Poveži se s nama

Medicina

UPORABA U MEDICINSKE SVRHE: Kanabis-poklon ili prokletstvo?

Objavljeno

/

Sveobuhvatno istraživanje o kanabisu naglašava značajan utjecaj ove biljke na ljudsko zdravlje i potencijal za buduće transformativne primjene.

Cannabis sativa, povijesno cijenjena zbog svoje raznolike upotrebe u hrani, vlaknima i medicini, suočava se s promjenom globalne perspektive. Kanabinoidi su najzastupljeniji u kanabisu. Među njima, psihoaktivni tetrahidrokanabinol (THC) ima svojstva ovisnosti, ali je učinkovit kao lijek.

Nedavno je kanabidiol (CBD), nepsihoaktivni kanabinoid, klinički potvrđen za liječenje specifičnih medicinskih stanja. Unatoč izvanrednom napretku u uzgoju biljaka kanabisa s kanabinoidima visokog prinosa i rekonstrukciji proizvodnje kanabinoida, ostaju izazovi u razumijevanju genetskih i biokemijskih mehanizama biosinteze kanabinoida.

Porijeklo, povijest…

Časopis Horticulture Research objavio je u srpnju 2023. pregledni članak pod naslovom “Cannabis sativa: porijeklo i povijest, razvoj žlijezdanog trihoma i biosinteza kanabinoida”. U ovom tekstu istraživači sveobuhvatno pregledavaju povijesnu upotrebu kanabisa, biosintezu kanabinoida specifičnih za trihom, regulatornu mrežu razvoja trihoma i sintetsku biologiju kanabinoida.

Kanabis ima dugu povijest ljudske upotrebe. Medicinska upotreba kanabisa je prvi put dokumentirana u “Shen Nong Ben Cao Jing”, a postoje i zapisi u povijesti Egipta, Indije i Francuske, ali isto tako i Slavena i gotovo svih drugih naroda. Izvorno, kanabis se prvenstveno uzgajao za dobivanje sjemena i vlakana, navodi portal Phys.org.

Oko 1260. godine prije Krista postojali su zapisi o duhovnoj uporabi dima kanabisa. Njegova psihoaktivna svojstva, prvenstveno zbog THC-a, dovela su do različitih globalnih zakonskih ograničenja, iako nedavna liberalizacija u nekim regijama priznaje njegove ekonomske i farmakološke prednosti. Rasprava o njegovom podrijetlu sugerira središnju Aziju ili sjeveroistočnu Tibetansku visoravan kao potencijalna središta, a nedavne studije ukazuju na vjerojatni uzgoj u istočnoj Aziji.

Kanabinoidi, glavni spojevi u kanabisu, uključuju više od 130 identificiranih vrsta, od kojih su najznačajniji THC i CBD. Ovi kanabinoidi djeluju na ljudski endokanabinoidni sustav, utječući na funkcije poput spavanja, apetita i raspoloženja.

Uporaba i u medicinske svrhe

Nedavna istraživanja otkrivaju terapeutska svojstva različitih kanabinoida, uključujući protuupalne i antitumorske učinke, iako ostaju izazovi u ekstrakciji nekih od manje poznatih kanabinoida. Pregled također ukazuje na biosintezu, trgovinu i izlučivanje kanabinoida u žljezdanim trihomima (GT) kanabisa, s nedavnim otkrićima koja razjašnjavaju dva glavna biosintetska puta. Međutim, razumijevanje genetske osnove sinteze THC-a i CBD-a ostaje složeno, što zahtijeva daljnja istraživanja za sveobuhvatne uvide.

Manipulacija čimbenicima vanjskog okoliša i genetska transformacija ključna su područja za povećanje poželjnog sadržaja kanabinoida poput CBD-a i smanjenje sadržaja THC-a, iako razvoj učinkovitog sustava transformacije u kanabisu predstavlja izazov. Napredak u metaboličkom inženjerstvu nudi obećavajuće puteve za proizvodnju kanabinoida.

Zelena bioproizvodnja

Tehnike poput uvođenja specifičnih gena u mikrobne domaćine pokazale su potencijal u sintetiziranju kanabinoida poput THC-a i CBD-a, iako postizanje visokih prinosa ostaje izazov. Primjena sustava bez stanica pokazala je značajna poboljšanja u proizvodnji kanabinoida, nadmašujući rezultate upotrebom živih stanica. Članak završava naglašavanjem potrebe za inovativnim istraživanjem u razumijevanju biosinteze kanabinoida.

Napredak u tehnologijama sekvenciranja i multi-omičkim pristupima ključni su za odabir gena kandidata i razotkrivanje regulatornih mehanizama. Dodatno, učinkovita zelena bioproizvodnja kanabinoida i razvoj novih sorti kanabisa s poželjnim svojstvima ključni su za zadovoljenje rastuće globalne potražnje za kanabinoidima.

