Connect with us

Gastro kutak

Domaći Kviki gric svi će obožavati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečeni Kviki gric koji je raspoređen na papiru za pečenje unutar pekača. Različitih su veličina i oblika, tipičnih za kviki gric. Pekač je obložen papirom za pečenje kako bi se spriječilo lijepljenje. Rubovi tamne tave za pečenje vidljivi su sa strane slike.
Foto: Reci Peci

Kviki gric može biti obični slani, možete u tijesto dodati sezam, a mogu biti i aromatični s dodatkom vlasca, origana i češnjaka. Mogu biti i ljuti ako dodate chili u prahu

Nešto bi slano grickali, a niste ništa kupili? Nema problema, imamo nešto super za vas.

Domaći Kviki gric možete napraviti u nekoliko različitih okusa. Sve ovisi o tome što volite. Mogu biti obični slani, možete u tijesto dodati sezam, a mogu biti i aromatični s dodatkom vlasca, origana i češnjaka. Mogu biti i ljuti ako dodate chili u prahu. Što se strukture tiče, ovaj je domaći Kviki gric dosta tvrđi od originala, ali to mu daje posebnu čar. Kako god okrenete, Kviki gric u domaćoj izvedbi je odlična stvar.

Za domaći Kviki gric potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml tople vode
  • po želji: žlica chilija, origana ili papra

Priprema:

Pomiješati sve suhe sastojke pa postepeno dolijevati vodu i ulje. Umijesiti tvrđe tijesto. Dobro ga izraditi rukama. Iako se radi o dizanom tijestu, ne treba ga odlagati da se diže.

Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto odmah podijeliti na nekoliko komada. Od svakog komada formirati tanki valjak. Valjak ne bi smio biti deblji od 1 cm u promjeru.

Pripremiti veliki lim za pečenje. Staviti preko lima papir za pečenje. Po papiru ravnomjerno posipati malo soli.

Pripremiti također jedne čiste škare.

Uzimati valjke tijesta, rezati ih škarama cik cak iznad lima tako da komadići odmah padaju na papir za pečenje i sol. Kada ispunite svu površinu lima, komadiće rukama malo razdvojite ako su negdje ostali spojeni i odmah ih stavite peći. Peku se u pećnici prethodno zagrijanoj na 200*C 15-20 minuta. Nakon prvih 10-tak minuta pečenja treba izvaditi lim, Kviki gric špatulom preokrenuti i malo promiješati pa vratiti u pećnicu na dodatno pečenje.

Gotovi su kada poprime lijepu smećkastu boju.

I to je to. Domaći Kviki gric je spreman za grickanje. Dobar tek.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pečeno carsko meso s hrskavom koricom i krumpir s lukom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je prikazan tanjur s pečenim svinjskim trbuhom i pečenim krumpirima. Svinjski trbuh je narezan na nekoliko komada, s hrskavom i zapečenom koricom, dok krumpir izgleda kao da je pečen s lukom i začinjen svježim peršinom. Jelo izgleda vrlo primamljivo i ukusno, s kombinacijom zlatno smeđih nijansi koje ga čine dodatno privlačnim.
Foto: DALL·E

Pečeno carsko meso s hrskavom kožicom prava je mesna delicija koja se topi u ustima. Koža je zlatno-smeđa, dok je meso iznutra mekano, sočno i aro matično zahvaljujući začinima i češnjaku

Sastojci:

Za carsko meso:

  • 1 komad carskog mesa (oko 700–800 g s kožom)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica crvene paprike (slatke)
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica soja umaka (po želji)

Za prilog – pečeni krumpir s lukom:

  • 4 srednja krumpira
  • 1 veći crveni luk (ili 2 manja)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica suhog origana ili timijana
  • sol i papar po ukusu

 Priprema:

Kožu carskog mesa zarežite nožem u obliku mreže, ali ne previše duboko (samo kroz kožu i masnoću).

U maloj zdjelici pomiješajte sol, papar, crvenu papriku, češnjak i maslinovo ulje.

Utrljajte mješavinu u meso sa svih strana, posebno urezane dijelove. Po želji dodajte i soja umak za dodatni okus.

Stavite meso u pekač s kožom prema gore i ostavite da odstoji 30 minuta (može i dulje u hladnjaku).

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 45 minuta, zatim pojačajte temperaturu na 220 °C i pecite još 15 minuta da koža postane hrskava.

