Poveži se s nama

Kultura

U galeriji ‘Školica za 5’ održana 33. izložba školskih listova ‘Lidrano’

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje izložbu različitih plakata i letaka postavljenih na metalnu rešetku. Pozadina je crvena, a informacije i slike su postavljene na zidu, stvarajući dojam muzejske ili informativne izložbe. Na bijelim papirom pričvršćenim za rešetku vidljivi su QR kodovi koji vjerojatno pružaju dodatne informacije kad se skeniraju. Desno je mala izrezana figura osobe. Pod je presvučen sivim tepihom, kontrastirajući s živopisnim crvenim zidovima. Osvjetljenje je ambientno, bez oštrih sjena,.
Foto: Hrvatski školski muzej

Izložba se tradicionalno mogla pogledati u Školskom muzeju od 1996. do 2020. godine, dok se zadnje dvije godine održava u galeriji Hrvatskog školskog muzeja ‘Školica za 5’ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu

Prilikom otvorenja uz prigodan učenički program prisutne je pozdravila ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić, koja se zahvalila svima na angažmanu naglasivši kako je ove godine izloženo više časopisa nego prošle godine, a većim iskorakom u digitalna izdanja časopisa izložbi se daje suvremeni medijski okvir. Čestitala je učenicima i učiteljima koji su predano radili na izradi časopisa te je naglasila kako je ova izložba važan događaj u sklopu smotre Lidrano.

Prisutnima se obratio i urednik Školskih novina Marijan Šimeg, koji je angažiran oko organizacije i prosudbenih povjerenstava smotre Lidrano od samog početka. Pohvalio je ustrajnost učenika na izradi školskih časopisa te, osvrnuvši se na povećani interes za digitalno novinarstvo, naglasio kako je pisano novinarstvo ipak temelj svega. Podsjetio je prisutne učenike da se, usprkos tome što danas vijest traje samo nekoliko sati, bave važnom i pametnom djelatnošću – novinarstvom, a potvrdio je i da se učenici u školskim časopisima bave raznolikim temama, izražavaju stavove, propituju… Na kraju je čestitao učenicima i učiteljima – voditeljima novinarskih družina na entuzijazmu.

Ivana Zečević iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade čestitala je učenicima i učiteljima na sjajnom poslu i izrazila nadu kako će s predanim radom nastaviti i dalje te je otvorila 33. izložbu školskih listova ‘Lidrano 2024.’.

Uz učenike i njihove mentore, djelatnike Školskog muzeja, na izložbi su nazočili i Antonio Jurčev, ravnatelj Osnovne škole Antuna Gustava Matoša sa sjedištem u Zagrebu, Aleja Antuna Augustinčića 12, koja je – uz Prirodoslovnu škola Vladimira Preloga sa sjedištem u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 269 te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade – organizator smotre Lidrano.

Na ovogodišnjem Lidranu u novinarskom stvaralaštvu sudjelovalo je 15 tiskanih – od toga sedam osnovnih škola i osam srednjih škola, kao i osam digitalnih školskih listova – od toga pet osnovnih škola i tri srednje škole.

Hrvatski školski muzej čuva oko 4000 učeničkih i školskih listova osnovnih i srednjih škola u Zbirci učeničkih i školskih listova.

Izvor: Hrvatski školski muzej

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Kultura

PULSKI FESTIVAL DJEČJE KNJIGE Mitološka bića Istre tema su 17. Monte Librića

Objavljeno

/

Tekst “Monte Librić” ističe se na vrhu u velikim crvenim slovima. Datumi su navedeni ispod naslova: “20 - 26/5/2024”. Lokacija “PULA/POLA CIRCOLO” ukazuje na događaj koji se održava u Puli (poznatoj i kao Pola). Ilustracije likova odjevenih u što izgleda kao tradicionalne ili narodne kostime. Osoba drži crveno-bijeli šareni kišobran. Drvo s crvenim lišćem i apstraktnim bojama daje čaroban ili fantastičan osjećaj sceni. Pozadina ima elemente zelenog mahovine ili tekstura nalik lišaju.
Foto: Monte Libić

Mitološka bića Istre i njihov život u istarskim kaštelima oživjet će u punom sjaju kroz bajkovitu temu i više od 70 programa 17. Monte Librića – Festivala dječje knjige, koji će se održati od 20. do 26. svibnja u pulskoj Zajednici Talijana – Circolu

Monte Librić u svom ovogodišnjem izdanju – najmlađoj, dječjoj publici u čast – ulazi u samo srce Istre, njenu narodnu predaju, legende i mitove o vilama, štrigama i štrigunima, divovima, krsnicima, orku, macmolićima… Priče o ovim bićima iz narodne predaje čvrsto su utkane u nematerijalnu baštinu Istre. Ovog će, pak, proljeća izviriti kroz zidine i prozore istarskih kaštela, doseliti u krošnje stoljetnih stabala na terasi Circola, ustoličiti se na glavnoj pozornici 17. Monte Librića i kroz središnju temu naslovljenu ‘Mitološka bića Istre’ živjeti u svim njegovim programima.