Sve u svemu, ovo sveobuhvatno istraživanje kanabisa naglašava njegov značajan utjecaj na ljudsko zdravlje i potencijal za buduće transformativne primjene.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Medicina

Počeo 17. tjedan psihologije u Hrvatskoj

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje plakat za 17. Tjedan psihologije u Hrvatskoj, koji organizira Hrvatsko psihološko društvo. Na plakatu je veliki broj “17”, a datum događanja je od 19. do 25. veljače 2024. Plakat također sadrži poruku o čuvanju mentalnog zdravlja. Logo Hrvatskog psihološkog društva vidljiv je u gornjem desnom kutu, a plavi smješko ikona možda ukazuje na pozitivno i podržavajuće okruženje na događaju
Foto: Hrvatsko psihološko društvo

Večina događanja bit će otvorena za javnost, građani će moći sudjelovati u radionicama, okruglim stolovima i tribinama, a za dio događanja je predviđeno da budu online

Tjedan psihologije u Hrvatskoj traje od danas, 19. pa do 25. veljače 2024. godine u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva pod nazivom ‘Čuvajmo mentalno zdravlje’.

Po sedamnaesti će put poslati poruku kako život i pojedinca i zajednice može biti bolji, ugodniji, kvalitetniji.

Tjedan psihologije prvi put su organizirali 2008. godine kad su pozvali kolegice i kolege psihologe da se različitim aktivnostima uključe u obilježavanje 55. godina postojanja najstarije strukovne udruge psihologa.

– Odaziv je bio iznenađujuće dobar, veliki broj kolegica i kolega pokazao je entuzijazam i motivaciju da psihologiju približi i predstavi zajednici te da pokaže svu širinu uključenosti psihologijske teorije i prakse u život pojedinca i zajednice. Aktivnost smo nastavili i sljedećih godina pa smo tako u prošlom 16. tjednu imali uključenih preko 750 sudionika, s preko 1000 događanja u gotovo 100 hrvatskih gradova i mjesta uz dobru medijsku prezentaciju svih događanja – priopćili su iz Hrvatskog psihološkog društva.

Tjedan psihologije nudi pregršt događanja i organizatori su pozvali kolege da se uključe na najrazličitije načine – predavanjem, okruglim stolom, radionicom, izložbom i predstavljanjem knjige, plakata, demonstracijom rada psihologa u praksi, tribinom na neku temu koja je aktualna u vašoj zajednici, provođenjem i prezentacijom rezultata vašeg istraživanja, nastupom na radiju, televiziji, pisanim ili elektronskim medijima, ili nekom sasvim novom aktivnosti za koju pretpostavljate da će pobuditi interes i doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice.

– Pokažimo zajednici u kojoj živimo i radimo što sve znamo i možemo, budimo još vidljiviji u korist svakog hrvatskog psihologa i psihologinje i u korist ukupne zajednice. Svi aktivni sudionici koji prijave i održe svoje aktivnosti dobit će bodove prema Pravilniku o stručnom usavršavanju Hrvatske psihološke komore – poručili su organizatori.

Većina događanja bit će otvorena za javnost, građani će moći sudjelovati u radionicama, okruglim stolovima i tribinama, a za dio događanja je predviđeno da budu online.

Danas je u hotelu Dubrovnik u 18 sati svečano otvaranje Tjedna psihologije na kojem će Hrvatsko psihološko društvo dodijeliti nagrade uvaženim članovima i članicama.

Više informacija o događanjima u pojedinim gradovima doznajte ovdje.

Nastavi čitati

Medicina

Nova Mreža javnozdravstvene službe: Logopedi i psiholozi u domovima zdravlja

Objavljeno

/

U domovima zdravlja predviđene su djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju

 Ministarstvo zdravstva uputilo je u javnu raspravu nacrt nove Mreže javne zdravstvene službe koja predviđa povećanje palijativnih kapaciteta, uvođenje logopeda i psihologa u domove zdravlja, mogućnost dvosmjenskog rada u bolnicama i posljedično smanjivanje listi čekanja. 

Planirano je smanjenje broja akutnih postelja u bolnicama, a za više od 30 posto povećava se kapacitet dnevnih bolnica i palijativne skrbi, navodi se u nacrtu nove Mreže koji je u javnom savjetovanju do 15. ožujka.

Promjene prate suvremene modele liječenja, poput jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica, a donošenje nove Mreže preduvjet je za daljnje promjene, kao što su nova kategorizacija bolnica i formiranje centara izvrsnosti.

