Poveži se s nama

Civilno društvo

Stručnjaci zabrinuti za opstanak organiziranog stanovanja

Objavljeno

/

Na slici je grupa ljudi koja pozira u zatvorenom prostoru. Iza njih se nalazi bijela ploča s raznim zapisima i crtežima. Prostorija izgleda kao učionica ili sastajalište, a na zidu s lijeve strane nalazi se znak zabrane pušenja. Iznad prozora je znak za izlaz u slučaju nužde. Osobe su obučene u ležernu odjeću, uključujući džempere, košulje i jakne. Pored jedne osobe koja sjedi, nalazi se torba na podu.
Foto: Udruga za promicanje inkluzije Zagreb

Povod za osnivanje Savjeta je zabrinutost stručnjaka, predstavnika neovisnih institucija i znanstvenika za opstanak usluge organiziranog stanovanja kao alternative institucionalizaciji osoba s intelektualnim teškoćama i psihičkim bolestima

Prošlog tjedna, točnije 30. siječnja 2024. godine, u Udruzi za promicanje inkluzije u Zagrebu, održan je osnivački sastanak Savjeta za unapređenje usluge organiziranog stanovanja za osobe s intelektualnim teškoćama.

Savjet čine udruge koje pružaju uslugu organiziranog stanovanja osobama s intelektualnim teškoćama, Centar za inkluziju Šibenik, Centar za inkluziju i socijalne usluge Bjelovar i Udruga za promicanje inkluzije te predstavnici transformiranih ustanova koje pružaju ovu uslugu, Centra za rehabilitaciju Zagreb i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Savjetu su pristupili i Ured pučkog pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Daniela Bratković s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i Marko Buljevac sa Studijskog centra socijalnog rada, Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ispred Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom sastanku je prisustvovala savjetnica Vesna Mužina.

Povod za osnivanje Savjeta je zabrinutost stručnjaka, predstavnika neovisnih institucija i znanstvenika za opstanak usluge organiziranog stanovanja kao alternative institucionalizaciji osoba s intelektualnim teškoćama i psihičkim bolestima i jedinoj socijalnoj usluzi u okviru koje se osobama pruža sveobuhvatna podrška u svim područjima života.

Kao stručnjaci i znanstvenici koji dugi niz godina zagovaraju, promiču i ostvaruju u praksi pravo osoba s intelektualnim teškoćama na život u zajednici u skladu s vlastitim izborima uz odgovarajuću podršku, članovi novoosnovanog Savjeta zabrinuti su zbog izjednačavanja organiziranog stanovanja sa uslugom smještaja, kako u propisima koje donosi nadležno Ministarstvo tako i u javnom komuniciranju predstavnika tijela javne vlasti  ali i predstavnika medija.

Osnivački sastanak Savjeta i oblikovanje njegove misije i plana djelovanja facilitirali su Patti Scott i David Hasbury iz Neighbours Inc. iz SAD-a.

Neighbours Inc. inovativna je neprofitna organizacija koja više od 30 godina pruža podršku osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima u odabiru i dizajniranju života kakvog žele u svojim lokalnim zajednicama i susjedstvima.

Patti i Dave posvetili su svoje karijere i živote pružanju podrške osobama s invaliditetom, njihovim obiteljima, zajednicama, organizacijama i vladama kako bi osobama s invaliditetom omogućili da žive kao cijenjeni građani i ravnopravni članovi zajednice.

Koristeći pristup i alate ko-dizajniranja promjene (Collaborative Change Design) potakli su članice Savjeta u kreiranju zajedničke vizije i formuliranju prvih koraka koje će zajednički poduzeti u njezinom ostvarivanju.

Savjet će djelovati u okviru Saveza udruga pružatelja usluge organiziranog stanovanja, koji čini osam udruga koje ovu uslugu pružaju za oko 300 osoba s intelektualnim teškoćama.

Anita Blažinović

Civilno društvo

U Križevcima projekt Zaželi ide dalje

Objavljeno

/

Na fotografiji su četiri osobe. Stoje ispred plave pozadine i drže plave mape. Iza njih su zastave Europske unije i Hrvatske. Osobe su odjevene formalno. Fotografija sugerira da se radi o službenom ili formalnom događaju.
Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Kroz projekt će biti zaposlene 33 osobe koje će pružati uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Broj osoba kojima se kroz projekt planira pružiti usluga potpore i podrške je 198

Gradskom društvu Crvenog križa Križevci iz Europskog socijalnog fonda plus, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv: ‘Zaželi – Prevencija institucionalizacije’ odobren je projekt pod nazivom ‘Pruži ruku potrebitima’.

Vrijednost projekta iznosi 1.485.000,00 eura što je dosad najviši iznos odobrenih bespovratnih sredstava Gradskom društvu Crvenog križa Križevci za provedbu projekta.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Antonija Pukec, potpisala je ugovor za projekt ‘Pruži ruku potrebitima’ dana 23. veljače 2024. godine.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, a od toga je 30 mjeseci predviđeno za pružanje usluge potpore i podrške.

Projektom je obuhvaćeno područje grada Križevaca i okolnih naselja te općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno s ciljem povećanja socijalne uključenost i preveniranja institucionalizacije.

Glavna aktivnost projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom uz nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.

Kroz projekt će biti zaposlene 33 osobe koje će pružati uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Broj osoba kojima se kroz projekt planira pružiti usluga potpore i podrške je 198.

