Poveži se s nama

Iz Svijeta

U Britaniji bi se menopauza mogla tretirati kao invaliditet

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ženski trbuh i ruke na njemu koje su postavljene u oblik srca s cvijetom u sredini.
Foto: Pixabay

Povjerenstvo za jednakost i ljudska prava objavilo je da simptomi menopauze imaju dugoročan i značajan utjecaj na sposobnost žene da izdrži normalan dan

Sve veći broj zemalja počinje davati ženama menstrualni dopust kako bi se nosile s mjesečnim bolovima, a Britanija razmišlja o tome da ide korak dalje, govoreći da bi teški simptomi menopauze mogli biti invaliditet.

Povjerenstvo za jednakost i ljudska prava (EHRC), neovisno tijelo za nadzor koje provodi zakone u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavilo je smjernice u kojima stoji da simptomi menopauze imaju dugoročan i značajan utjecaj na sposobnost žene da izdrži normalan dan – dnevne aktivnosti i ti bi se simptomi mogli smatrati invaliditetom.

Ako simptomi menopauze dovedu do invaliditeta, poslodavac će biti pod zakonskom obvezom izvršiti razumne prilagodbe.

Zakon o jednakosti u Engleskoj, Škotskoj i Walesu zabranjuje poslodavcima diskriminaciju na temelju dobi, spola i drugih čimbenika; dijelovi zakona također se primjenjuju na Sjevernu Irsku.

Simptomi menopauze mogu uključivati valunge, srčane probleme i probleme mentalnog zdravlja. Prosječna dob menopauze je 51 godina, iako može nastupiti ranije ili kasnije. Faza prije prijelaza žena iz reproduktivnih godina u menopauzu naziva se perimenopauza; u to vrijeme dolazi do smanjenja razine estrogena i progesterona, a to je veliki pad razine estrogena koji uzrokuje većinu simptoma menopauze.

Mnoge žene u kasnim 30-ima i 40-ima osjećaju razdražljivost, probleme sa spavanjem i tjeskobu – ali otkrivaju da liječnici često odbacuju njihove simptome. Gdje je to moguće, poslodavci bi trebali razmotriti mogućnost osiguravanja odmorišta ili tihih soba za žene koje imaju simptome menopauze, kao i ventilatore ili rashladne sustave, rekao je EHRC.

Sve do svojih ranih 40-ih, britanska Katie Taylor, majka četvero djece, vodila je marketing za dobrotvornu udrugu za djecu. No od svoje 43. godine počela je osjećati mnoštvo simptoma za koje je prvo mislila da nisu povezani – od lošeg raspoloženja i lupanja srca, do tjeskobe, nesanice i debljanja. Izgubila je samopouzdanje i ‘osjećala se užasno’, rekla je za Washington Post u telefonskom intervjuu.

Njezin je liječnik okrivio depresiju i užurbani način života. Prepisani su joj antidepresivi, koji nisu djelovali, rekla je: ‘Samo su me ukočili.’

Tek četiri godine kasnije predloženo joj je da posjeti ginekologa. Taylor je tada otkrila pravi uzrok svojih simptoma i počela uzimati hormonsku terapiju za menopauzu – ili hormonsku nadomjesnu terapiju (HNL).

Bila je nevjerojatno ljuta zbog pogrešne dijagnoze jer se osjećala kao hipohondar i dala je otkaz.

Kasnije je na Facebooku osnovala Latte Lounge – zajednicu za žene starije od 40 godina i tamo dijele pomoć i resurse, informacije o perimenopauzi i menopauzi, mogućnostima liječenja i imenik stručnjaka.

Taylor je također rekla da Britanija ‘prednjači’ u podizanju svijesti o učinku menopauze na živote žena.

Iskustva poput Taylorinog nisu neobična, rekla je Louise Newson, britanska liječnica opće prakse i stručnjakinja za menopauzu.