Osim bolnica, novom se mrežom uređuju i područja primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva, kao i izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Primarna zdravstvena zaštita dobiva novu organizaciju pa će jedan tim moći raditi na dvije ili više lokacija, otvorit će se mobilne ambulante za obiteljsku medicinu, kao i mobilne ljekarne.

Domovi zdravlja dobit će mogućnost provođenja fizikalne terapije i sestrinska savjetovališta za kronične nezarazne bolesti. Imat će veći broj patronažnih sestara, kao i mogućnost zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući. U planu je i veći broj mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja u stacionarima domova zdravlja, ovisno o potrebama stanovništva na konkretnom području.

U domovima zdravlja predviđene su i djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju.

Novom Mrežom stvoreni su preduvjeti da se na primarnoj razini smanji broj osiguranih osoba po timu i reorganiziraju administrativni poslovi.

U Ministarstvu navode i da su osigurane 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine na bolničkoj razini, kao i 922 specijalizacije na razini primarne zdravstvene zaštite.

Ističu i ulaganja u opremu, odnosno da je bolnicama na raspolaganju više od 1400 medicinskih uređaja, proizvedenih 2020. godine ili kasnije, nova ulaganja obuhvaćaju 8 MR uređaja, 2 PET CT-a kao i povijesnu nabavu 21 linearnog akceleratora, u vrijednosti 55,4 milijuna eura.

Donošenje nove Mreže javne zdravstvene službe predstavlja sljedeću važnu polugu u provedbi reforme zdravstva i postavljanju novih organizacijskih temelja zdravstvenog sustava.

Resorni ministar Vili Beroš ističe da će, zahvaljujući novoj mreži, biti moguće uvesti dvosmjenski rad u bolnicama i tako smanjiti liste čekanja. 

Hina

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Postoji alergija na hladnoću, donosimo kako se manifestira

Objavljeno

/

Na slici je osoba u zimskom okruženju, okružena snijegom i ledom. Osoba nosi kaput s kapuljačom obloženom krznom, koja je podignuta preko glave. Rukavice su joj prekrivene snijegom, a drži ih blizu lica.
Foto: Pixabay

Simptomi ove zimske alergije su crvenilo, svrab, osip na mjestu koje je izloženo hladnoći, oticanje ruku prilikom držanja hladnih predmeta, oticanja usana prilikom unošenja hladne hrane. Svatko može reagirati, premda žene mogu biti sklonije reakciji

Zima se smatra razdobljem mirovanja kad je riječ o sezonskim alergijama, ali, upravo su zimski mjeseci pogodni za alergiju na hladnoću koja spada u posebnu grupu alergijskih bolesti nazvanih još i fizikalne urtikarije.

Po mnogima je alergija na hladnoću rasprostranjenija od gripe i respiratornih infekcija, a nastaje kad koža dođe u dodir s hladnim zrakom, vjetrom, vodom ili hladnim predmetima.

Simptomi ove zimske alergije su crvenilo, svrab, osip na mjestu koje je izloženo hladnoći, oticanje ruku prilikom držanja hladnih predmeta, oticanja usana prilikom unošenja hladne hrane. Svatko može reagirati, premda žene mogu biti sklonije reakciji.

Sklonost toj alergiji najlakše je utvrditi s pomoću jednostavnog testa: na golu podlakticu stavi se kockica leda koja se pritisnuta na kožu drži nekoliko minuta.  Ako se u roku od 15 minuta pojavi crvenilo i osip koji se širi, vjerojatno je riječ o alergiji na hladnoću.

Najčešća terapija su antihistaminici kao neka prva linija, koji idu čak u četverostrukim dozama uz postepeno pojačavanje pod nadzorom liječnika. Postoji veliki spektar lijekova. Savjetuje se izbjegavanje hladnoće, kontakta s hladnim predmetima, nošenje rukavica, a sve obično prolazi nakon 24 sata. 

Osobama sa snažnijim alergijskim reakcijama liječnik će propisati EpiPen, uređaj za automatsku injekciju adrenalina prilikom teške alergijske reakcije, a kojeg moraju imati stalno uz sebe.

Najteže reakcije mogu nastati nakon kupanja u hladnoj vodi  jer tada reagira koža cijelog tijela, oslobađa se histamin te dolazi do pada krvnog tlaka, gubitka svijesti  što može uzrokovati  utapanje. Nagle smrti nakon kupanja u hladnoj vodi ili nakon skoka u hladnu vodu često se tumače kao posljedica alergije na hladnoću.

Ako znate da ste osjetljivi na hladnoću što više izbjegavajte boravak vani, a tijekom cijele godine izbjegavajte hladne napitke, sladoled i kupanje u hladnoj vodi.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu