Poveži se s nama

Moderna vremena

UPLIFT AKADEMIJA Edukacija za stvaranje naprednijeg društva

Objavljeno

/

Kroz Uplift akademiju+ polaznici će slušati osam seminara s naglaskom na digitalizaciju i umjetnu inteligenciju

Kako umjetna inteligencija može pomoći u kreiranju rješenja u javnom sektoru i kako digitalna transformacija, zelena tranzicija i upravljanje podacima mogu unaprijediti javne usluge samo su dio tema Uplift akademije+, edukacije namijenjene lokalnim dužnosnicima i službenicima koja je startala 24. siječnja. Riječ je o programu koji je nastao u sklopu projekta Uplift, usredotočenog na edukaciju mikro, malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj. Uplift akademija+ predstavlja proširenje ciljane publike na one koji su u poziciji oblikovati uvjete u kojima poduzetnici posluju – odnosno, na  predstavnike općina, gradova i županija.

Mikropoduzeća, mala i srednja poduzeća temelj su lokalnih gospodarstava, a za njihovo što bolje funkcioniranje koje posljedično donosi boljitak cijeloj zajednici ključna je sinergija s lokalnim vlastima. Upravo na toj osnovi počiva ideja Uplift akademije+ koju je pokrenuo Mastercard u suradnji s Algebrom. Akademija+ će se održavati od siječnja do travnja u Zagrebu, u dvodnevnim terminima četvrtkom i petkom.

Praktična znanja za napredna rješenja

Polaznici će slušati osam seminara i to: Umjetna inteligencija i njezine osnove (predavač dr. sc. Leo Mršić), Implementiranje rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji u javnom sektoru (predavač dr.sc. Leo Mršić), Digitalna transformacija u javnom sektoru (predavač Tomislav Vračić), Održivi razvoj zajednica i regija (predavačica dr. sc. Mirjana Matešić), Što projekt JLS čini uspješnim? (predavač Petar Mišura), Financije i transparentnost u JLS (predavač dr. sc. Vuk Vuković), Utjecaj event industrije na JLS (predavač Tomo Ricov), Ključne kompetencije za strateško vodstvo JLS-a – jučer, danas i sutra (predavač prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić).

„Efikasna javna uprava jedna je od pretpostavki za razvoj društva u kojem živimo. Digitalnom transformacijom i alatima umjetne inteligencije moguće je povećati financijsku, ali i razvojnu održivost i učinkovitost javne uprave te osigurati veću prepoznatljivost rezultata uz istovremeno personalizirani pristup u lokalnim zajednicama, sve do individualnih potreba građana. Edukacijom iz područja primjene umjetne inteligencije krojenoj prema potrebama zaposlenika javne uprave, želimo pružiti praktična, okolišno i financijski održiva i relevantna znanja za implementaciju naprednih rješenja polaznicima koji do sada možda nisu imali priliku slušati obrazovne programe sličnog sadržaja. Kroz praktični dio programa proći ćemo teme primjene alata na svakodnevne poslovne izazove te potencijal koji je time moguće osloboditi u podršci javnoj upravi. Primjena naprednih tehnologija može značajno unaprijediti kvalitetu života u društvenoj zajednici, a iskustvo predavača i niz konkretnih primjera omogućit će tranziciju znanja u praksu“, ističe izv. prof. dr. sc. Leo Mršić iz Algebre.

Ekosustav za snažniji ekonomski napredak

S obzirom na to da se društvo i tehnologija ubrzano mijenjaju i razvijaju, u Mastercardu su prepoznali da je ulaganje u nova znanja važnije nego prije.

„Naša vizija je Hrvatska u kojoj lokalne zajednice kreiraju optimalno okruženje za inovacije, investicije i rast“, izjavila je Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj te dodala:

„Uplift akademija+ nadogradnja je projekta Uplift te djeluje komplementarno s Uplift akademijom. Dok potonja daje poduzetnicima praktične vještine i znanja potrebna za konkurentnost i rast u digitalnoj eri, Uplift akademija+ omogućava dužnosnicima i službenicima da kreiraju povoljnu infrastrukturu i podržavajuće politike koje su ključne za realizaciju poduzetničkih inicijativa. U sinergiji, oba programa stvaraju ekosustav koji je povoljan za inovacije i održivi razvoj, potičući time ukupni ekonomski napredak.“

Prvu generaciju polaznika Uplift akademije+ čini ukupno 15 predstavnika jedinica lokalne samouprave, a sve o polaznicima, kao i novosti, intervjue i tematske članke možete pratiti na stranici uplift.hr.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Kutak za stručnjake

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje novčanik narančaste boje s gumbom za zatvaranje, koji sadrži zelene novčanice. Novčanik i novac prikazani su na svijetloplavoj pozadini. Novčanice izgledaju kao da vire iz novčanika. Ovo je jednostavna, crtana ilustracija.
Foto: Pixabay

Svi mi imamo svoje male tajne. U vezama i brakovima ta lepeza tajni može ići od onih malih poput prijašnjih veza, spački koje smo radili kao djeca, pa sve do nekih većih stvari, zbog kojih odnosi pucaju. Čini se kako na popis tajni koje ne otkrivamo svojim boljim polovicama možemo dodati i mjesečna primanja

Umanjujemo li iznose ili, pak, uopće ne otkrivamo svoje mjesečne prihode prilikom razgovora s našim partnerima otkrilo je istraživanje portala MojPosao, kojim upravlja Alma Career Croatia, a svoje mišljenje podijelio je više od 4400 ispitanika.