Asistivna tehnologija

SENZACIJA NA NETU Aplikacija za bolje razumijevanje invaliditeta

Objavljeno

/

Foto: Xplore DisAbility

Tu imate sve odgovore kako je to živjeti s invaliditetom. No, nažalost, nema te aplikacije koja će vam objasniti kako je to živjeti od invalidnine

Poslušaj ovaj članak

Za sve one koji ne znaju kako je to kretati se u invalidskim kolicima ili hodati uz pomoć bijelog štapa, ovih je dana pokrenuta aplikacija koja korisniku daje priliku da iskusi različite oblike invaliditeta, od oštećenja vida do problema s mobilnošću. Također, zainteresiranim korisnicima nudi tečaj znakovnog jezika.

Aplikaciju Xplore DisAbility (Istraži invaliditet) dizajnirala je i izradila startup tvrtka Ability Digital, sa sjedištem u Lancashireu, a idejna je začetnica umirovljena britanska parasportašica Claire Buckle.

Rođena s cerebralnom paralizom, Claire Buckle otkrila je kako su je razredni kolege maltretirali u školi, bila je žrtvom predrasuda i ableizma, ali je unatoč tome srčano branila boje Velike Britanije u bacanju diska i kugle na velikim paraolimpijskim natjecanjima.

– Nadam se da mogu razviti znanje i, što je još važnije, empatiju prema ljudima koji imaju neka tjelesna ili mentalna ograničenja. Svaka osoba s invaliditetom ima mjesto u društvu i ulogu koju mora ispuniti – rekla je Buckle.

Ideja za aplikaciju došla je od njezina nećaka, koji je bio silno znatiželjan o stvarnosti života s invaliditetom.

– Moj je nećak prikupljao informacije o svim različitim ljudima koji žive u njegovoj zajednici, uključujući i one s invaliditetom. U želji da sazna više, postavio mi je nemoguće pitanje: kako je zapravo biti osoba s invaliditetom. Shvatila sam da je to jako teško objasniti i da bi drugi mogli postaviti isto pitanje. Pomislila sam da mora postojati način da ljudi to i dožive. Vidjevši svog nećaka udubljenog u svijet video igara, dalo mi je ideju da se okrenem tehnologiji.

Aplikacija pokriva osam različitih vrsta oštećenja vida. Korisnik odabire oštećenje i drži uređaj podignut kako bi zatim kroz svoj telefonski zaslon mogao vidjeti razliku koju bi taj nedostatak učinio za njegov vid. Jedna je učenica pomoću aplikacije spoznala kako bi knjiga izgledala nekome s oštećenjem vida.

– Knjiga je izgledala veća nego što je zapravo bila i nisam mogla vidjeti nijednu riječ. Činilo mi se kao da nije stvarno, a sada suosjećam s ljudima koji su djelomično slijepi – rekla je učenica.

U aplikaciji postoji i odjeljak o mobilnosti koji korisnicima omogućuje istraživanje do deset elemenata svakodnevnog života osoba s tjelesnim oštećenjem. Jedna je skupina školaraca, primjerice, učila nositi pladanj i vezati vezice samo jednom rukom, dok su drugi imali zadatak kretati se školom u invalidskim kolicima. Za njih je to uistinu bilo korisno iskustvo.

– Ako vidim nekoga u invalidskim kolicima i zapeo je za nešto, odmah ću toj osobi ponuditi pomoć – rekao je jedan učenik kojemu je vožnja u invalidskim kolicima bila i edukativna i zabavna jer je shvatio koliko vještine, strpljenja i energije treba za upravljanje tim kolicima.

Aplikacija, dakle, nudi pouzdane odgovore kako je to živjeti s invaliditetom. No, nažalost, nema te aplikacije koja će vam objasniti kako je to živjeti od invalidnine.

