnog’), da zatražimo od tadašnjeg Ministarstva rada, boračkih i invalidskih pitanja (u Gruškoj ulici na broju 10 bilo) da i nas u taj eksperiment uključe jer osobe s invaliditetom zapošljavamo pa … Poslali Ministarstvu poveliki elaborat i hrpu dodatnih papira, ali nesretni rat ozbiljno zalupao na naša vrata …

I tako petodnevni radni tjedan s 40 sati rada Lijepa naša dočekala (tek) 2001. godine, dok se četverodnevni, od pandemije kovida na ovamo, stidljivo u nekim manjim tvrtkama pomalja.

A tekstovi o planiranom ‘novom njemačkom četverodnevnom radnom čudu’ neujednačeni i zbunjujući, a pomalo i kontradiktorni pa ne čudi što jedan od autora na jednom mjestu kaže: ‘Ne funkcionira sve uvijek i nije za sve. Tvrtke same moraju shvatiti što kod njih djeluje ili ne djeluje’.

Jer, život pravocrtan nije pa ni ovdje jednoznačne, čarobne, ‘alkemijske’ formule ni za koga, pa nit’ za one koji se psihologijom rada bave, nema.

O iskustvima s raznih strana svijeta, i onim dobrim, i onim lošim, sljedeći puta, a do tada razmišljajte – četiri ili pet dana?

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Life&Style

Pokrenuta prva hrvatska aplikacija za potpunu podršku ženama

Objavljeno

/

Na fotografiji je šest osoba koje nose crne majice s natpisom "MomLife". Četiri osobe stoje, dok dvije čuče ispred njih. U pozadini se nalazi ljubičasti banner s bijelim logotipom i natpisom "MomLife". Osobe su u unutarnjem prostoru, na tepihu s geometrijskim uzorkom, a iza njih je zavjesa i zid s prugastim uzorkom.
Foto: WomLife

Naš je cilj potaknuti žene u Hrvatskoj na pozitivnu promjenu. WomLife je osmišljen kako bi ženama olakšao život i pružio im podršku kakvu zaslužuju, ističe Marko Žigman, magistar kineziologije i nutricionist, koji je okupio tim stručnjaka iz različitih područja kako bi ženama omogućio jednostavan i učinkovit pristup zdravlju, ljepoti, kondiciji i mentalnoj dobrobiti

Poslušaj članak

WomLife, inovativna aplikacija namijenjena ženama, jučer je službeno lansirana u Hrvatskoj.

– Više od 59 posto žena u Hrvatskoj suočava se s problemom viška kilograma. Ako ne možemo preko noći promijeniti životne okolnosti, možemo pružiti rješenje koje potiče na zdraviji način života i nudi stalnu podršku – istaknuo je Marko Žigman, pokretač aplikacije.

Već prvog dana više od 100 korisnica pridružilo se WomLife zajednici s ciljem unapređenja svoje svakodnevice i zdravlja.

Današnji užurbani način života često uzrokuje probleme poput nezdrave prehrane, manjka fizičke aktivnosti i vremena za osobnu brigu, a mnoge žene osjećaju nedostatak prostora za otvoren razgovor i motivaciju. WomLife rješava te izazove pružajući korisnicama pristup personaliziranim treninzima, prehrambenim planovima, stručnim savjetima i podršci zajednice – sve na jednom mjestu.

– Naš je cilj osnažiti žene u Hrvatskoj i motivirati ih na pozitivne promjene. WomLife smo kreirali kako bismo olakšali svakodnevicu i pružili ženama alate i podršku kakvu zaslužuju – objasnio je Žigman, magistar kineziologije i nutricionist, koji je okupio tim stručnjaka iz raznih područja.

U aplikaciji korisnicama na raspolaganju stoje fizioterapeut, fitness trenerica, nutricionist, psiholog, kineziolog i kozmetičarka, a uskoro će im se pridružiti i ginekolog, pedagog te stilist.

– Pristup aplikaciji i osnovnim programima potpuno je besplatan i tako će ostati. Hrvatska može i mora zdravije, bez isprike. Vrijeme je da brinemo za sebe i svoje zdravlje – poručio je Žigman.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pirjana junetina s povrćem i kremastim pire krumpirom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano ukusno jelo koje se sastoji od komada mesa posluženog na pire krumpiru, okruženog raznim povrćem poput mrkve, šparoga, cherry rajčica i luka. Jelo je preliveno bogatim umakom i ukrašeno svježim začinskim biljem poput ružmarina i timijana. U pozadini se vidi zdjelica s dodatnim povrćem, vilica, nož i svijeća koja stvara ugodnu atmosferu. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje estetski privlačno i dobro pripremljeno jelo koje može pobuditi apetit i inspirirati za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ovo je jelo prava kombinacija rustikalnog okusa i domaće udobnosti, idealno za hladne dane kad se traži nešto zasitno i utješno. Posluženo uz kiselinu cikle ili kiselog kupusa, ovo jelo postaje pravo kulinarsko zadovoljstvo