Tradicionalno, i na ovogodišnjem Libriću posjetitelje tijekom sedam svibanjskih dana od 8 do 20 sati dočekuju omiljeni dječji programi: Piknik s autorom, Maštolov, Librofonia, Libić Teatrino, Galerijica, Storytelling, Priča za laku noć, Librić po našu, Libraonice i brojne druge kreativne radionice.

Mitološka bića Istre ‘stanovat će’ u svim Librić-pričama, pričaonicama, radionicama, književnim promocijama, gostovati na koncertima, izložbama, performansima, slušaonicama, ali i penjaonicama. U Circolo se, naime, među mnoštvo knjiga, vraća velika penjačka stijena, a središnje mjesto brojnih kreativnih i maštovitih programskih događanja 17. Monte Librića bit će pozornica koju je oblikovao osebujni umjetnik Zdenko Bašić.

– Inspiraciju za ovaj Librić crpili smo iz njegove ilustrirane knjige ‘Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina’, čija će atmosfera na naš festival donijeti duh vremena u kojima su mitovi stvarani. Ovogodišnja tema Librića – ‘Mitološka bića Istre’ – čestitka je i obljetničkom 30. Sajmu knjige u Istri – u čijem je okrilju ‘rođen’ Librić – a koji ove godine slavi mikrokozmos Istre – kaže Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića.

Najavljuje i da će program 17. Monte Librića svaki dan biti posvećen jednom mitološkom biću Istre. Tako će iz bogate baštinske riznice Istre Librić ugostiti štrige i štrigune. Kako su gradile Divić-grad, kojeg danas znamo kao pulsku Arenu, i kako su nastali Brijuni djeci će objasniti planinske vile s Učke. Iz Motovuna stiže najslavniji istarski div Veli Jože, čiji potomci, kažu, i danas žive u istarskim šumama. Gorostasni div Dragonja ispričat će priču o tome kako je spasio Pazin i otkriti tajnu kako se iz pazinske jame podno kaštela može stići sve do središta zemlje. Na Libriću će se skrivati macmolić: maleno, na oko simpatično stvorenje, koje nosi crvenu kapicu i ‘skriva svoje dlakave ruke i mačje kandže’. Macmolić će predstaviti Kršan, kaštel čija starost do danas nije ustanovljena, ali se zna da je tu pronađen Istarski razvod.

– Arhitektura, povijest, geografija ali morfologija istarskog prostora, njene gradine, kašteli, rijeke, kanjoni, jame, škulje, bajkovita mitološka bića, legende i narodna predaja bit će inspiracija za nove priče i maštanja koja će nastajati na 17. Libriću. Sve to događat će se u okružju mnoštva knjiga namijenjenih najmlađima. Jer oko osebujne arhitekture Istre i njene mitologije oblikovali smo i naše ovogodišnje festivalske programe poticaja za čitanje. Librić od svojih početaka njeguje suradnju s pulskim osnovnim školama, Sveučilištem Jurja Dobrile te knjižničarkama Pule i Istre, a ove godine ta je suradnja još čvršća. Posebno nas raduje što će se u naše Libraonice, koje vode studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile, uključiti i knjižničarke iz Pule i Istre, koje će zajedno s učenicima čitati priče o mitološkim bićima Istre – kaže Slavica Ćurković.

Najavljuje i otvaranje izložbe radova učenika Osnovne škole Tone Peruška ‘Mitološka bića Istre’ kojima je inspiracija bila ovogodišnja tema Librića. Učenički radovi nastali su u sklopu zavičajne nastave na likovnoj i tehničkoj grupi pod mentorstvom učiteljica Mirjane Konta i Natalie Carraro, a moći će ih vidjeti publika u Circolu u Galerijici Monte Librića od 20. do 26. svibnja.

Tijekom 17. Librića djeca će kroz brojne kreativne radionice moći kreirati svoja vlastita mitološka bića za koje će ideje moći dobiti i kroz slušanje priča, kazališne predstave, magične performanse te druge programe.

Uobičajeno, ovogodišnji pulski Festival dječje knjige, jedinstven u Hrvatskoj, svoju će publiku upoznati s recentnom i tematski raznolikom književnom produkcijom za djecu. Stoga organizatori 17. Librića s ponosom najavljuju predstavljanje čak 16 najnovijih izdanja za djecu i mlade koja u Pulu donosi 20 eminentnih autora iz Hrvatske i inozemstva.