Nastavi čitati

in MREŽA

MADONNA I INVALIDITET Kraljica popa optužena za ableizam

Objavljeno

/

Foto: YouTube

Zagovornica i aktivistica za prava osoba s invaliditetom Ola Ojewumi, koja također koristi kolica, nazvala je Madonnu ‘neinvalidnim smećem’

Poslušaj ovaj članak

Već je tome četiri desetljeća kako je glazbeni kritičari i milijunska armija obožavatelja brendiraju kao kraljicu popa, neprikosnovenu vladaricu top ljestvica i modnu ikonu, no Madonna se unatoč tim laskavim titulama ipak nije naučila elementarnoj pristojnosti. Barem kada je o ljudima s invaliditetom riječ.

Ovih je dana Madonna (65) postala predmetom ozbiljnih optužbi koje bi mogle ugroziti njezinu reputaciju feminističke heroine koja je bila jedna od začetnica tzv. girl power pokreta. Madonna je, naime, optužena za ableizam, pojam koji označava mržnju ili predrasude prema osobama s invaliditetom.

A sve je počelo zbog jedne gluposti izrečene na jednom koncertu tijekom turneje Celebration, kada je Madonna pozvala jednog obožavatelja u invalidskim kolicima da ‘ustane i provoza se s njom’. To je ponovila dva puta, bila je i naporna i uporna. Kako da se taj čovjek provoza s njom? U invalidskim kolicima?

– Što radiš dok sjediš tamo? – pitala je pjevačica upirući prstom u sirotog obožavatelja tako da ga svi vide, na golemom video ekranu.

– Što radiš sjedeći? Ustani i provozaj se sa mnom!

Potom odlazi do kraja pozornice kako bi izbliza pogledala obožavatelja koji još uvijek sjedi u invalidskim kolicima, naprosto zato što ne može ustati.

– O moj Bože, ovo je bilo politički nekorektno, oprosti zbog toga. Drago mi je da si ovdje – pokajala se Madonna istog trena, ali nedovoljno brzo da ugasi burne reakcije na društvenim mrežama koje su uslijedile već sljedeće jutro.

Zagovornica prava osoba s invaliditetom Ola Ojewumi, koja također koristi kolica, nazvala je Madonnu ‘neinvalidnim smećem’.

Ojewumi je incident na Madonninu koncertu usporedila s tretmanom koji je sama doživjela na koncertu reperice Lupe Fiasco.

Lupe Fiasco zapazila ju je dok je na koncertu sjedila u invalidskim kolicima, i to u dijelu dvorane rezerviranom za stajaću publiku. Reperica je vidjela koliko je Oli Ojewumi zbog toga bilo neugodno. U pauzi između pjesama posvetila joj je jednu ljubavnu, a nakon koncerta je pozvala iza pozornice na razgovor i zajedničko fotografiranje. Stoga je za nju koncert Lupe Fiasco bio poseban događaj koji će joj ostati u lijepom sjećanju.

– To je razlika između umjetnika kakva je Lupe Fiasco i onoga što Madonna jest, dakle neinvalidno smeće! – napisala je Ola Ojewumi na jednoj društvenoj mreži.

Nastavi čitati

in MREŽA

ANIME Najbolji crtići koji prikazuju život s invaliditetom

Objavljeno

/

Anime značajno pridonosi javnoj percepciji priznavanjem ograničenja i snaga svojstvenih ljudskom stanju, dajući snažne lekcije o prihvaćanju različitosti kao blagoslova za svaku društvenu zajednicu

Poslušaj ovaj članak

Ako niste neki pasionirani ljubitelj crtanih filmova iz Japana, poznatijih kao anime, trebate znati kako je ovaj žanr zaludio cijeli svijet. Anime ponekad mijenja i dirigira modne trendove, a u zemljama daleke Azije postao je jednim od glavnih subkulturnih pokreta. Žanr karakterizira prepoznatljiv stil crtanja likova s velikim očima i povremeno ozbiljniji i ambiciozniji sadržaj za odrasle.