Provedba projekta započinje s postupkom odabira korisnika usluge, nabavom kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština te odabirom kandidata za zapošljavanje.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodilo je Zaželi – program zapošljavanja žena – faza I, faza II i faza III. Važno je napomenuti kako je u prethodnim fazama Zaželi projekata fokus bio na zaposlenim ženama, no u novom projektu fokus je na korisnicima koji će za ulazak u projekt morati zadovoljiti određene uvjete, a koji će biti u narednom periodu objavljeni na stranicama GDCK Križevci i Grada Križevaca te lokalnim medijima.

Ugovore je uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednicom Vlade Anjom Šimpraga, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom. Na svečanosti su uručena ukupno 72 ugovora u sklopu Poziva ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’.

Svečanom uručivanju ugovora prisustvovala je i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđica Trbus, kao podrška GDCK Križevci i GDCK Koprivnica.

Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Nastavi čitati

Civilno društvo

Održan okrugli stol ‘Osnaživanje suradnje u pitanjima seksualnog nasilja u ratnim sukobima’

Objavljeno

/

Slika prikazuje konferencijsku sobu u kojoj se održava sastanak. Sudionici su okupljeni oko dugog stola, a na zidu iza njih projicira se prezentacija. Na stolu su različite boce i čaše. Ispred nekih sudionika nalaze se papiri i bilježnice. Prostorija je dobro osvijetljena, vjerojatno prirodnom svjetlošću koja dolazi iz prozora koji nisu vidljivi na slici.
Foto: Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Okrugli stol u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA održan je 13. veljače 2024. u Zagrebu, na temu ‘Osnaživanje suradnje u pitanjima seksualnog nasilja u ratnim sukobima – nacionalna i međunarodna perspektiva’

Okrugli stol u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA uvodno je pozdravila Anja Šimpraga – potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava te NJ. E. Simon Thomas – veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj, kao i sami organizatori.

Govornici na Okruglom stolu bili su predstavnici/ce ministarstava, posebno Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva zdravstva, drugih institucija, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Cilj Okruglog stola je razmjena iskustava iz njihove nadležnosti u odnosu na problem seksualnog nasilja u ratu, procesuiranje počinitelja, ostvarivanja prava žrtava te suradnje s drugim državama u ratnim sukobima i iznalaženja globalnog odgovora na ovaj sveprisutni problem.

Istaknuto je da je Republika Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je donijela poseban zakon koji regulira prava žrtava seksualnog nasilja u ratu, pod nazivom ‘Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu’, koji je na snazi od 2015. godine.

U proteklih osam godina  podneseno je 305 zahtjeva za stjecanje statusa žrtve seksualnog nasilja u ratu. Od tog broja 227 osoba je ženskog spola te je pozitivno riješeno 166 zahtjeva, dok je 78 osoba muškog spola i pozitivno je riješeno 50 zahtjeva. Nekoliko je zahtjeva neriješeno jer su podnositelji nedostupni. Budući da su posljedice rata dugotrajne i danas se brojne žrtve obraćaju institucijama sustava i organizacijama civilnog društva tražeći pomoć i podršku. Hrvatska je također pristupila globalnoj Inicijativi za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobu – PSVI (The Preventing Sexual Violence in Conflict Initiative). S obzirom na preživljeni rat i uspostavljanje sustava za ostvarenje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu, hrvatska iskustva su od izuzetnog značaja državama u ratnim sukobima, kao što su to Ukrajina, Sirija i brojne druge države.

Ispred institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom Okruglom stolu prisustvovala je savjetnica Andreja Makar.

Izvor: Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Nastavi čitati

Civilno društvo

Uskoro radionice o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici je osoba u invalidskim kolicima koja koristi prijenosno računalo postavljeno na stolu. Osoba je okrenuta prema prozoru s panoramskim pogledom na grad. Lice osobe nije vidljivo, a prostorija je dobro osvijetljena.

U sklopu programa održat će se online individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao ili žele postati samozaposlene te poslodavce koji žele zaposliti osobu/e s invaliditetom. Na kraju će se održati online okrugli stol

Hrvatski savez udruga za studente i mlade s invaliditetom SUMSI provodi trogodišnji program ‘Zajedno kroz izazove2’ čiji je glavni cilj veća (samo)zaposlenost osoba s invaliditetom na tržištu rada i bolja slika ove populacije u društvu.

U sklopu programa održat će se online individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao ili žele postati samozaposlene te poslodavce koji žele zaposliti osobu/e s invaliditetom. Na kraju će se održati online okrugli stol.

– Bez obzira imate li ili ne dosadašnjeg iskustva u radu ili zapošljavanju osoba s invaliditetom, pozivamo vas da se prijavite na radionice i saznate nove informacije i/ili upoznate potencijalne nove poslodavce/zaposlenike – pozivaju organizatori.

Prva grupna radionica održat će se 5. ožujka 2024. godine (utorak) s početkom u 10 sati preko Zoom platforme, a prijave su otvorene do 29. veljače 2024. godine putem prijavnih obrazaca:

Više detalja o programu možete pronaći ovdje.

Program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su: Centar za profesionalnu rehabilitaciju ‘Zagreb’, Hrvatski zavod za socijalni rad, Hrvatski zavod za zapošljavanje,  Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Liberato te Udruga Radio Student.

Nastavi čitati

U trendu