– I ove godine ustrajemo na dvojezičnosti: upravo u suradnji sa Zajednicom Talijana Pula u sklopu programa ‘Più che una storia’ i na 17. Libriću pričat ćemo i čitati priče na talijanskom jeziku, a u goste nam dolaze i talijanski autori. Bez obzira na brojne novosti kojima svake godine obogaćujemo naš program Monte Librića, cilj je uvijek isti: pomoći djeci da postanu prvo mali, pa onda i veliki čitatelji i čitateljice. Naoružajmo se znatiželjom i uđimo u zemlju mitova i fantazija – poziva Slavica Ćurković na 17. Monte Librić.

Tradicionalno, i ovogodišnji Monte Librić donosi bogat prodajni dio te će u Circolu biti izloženo oko četiri tisuće naslova slikovnica i knjiga za djecu i mlade koji će biti ponuđeni publici po posebno povoljnim cijenama.

Sve informacije o programima i gostima 17. Monte Librića moguće je pratiti na web stranici, te društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Kultura

ROCK LEGENDE U OPATIJI The Cult sviraju za nostalgičare svih uzrasta

Objavljeno

/

Foto: Muzika.hr

U karijeri dugoj četiri desetljeća, The Cult je prodao milijune albuma i uhvatio brojne međunarodne i američke zlatne i platinaste ploče

Britanski hard rock velikani The Cult najavili su ‘Turneju 8424’ kojom obilježavaju 40 godina rada, s nastupima diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Europe, a na Ljetnu pozornicu u Opatiji stižu u četvrtak, 25. srpnja, objavio je organizator koncerta agencija LAA. 

Na dugačkoj seriji koncerata grupa će izvesti sve najveće hitove s 11 studijskih albuma, kao što su ‘She Sells Sanctuary’, ‘Rain’, ‘Fire Woman’, ‘Lil’ Devil’ i mnoge druge.

The Cult je osnovan 1984. godine u Engleskoj. U karijeri dugoj četiri desetljeća prodao je milijune albuma i uhvatio brojne međunarodne i američke zlatne i platinaste ploče. Ian Astbury (vokal) i Billy Duffy (gitara) objavili su 11 studijskih albuma tijekom karijere Culta.

The Cult imaju istaknuto mjesto u glazbenoj povijesti zbog pionirskog korištenja post-punka, hard rocka i eksperimentalizma, pomicanja granica i utjecaja na brojne bendove diljem različitih žanrova. Svojom glazbenom vještinom, nepokolebljivim stavom i zavodljivom pojavnošću na pozornici stvorili su prepoznatljiv identitet dok su istraživali nova područja za bendove. 

Od formirajućih i utjecajnih godina Billyja Duffya u manchesterskom podzemlju, do revolucionarnog ‘Gathering of the Tribes’ Iana Astburyja, taj dvojac je ostavio neizbrisiv trag na suvremenu glazbu, oblikujući njezinu putanju na razne načine.

Nastavi čitati

In Metropola

TVORNICA KULTURE Nika Turković priprema najveći koncert karijere

Objavljeno

/

Foto: Tvornica kulture

Uz mene su najbolji bend i ekipa, tako da znam da će publici ovo biti nešto najbolje što će od nas čuti i vidjeti, izjavila je pjevačica

Zagrebačka kantautorica Nika Turković priprema najveći koncert karijere u Tvornici kulture u subotu, 26. listopada, objavila je Tvornica.

Kantautorica koja je obilježila domaću pop scenu 2023. albumom ’11’ i singlom ‘Ima smisla’ trenutno je jedna od najemitiranijih u državi s pjesmom ‘Mogu i sama’ u kojoj je udružila snage s Nelom.

– Ovo je moj najveći koncert do sada i zato imam dosta veliku tremu, ali ga ozbiljno pripremam. Uz mene su najbolji bend i ekipa, tako da znam da će publici ovo biti nešto najbolje što će od nas čuti i vidjeti – izjavila je pjevačica u povodu najave zagrebačkog nastupa.

Debitantski album ’11’ promovirala je u rasprodanom zagrebačkom klubu Peti kupe, a sad je sazrijelo vrijeme da stane na pozornicu najveće domaće koncertne dvorane. Album ’11’ je napravio puni krug, dva puta zasjeo na vrh najprodavanijeg albuma u Hrvatskoj i u domaći eter instalirao hitove kao što su ‘Gledaj me’, ‘Pusti’, ‘U mraku’, ‘Dok nas nema’, ‘Tvoj mir’ i ‘Boje’. 

Krajem prošle godine predstavila je svjež zvuk nasljednika, singl ‘Ima smisla’, kandidat za Cesaricu u prosincu, a 8. ožujka još jednu novu pjesmu – duet s Nelom ‘Mogu i sama’.

Nastavi čitati

U trendu