Posljednjih godina anime je srušio brojne barijere prikazujući različite aspekte društvenog života, uključujući brojne probleme i uspjehe koje nosi život s invaliditetom. Ove animirane serije nude ne samo zabavu, već i promišljene komentare o individualnosti, otpornosti i inkluzivnosti.

Stoga donosimo deset najboljih anime prikaza života s invaliditetom koje vrijedi pogledati.

1. Tihi glas – Potresna priča koja se vrti oko Shouye Ishide, bivšeg nasilnika, i Shoko Nishimiye, gluhe djevojke koja postaje njegova meta. Priča otkriva njihovo putovanje od protivnika do prijatelja i zadire u teme maltretiranja, iskupljenja i empatije prema osobama s invaliditetom.

2. Tvoja laž u travnju – Ova serija usredotočena je na Kousei Arima, klavirsko čudo koje je izgubilo sposobnost čuti note klavira nakon majčine smrti, što mu je uzrokovalo značajnu traumu. Anime na prekrasan način prikazuje bit života s poremećajem slušne obrade ispreplićući ga s klasičnom glazbom i romantikom.

3. Real – Iako manje poznata u usporedbi s drugima na ovom popisu, Real je priča koja se bavi fizičkim nedostacima kroz svijet košarke u invalidskim kolicima. Nudi nefiltriran pogled na to kako se pojedinci s različitim tjelesnim teškoćama nose sa svojom situacijom i kroz sport pronalaze novu svrhu u životu.

4. Gangsta – Nicolas Brown, jedan od središnjih likova, gluh je, ali vrlo vješt kao plaćenik. Gangsta pruža akcijski narativ dok prikazuje kako se snalazi u životu u surovom gradu koristeći znakovni jezik i čistu borbenu snagu unatoč svom invaliditetu.

5. Himna srca – Ovaj anime film prati Jun Naruse koja pati od psihosomatskog mutizma – stanja u kojem ne može govoriti zbog psiholoških faktora – kao rezultat traume. To je istraživanje samoizražavanja i pronalaženja vlastitog glasa izvan riječi.

6. Moja ljubavna priča – Ova ljupko-slatka serija prikazuje Rinko Yamato koja, iako nije izričito osoba s invaliditetom, ima srčano oboljenje koje je fizički ograničava na značajan način. Kroz njezin odnos s Takeom Goudom, naglašava koliko su ljubav i obzir ključni u razumijevanju međusobnih ograničenja.

7. Ožujak dolazi poput lava – Rei Kiriyama bavi se depresijom i socijalnom anksioznošću, a usto je i profesionalni igrač shogija. Serija osjetljivo istražuje probleme mentalnog zdravlja dok Rei žonglira sa svojim unutarnjim demonima i pritiscima oko sebe.

8. Uspon Knjiškog moljca – Središnji lik ovog crtića je Motosu Urano koji postaje djelomično paraliziran nakon ponovnog rođenja u drugom svijetu kao Myne. Unatoč svojim fizičkim ograničenjima, on slijedi svoju strast prema knjigama u svijetu u kojem su one rijetke.

9. Violet Evergarden – Protagonistica Violet bivša je vojnikinja koja se nosi s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP) i amputiranim udovima koji su zamijenjeni naprednom protetikom. Njezino putovanje podrazumijeva razumijevanje ljudskih emocija i ponovno povezivanje s društvom nakon rata.

10. One Piece – Iako prvenstveno poznat po temi avanture, One Piece ima likove poput Shanksa koji gubi ruku rano u priči, ali nastavlja biti jedan od najmoćnijih pirata. Ovaj anime prikazuje da čak i bez tradicionalnih fizičkih sposobnosti pojedinac još uvijek može biti moćan i cijenjen.

Dakle, da zaključimo, anime značajno pridonosi javnoj percepciji priznavanjem ograničenja i snaga svojstvenih ljudskom stanju, dajući snažne lekcije o prihvaćanju različitosti kao blagoslova za svaku društvenu zajednicu.

Nastavi čitati

U trendu