Sastojci:

  • pola kilograma junetine
  • 2 srednje glavice luka
  • dvije mrkve
  • 1 korijen ili nekoliko stapki celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 400 ml (1 i tri četvrtine šalice) mesnog temeljca
  • 200 ml (tri četvrtine šalice) crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • lovorov list
  • timijan i ružmarin
  • sol i papar
  • dvije žlice maslinovog ulja
  • 1 kg ili 4-5 srednje velikih krumpira
  • 50 g (3 žlice) maslaca
  • 100 ml (trećina šalice) mlijeka ili vrhnja za kuhanje
  • sol

Priprema:

Junetinu narežite na manje komade, začinite solju i paprom te lagano popržite na malo maslinovog ulja dok ne dobije lijepu boju. Izvadite je sa strane.

Na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Dodajte protisnuti češnjak i koncentrat rajčice te sve kratko pržite.

Vratite meso u posudu, ulijte crno vino (ako koristite) i pustite da alkohol ispari. Dodajte temeljac, lovorov list i začinsko bilje. Poklopite i lagano pirjajte na slaboj vatri 2-3 sata dok meso ne postane mekano. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još temeljca.

Krumpir ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi dok ne postane mekan.

Ocijedite vodu, dodajte maslac i mlijeko te zgnječite krumpir dok ne dobijete kremastu teksturu. Po želji dodajte još maslaca ili mlijeka.

Poslužite pirjanu junetinu s povrćem preko kremastog pire krumpira. Jelo možete dodatno obogatiti kiselim krastavcima, kiselim kupusom ili salatom od cikle za osvježenje.

Nastavi čitati

Kultura

U Vijeću Europe otvorena izložba mlade varaždinske umjetnice Hane Mrak

Objavljeno

/

Mlada žena stoji ispred umjetničke izložbe crno-bijelih fotografija u Vijeću Europe u Strasbourgu. Na zidu iza nje prikazane su četiri fotografije s prirodnim motivima i urbanim pejzažima. S desne strane nalazi se plakat s logotipom Vijeća Europe i natpisom "United Around Our Values" povodom 75. obljetnice organizacije. Žena nosi svijetli kaput i naočale te se smiješi prema kameri.
Foto: Varaždinske Vijesti

U reprezentativnom prostoru zgrade AGORA Vijeća Europe u Strasbourgu, u srijedu 15. siječnja 2025. otvorena je izložba fotografija autorice Hane Mrak, talentirane varaždinske mlade umjetnice

Izložbu je otvorila Catherine de Solère, predsjednica Art Cluba Vijeća Europe, a o umjetničkoj estetici Hane Mrak govorila je Vida Meić s Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanom otvaranju nazočili su veleposlanik Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe Toma Galli, diplomati Stalnog predstavništva te brojni predstavnici međunarodne zajednice, dužnosnici i službenici Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava. 

U uvodnom govoru istaknuto je kako je, uz svoju strast prema arhitekturi, Hana Mrak kroz fotografiju pronašla poseban način izražavanja koji se odlikuje suptilnošću izraza te dubokim promišljanjem i promatranjem svijeta.

U fotografijama Hane Mrak posebno se ističe socijalna dimenzija jer osjetljivo bilježi odnos čovjeka i prostora. U fotografijama urbanog i ruralnog svijeta vidljivo je bilježenje ljudske prisutnosti, ali i neprisutnosti, na suptilan, no vrlo snažan način.

– Bez obzira radi li se o urbanom ili ruralnom okruženju, motivi su u potpunosti uronjeni u sam život, a najvažnije je biti prisutan – kazala je autorica u uvodnom tekstu kataloga izložbe.

Upravo ta prisutnost, ta svijest, donosi zavidnu zrelost u njezinom stvaralaštvu, a kroz izložene fotografije nazočni su pozvani da pronađu vlastitu inspiraciju, promišljaju o životu, prostranstvima koja nas okružuju i trenutku – bilo u urbanom ili u ruralnom okruženju.

Izložba fotografija Hane Mrak je na međunarodnom natječaju AMICALE Arts Cluba Vijeća Europe izabrana između velikog broja prijavljenih, a posebnu zahvalu na potpori autorica je uputila mentorici izložbe Milici Vesović, program menadžerici Vijeća Europe.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Varaždina, Fotokluba Čakovec i Vindije d.d. Varaždin te logističku podršku Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.

Izložbu je moguće razgledati od 15. siječnja do 7. veljače 2025.

Izvor: Varaždinske Vijesti

Nastavi čitati

U trendu