Svaka treća osoba nema pojma koliko zarađuje njihov/a partner/ica

U prosjeku, gotovo svaki treći Hrvat (29%) ne zna koliko zarađuje njihova bolja polovica. Podjednak broj ljudi (28%) otprilike zna o kojem iznosu se radi, dok najveći broj ispitanika (43%) točno zna koliko njihov partner zarađuje.

Žene u nešto većoj mjeri znaju koliko im partner zarađuje nego što to znaju muškarci. Njih 46% točno zna koliko im partner/ica zarađuje, dok četvrtina (24%) tvrdi kako o tome nema nikakvih saznanja. S druge strane, čak 33% muškaraca uopće ne zna koliko partner/ica zarađuje, a točnu visinu plaće zna njih 39%.

Žene češće nego muškarci ističu kako njihovi partneri zarađuju više od njih.

Osim o spolu, saznanje o visini plaća partnera/ice ovisi i o plaći nas samih.

Prema istraživanju, ljudi s nižim prosječnim primanjima rjeđe barataju informacijom o tome koliko njihovi partneri zarađuju nego što je to slučaj s ljudima s višim primanjima. Preciznije, svaka četvrta osoba (24%) s plaćom od 1000 eura ili nižom ne zna koliko zarađuju njihovi partneri, a taj postotak pada kako plaće rastu.

S druge strane, gotovo polovica ispitanika s neto plaćom koja premašuje 2000 eura točno zna koliko zarađuje njihov/a partner/ica (41%).

Općenito gledano, razlike u plaćama nisu nešto što nam smeta; tri četvrtine ispitanika (77%) tvrdi kako ih ne bi smetalo kada bi njihov partner/ica imao/la višu plaću.

Zanimljivo, osobe čija je plaća na približno istoj razini kao plaća njihovih partnera, češće ističu izjavljuju kako bi im smetalo da njihove bolje polovice više zarađuju.

Razlike u stručnoj spremi

Zanimljivo, žene češće nego muškarci imaju partnera/icu s nižom stručnom spremom no što je njihova. Sukladno tome, muškarci u većoj mjeri imaju partnera/icu s višom stručnom spremom nego je njihova.

Iako generalno gledajući razlika u stupnju obrazovanja parovima ne predstavlja ozbiljniji problem, ona nešto više ‘smeta’ ljude čiji partneri imaju niži stupanj obrazovanja u odnosu na njih. Sukladno tome, razlika u obrazovanju više smeta ispitanike s visokom stručnom spremom, nego one sa srednjom stručnom spremom.

Zanimljivo, razlika u obrazovanju više smeta žene, nego muškarce.

Nešto više od petine žena (22%) tvrdi kako imaju problem s time što njihov/a partner/ica ima niži stupanja obrazovanja od njih, dok taj ‘problem’ ima svega 12% muškaraca. Također, žene u većoj mjeri nego muškarce smeta ako partner/ica ima višu stručnu spremu od njih (15%). Muškarci se time previše ne zabrinjavaju; tek 6% njih izjavilo je da ih to smeta.

Izvor: MojPosao

Nastavi čitati

Medicina

Stotine milijuna ljudi bi do 2100. mogle biti ugrožene zagađenom podzemnom vodom

Objavljeno

/

Na slici je prikazana slavina iz koje teče voda. Cijev je metalna i usmjerena prema dolje, a pozadina je zamućena, s tonovima smeđe i plave boje, što sugerira da se cijev nalazi na vanjskoj lokaciji ili u starijem objektu. Voda teče u tankom, neprekinutom mlazu.
Foto: Pixabay

Stotine milijuna ljudi bi zbog rastućih temperatura do 2100. mogle živjeti na područjima sa zagađenom podzemnom vodom, štetnom za zdravlje

– To znači da se ta voda ne može piti izravno, bez oklijevanja, već se mora prokuhati – objašnjava Sussane Benz s Instituta za tehnologiju u njemačkom Karlsruheu.

– Ovisno o klimatskom scenariju, do 2100. bi moglo biti pogođeno do nekoliko stotina milijuna ljudi.

Temperatura podzemnih voda igra ključnu ulogu u kvaliteti vode, a istraživači tvrde da to može utjecati na količinu štetnih tvari poput arsena i mangana.

– Te povišene koncentracije mogu imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje, posebice ako se kopnene vode koriste kao izvor pitke vode – rekla je Benz.