Ogulite krumpire i narežite ih na deblje ploške ili četvrtine, luk narežite na polumjesece.

U zdjeli pomiješajte krumpir, luk, ulje, origano, sol i papar.

Rasporedite smjesu na lim za pečenje, možete peći zajedno s mesom (u donjoj razini pećnice) ili posebno.

Pecite oko 50 – 60 minuta, povremeno promiješajte da se ravnomjerno zapeče.

Carsko meso narežite na tanke kriške, poslužite uz pečeni krumpir i luk. Možete dodati malo svježeg peršina po vrhu ili žlicu senfa sa strane.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Juneći odresci u umaku za pravu gozbu

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur s tri komada mesa u umaku, uz prilog pire krumpira. Meso je smeđe boje, prekriveno bogatim umakom koji sadrži komadiće povrća. Pire krumpir je kremaste teksture i svijetložute boje. Jelo je posuto svježim peršinom, što dodaje dozu svježine i boje. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti privlačno zbog svoje prezentacije i kombinacije okusa.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj odiše toplinom domaće kuhinje, a kremasti umak savršeno se slaže s pire krumpirom, tjesteninom ili palentom. Idealno za obiteljski ručak ili posebnu večeru

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 komada junećih odrezaka (otprilike 150–200 g po komadu, npr. but ili plećka)
  • pola šalice glatkog brašna (za paniranje)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 veći luk, sitno nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola šalice suhog bijelog vina (ili temeljca ako ne koristiš alkohol)
  • 1 šalica goveđeg temeljca
  • pola šalice vrhnja za kuhanje
  • pola šalice sjeckane rajčice iz konzerve (ili svježe, oguljene)
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin za posipanje (po želji)

Priprema:

Odreske lagano izlupajte (ne pretanko), posolite i popaprite s obje strane. Uvaljajte ih u brašno i otresite višak.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac. Pecite odreske po 2-3 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih i ostavi sa strane.

U istoj tavi dodajte luk i pirjajte dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pirjajte još 30 sekundi.

Ulijte bijelo vino i kuhajte nekoliko minuta, dok alkohol ne ispari i tekućina se malo reducira.

Umiješajte sjeckanu rajčicu i goveđi temeljac. Vratite odreske u tavu, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 40 minuta (ili dok meso ne omekša).

Pred kraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i pustite da se umak malo zgusne (još 5 minuta).

Posipajte svježim peršinom i poslužite uz pire krumpir, tjesteninu ili palentu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Uskrsni složenac od ostataka šunke i jaja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi pečeno jelo u keramičkoj posudi. Jelo se sastoji od kuhanih jaja narezanih na kolutove, kockica šunke, kuhanih krumpira narezanih na komade i posuto je sjeckanim peršinom. Posuda je postavljena na bež platnenu krpu. U gornjem desnom kutu fotografije nalazi se mala zdjelica sa svježim peršinom, a pored nje su dvije ukrasne jaja, jedno plavo i jedno smeđe. Na donjem dijelu fotografije, pored posude, nalaze se dvije grančice svježeg peršina.
Foto: DALL·E

Ova topli i kremasti složenac spaja klasične uskrsne sastojke – šunku, kuhana jaja i krumpir – u savršenom skladu okusa. Zapečen sa slojem rastopljenog sira i blagim umakom od vrhnja i majoneze, složenac mami na prvi zalogaj

Sastojci: (za 4 osobe)

  • 4 kuhana jaja (narezana na ploške)
  • 6 žlica kuhane šunke (narezane na kockice)
  • 4 kuhana krumpira (narezana na ploške)
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa (po želji)
  • 4 žlice naribanog sira (gouda ili trapist)
  • 1 žlica maslaca (za premazivanje posude)
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin za dekoraciju (po želji)

Priprema:

Pripremite posudu za pečenje – premažite je maslacem i zagrijte pećnicu na 180°C.

Napravite umak – u zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu i senf. Dodajte malo soli i papra po ukusu.

Složite ostatke u vatrostalnu posudu ovim redom:

  • sloj krumpira
  • malo posolite i popaprite
  • sloj šunke
  • sloj kuhanih jaja
  • malo naribanog sira
  • žlica-dvije umaka

Ponovite slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite preostali umak i ostatak sira.

Pecite u pećnici 20–25 minuta, dok se sir ne otopi i ne zarumeni.

Poslužite toplo, posipano svježim peršinom ili mladim lukom.

Nastavite čitati

U trendu