Poveži se s nama

Gastro kutak

Domaći Kviki gric svi će obožavati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečeni Kviki gric koji je raspoređen na papiru za pečenje unutar pekača. Različitih su veličina i oblika, tipičnih za kviki gric. Pekač je obložen papirom za pečenje kako bi se spriječilo lijepljenje. Rubovi tamne tave za pečenje vidljivi su sa strane slike.
Foto: Reci Peci

Kviki gric može biti obični slani, možete u tijesto dodati sezam, a mogu biti i aromatični s dodatkom vlasca, origana i češnjaka. Mogu biti i ljuti ako dodate chili u prahu

Nešto bi slano grickali, a niste ništa kupili? Nema problema, imamo nešto super za vas.

Domaći Kviki gric možete napraviti u nekoliko različitih okusa. Sve ovisi o tome što volite. Mogu biti obični slani, možete u tijesto dodati sezam, a mogu biti i aromatični s dodatkom vlasca, origana i češnjaka. Mogu biti i ljuti ako dodate chili u prahu. Što se strukture tiče, ovaj je domaći Kviki gric dosta tvrđi od originala, ali to mu daje posebnu čar. Kako god okrenete, Kviki gric u domaćoj izvedbi je odlična stvar.

Za domaći Kviki gric potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml tople vode
  • po želji: žlica chilija, origana ili papra

Priprema:

Pomiješati sve suhe sastojke pa postepeno dolijevati vodu i ulje. Umijesiti tvrđe tijesto. Dobro ga izraditi rukama. Iako se radi o dizanom tijestu, ne treba ga odlagati da se diže.

Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto odmah podijeliti na nekoliko komada. Od svakog komada formirati tanki valjak. Valjak ne bi smio biti deblji od 1 cm u promjeru.

Pripremiti veliki lim za pečenje. Staviti preko lima papir za pečenje. Po papiru ravnomjerno posipati malo soli.

Pripremiti također jedne čiste škare.

Uzimati valjke tijesta, rezati ih škarama cik cak iznad lima tako da komadići odmah padaju na papir za pečenje i sol. Kada ispunite svu površinu lima, komadiće rukama malo razdvojite ako su negdje ostali spojeni i odmah ih stavite peći. Peku se u pećnici prethodno zagrijanoj na 200*C 15-20 minuta. Nakon prvih 10-tak minuta pečenja treba izvaditi lim, Kviki gric špatulom preokrenuti i malo promiješati pa vratiti u pećnicu na dodatno pečenje.

Gotovi su kada poprime lijepu smećkastu boju.

I to je to. Domaći Kviki gric je spreman za grickanje. Dobar tek.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Losos teriyaki s rižom prepun je zdravih masti i proteina

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje četiri pečena komada ribe poslužena na bijelom pravokutnom tanjuru. Riba izgleda kao da je prelivena nekim umakom i posuta sitno sjeckanim zelenim lukom i sezamovim sjemenkama. U gornjem desnom kutu tanjura nalaze se štapići za jelo, koji leže preko ruba tanjura. Jelo izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što bi moglo biti interesantno za ljubitelje kulinarske fotografije ili osobe koje traže inspiraciju za obrok.
Foto: Pixabay

Odličan japanski recept koji će vas naučiti kako napraviti losos s teriyaki umakom. Ovo divno jelo idealno je za brzu večeru ili ručak jer je sve gotovo za dvadesetak minuta

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 1 šalica riže
  • 2 šalice vode
  • četvrt šalice sojinog umaka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sezamove sjemenke za posipanje
  • sjeckani zeleni luk za dekoraciju

Priprema:

U loncu skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, ostavite sa strane.

U maloj posudi pomiješajte sojin umak, smeđi šećer, med, rižin ocat, naribani đumbir i sitno nasjeckani češnjak.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte filete lososa i pržite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i kuhani. Izvadite losos iz tave i ostavite sa strane.

U istu tavu ulijte pripremljeni teriyaki umak i kuhajte dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Vratite losos u tavu i premažite ga umakom.

Poslužite losos na vrhu kuhane riže, posipajte sezamovim sjemenkama i sjeckanim zelenim lukom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Probajte čokoladni mousse od avokada i uživajte

Objavljeno

/

Na fotografiji je desert u staklenoj čaši koji se sastoji od slojeva, s najdonjim slojem koji izgleda kao mrvičasti biskvit, srednji sloj kremaste teksture svijetle boje i gornji sloj tamnije kremaste teksture. Desert je ukrašen malinama na vrhu. Uz čašu su raspoređeni listovi biljke, svježe maline, komadići čokolade i tulipan. Pozadina je tamna koja ističe boje deserta i dodataka. Desert izgleda ukusno i pažljivo pripremljen, što bi moglo biti zanimljivo za ljubitelje slastica ili za one koji traže inspiraciju za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Avokado je idealna namirnica za razne deserte – bogate je kremaste teksture i za razliku od drugog voća bogat je esencijalnim masnim kiselinama. Kad mu pridružite ostale sastojke, dobit ćete predivnu čokoladnu kremu prepunu hranjivih sastojaka i ugode za vaša nepca

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 3-4 žlice kakao praha
  • 3-4 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Ogulite avokado i izvadite košticu. Stavite ga u blender ili procesor hrane. Dodajte kakao prah, med, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.

Blendajte dok ne dobijete glatku kremu.

Servirajte odmah ili stavite u frižider da se ohladi.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Danas okusima putujemo do Turske na menemen

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje postavljeni stol za jelo na kojem se nalazi nekoliko posuda s hranom. U središtu je velika zdjela s varivom od povrća, oko koje su raspoređene manje posude: jedna s kriškama limuna, druga sa crnim maslinama i treća sa svježim peršinom. Stol je prekriven zeleno-bijelom kariranom stolnjakom, a pored zdjele je prazan bijeli tanjur i žuta salvetica. Scena izgleda kao priprema za obrok na otvorenom.
Foto: Pixabay

Menemen je tursko jelo koje se često služi za doručak, ali može biti i lagan ručak ili večera. Sastoji se od jaja, rajčice, paprike i začina. Ovo je jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje možete brzo pripremiti, a sastojci su lako dostupni. Ostaje samo da uživate u pripremi i jelu

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 velike rajčice, oguljene i nasjeckane
  • 2 zelene paprike (turske ili babura), nasjeckane
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana (opcionalno)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i crni papar po ukusu
  • malo svježeg peršina za ukras (opcionalno)

Priprema:

Ogulite i nasjeckajte rajčice. Nasijecite paprike na tanke kolutove. Ako koristite luk, sitno ga nasjeckajte.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Zatim dodajte paprike i pržite dok ne omekšaju (oko 5-7 minuta).

Dodajte nasjeckane rajčice u tavu i kuhajte dok rajčice ne puste sok i postanu mekane (oko 5-10 minuta). Povremeno promiješajte.

Smanjite vatru na lagano. Napravite nekoliko malih udubina u povrću i razbijte jaja izravno u te udubine. Kuhajte dok se bjelanjci ne stegnu, ali žumanjci i dalje ostanu malo tekući (oko 5-7 minuta). Ako volite potpuno pečena jaja, poklopite tavu na nekoliko minuta.

Posolite i popaprite po ukusu.

Posipajte svježim peršinom (ako koristite) i poslužite toplo, uz svježi kruh ili pide (turski kruh).

Nastavi čitati

U trendu