Zbog povišene temperature mogu se širiti i bolesti poput legionarske bolesti, a ona će imati utjecaja i na bioraznolikost.

Istraživači ističu da se ranije nije znalo dovoljno o utjecaju zagrijavanja tla na kopnene vode.

Tim Sussane Benz sad predviđa promjene u temperaturama u svijetu do 2100. godine. Rezultati su objavljeni u lipnju u znanstvenom časopisu Nature Geoscience.

Studija analizira nekoliko scenarija – u jednom temperatura raste za 2,1 stupnja, a u ekstremnom za čak 3,5.

Izvor: Hina

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Okrugli stol povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tartar biftek, poslužen na bijelom tanjuru. Jelo se sastoji od crvenog mesa u cilindričnom obliku s žumanjkom na vrhu. Uz meso su posluženi različiti začini u tamnoj, crvenoj i zelenoj boji, te pečurke i sitno nasjeckani bijeli luk. U pozadini se nalazi kriška bijelog kruha. Prezentacija jela je atraktivna, s naglaskom na boje i teksture sastojaka.
Foto: Pixabay

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice, kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela

Poslušaj ovaj članak

Svake godine u svijetu oboli gotovo 600 milijuna ljudi od 200 različitih vrsta bolesti koje se prenose hranom. Bolesti izazvane hranom odgovorne su za 420.000 smrtnih slučajeva godišnje na globalnoj razini. Te statističke pokazatelje moguće je smanjiti raznim preventivnim aktivnostima, među kojima je svakako i godišnje obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane – 7. lipnja.

Obilježavanjem ovog dana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) nastoje potaknuti aktivnosti koje će pomoći u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima od različitih opasnosti porijeklom iz hrane, pridonoseći pri tome sigurnosti hrane, ljudskom zdravlju, gospodarskom prosperitetu i održivom razvoju.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana sigurnosti hrane ‘Sigurnost hrane: spremni na neočekivano’ naglašava važnost spremnosti na neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane, bez obzira na to koliko blagi ili ozbiljni oni mogu biti te poziva sve dionike u lancu prehrane da razmotre načine na koje se mogu bolje pripremiti za neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane.

Incidenti vezani uz sigurnost hrane su neočekivane situacije u kojima postoji potencijalni ili potvrđeni zdravstveni rizik povezan s konzumacijom hrane, a koje se mogu dogoditi čak i kada su svi dionici u lancu prehrane odigrali svoju ulogu u održavanju hrane sigurnom.

Takvi incidenti mogu biti jednostavni, poput nestanka struje u kući i posljedičnih izazova u sigurnom skladištenju hrane. Međutim, incidenti mogu biti i vrlo kompleksni, poput onih multinacionalnih, koji se događaju u više različitih država. Globalizacija je dovela do sve veće povezanosti lanaca opskrbe hranom te stoga incidenti mogu brzo eskalirati od lokalnog problema do krizne situacije na međunarodnoj razini. U takvim kompleksnim situacijama prikupljanje podataka i brza međunarodna razmjena informacija pomaže u sprečavanju širenja bolesti koje se prenose hranom.

Spremnost za upravljanje incidentima vezanim za sigurnost hrane zahtijeva predane napore kreatora politika, tijela nadležnih za sigurnost hrane, poljoprivrednika i subjekata u poslovanju s hranom, uključujući pri tome i aktivnu ulogu potrošača. Kako bi bile spremne za incidente u području sigurnosti hrane, vlade se mogu posvetiti razvoju ili ažuriranju nacionalnih planova intervencija za krizne situacije, jačanju sustava kontrole hrane, povećanju kapaciteta nadzora i koordinacije te poboljšanju komunikacije s prehrambenom industrijom i javnošću. Prehrambene industrije mogu poboljšati svoje planove upravljanja sigurnošću hrane, podijeliti naučene lekcije i međusobno surađivati ​​te poboljšati komunikaciju s potrošačima. Potrošači moraju biti svjesni kako prijaviti ili reagirati na incidente vezane uz sigurnost hrane i razumjeti posljedice nepredviđenih događaja kod kuće, pripremajući se za prikladnu reakciju.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu uz podršku WHO-a i FAO-a te tehničku podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane održala je 10. lipnja 2024. godine u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (Aula Magna), okrugli stol ‘Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano’. Ovim okruglim stolom željeli su podići svijest o tome što svi mi, bez obzira na to koju ulogu u lancu prehrane imamo, možemo učiniti kako bismo bili spremni na neočekivano.

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela.

Pripazite i na rokove trajanja kod one hrane na kojoj piše ‘najbolje upotrijebiti do’ zato što se oni nalaze na hrani koja je lako pokvarljiva i nju trebamo nakon isteka tog datuma jednostavno baciti. Tu bi spadala svježa riba, svježe meso, neki mlječni proizvodi i slično.

Nastavi čitati

U trendu