Poveži se s nama

Gastro kutak

Pileća prsa punjena pršutom i sirom stvorena za uživanje

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalazi jelo koje se sastoji od pilećih prsa punjenih šunkom i sirom. Pileća prsa su omotana trakama slanine i prelivena rastopljenim sirom. Jelo je posuto začinskim biljem, a u pozadini se vide kriške pečenog krumpira i zdjela s limetama.
Foto: DALL·E

Ovo je vrlo ukusno jelo koje savršeno kombinira nježnost piletine s bogatim okusom pršuta i rastopljenim sirom. Idealno za posebne prilike ili kada želite impresionirati goste, a pritom je prilično lako za pripremu

Sastojci:

  • 2 pileća filea
  • 4 kriške pršuta
  • 4 kriške sira po izboru (npr. gauda ili mozzarella)
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • čačkalice za učvršćivanje

Priprema:

Pileći filee prepolovite po sredini, ali ne do kraja, kako biste ih mogli otvoriti kao ‘džep’.

U svaki file stavite dvije kriške pršuta i krišku sira.

Zatvorite filee i pričvrstite čačkalicama.

Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite filee s obje strane dok ne budu zlatno-smeđi i dobro pečeni.

Poslužite uz prilog po želji, poput pečenog krumpira ili povrća.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Lignje punjene pestom i kozicama su elegancija na tanjuru

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalazi tanjur s hranom. Na tanjuru se nalazi pečena lignja, pečeni krumpirići, kozica i zelena salata. Jelo je ukrašeno s dvije vrste umaka: jedan je zeleni umak, vjerojatno pesto, a drugi je uljni umak s komadićima začina. Hrana je lijepo aranžirana na bijelom tanjuru, što čini prezentaciju vrlo privlačnom.
Foto: Pixabay

Ova kombinacija će zadovoljiti ljubitelje morskih plodova koji traže nešto inovativno. Svaki zalogaj donosi balans morskih i aromatičnih okusa, čineći ove punjene lignje pravim kulinarskim užitkom

Sastojci:

  • 8 srednjih lignji (očišćenih)
  • Oko 150 grama očišćenih kozica – otprilike 30 do 35 manjih kozica
  • 2-3 žlice pesta (ovisno o ukusu)
  • 1 jaje
  • pola šalice naribanog parmezana (oko 50 g)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • malo svježeg peršina (sitno nasjeckanog, otprilike 1 žlica)
  • 1 čaša bijelog vina

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kozice, pesto, jaje, parmezan i jedan režanj sitno nasjeckanog češnjaka. Dodajte malo soli i papra te sve dobro promiješajte dok se smjesa ne poveže.

Pažljivo napunite lignje pripremljenim nadjevom, ostavljajući malo prostora na vrhu kako nadjev ne bi izlazio tijekom pečenja. Zatvorite otvor čačkalicom.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte preostali režanj češnjaka. Kratko ga popržite, a zatim dodajte punjene lignje. Pecite lignje sa svih strana dok lagano ne porumene.

Kad su lignje zapečene, ulijte bijelo vino i smanjite vatru. Pustite da se kuha još 10-ak minuta, dok vino djelomično ne ispari, a lignje omekšaju.

Gotove lignje pospite svježim peršinom. Poslužite ih uz prilog po želji, primjerice s pečenim povrćem ili rižotom.

Ako želite dodatnu kremoznost, možete dodati malo vrhnja za kuhanje u umak od vina pred kraj kuhanja.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tuna s tjesteninom i povrćem gotova za 20 minuta

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s tjesteninom, točnije penne tjesteninom, koja je pomiješana s komadima tune, cherry rajčicama prepolovljenim na pola, zelenim graškom i listićima peršina. Jelo izgleda svježe i ukusno te je posluženo na bijelom tanjuru. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza primamljivog i zdravog obroka koji može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ovaj recept idealan je za one koji žele pripremiti hranjivo jelo u kratkom vremenu. Kombinacija povrća poput paprike, luka i rajčica sa slasnom tunom i tjesteninom stvara skladan okus koji će zadovoljiti sve ukuse

Sastojci:

  • 200 g tjestenine (2 šalice)
  • 1 konzerva tune u maslinovom ulju (oko 150 g)
  • 1 manja crvena paprika (ili cherry rajčice, po želji)
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar, po ukusu
  • peršin ili bosiljak za dekoraciju (opcionalno)
  • parmezan za posipanje (opcionalno)

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, ocijedite je i ostavite sa strane.

Nasjeckajte luk i češnjak, a papriku (ili cherry rajčice) narežite na male komadiće.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte maslinovo ulje i luk. Pržite luk par minuta dok ne postane staklast, a zatim dodajte češnjak i kratko pržite.

Dodajte papriku i miješajte dok malo ne omekša (oko 3-4 minute). Ako koristite cherry rajčice, dodajte ih u ovoj fazi.

Dodajte tunu (sa ili bez ulja iz konzerve, po želji). Promiješajte sve zajedno i začinite solju i paprom.

Dodajte tjesteninu u tavu s tunom i povrćem. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili. Ako je potrebno, dodajte još malo maslinovog ulja.

 Po želji pospite sjeckanim peršinom ili bosiljkom i malo parmezana na vrh.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pečeni krumpir s kobasicom i povrćem kad trebate zasitno jelo

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano pečeno povrće i kobasice na velikoj metalnoj tavi. Na tavi se nalaze kolutovi crvene i žute paprike, komadići krumpira, kolutovi luka, rajčice narezane na polovice te nekoliko cijelih kobasica. Sve je posuto začinskim biljem poput ružmarina i crnim paprom te izgleda začinjeno i spremno za serviranje. Ova slika je zanimljiva jer prikazuje bogatstvo boja i tekstura koje čine jelo privlačnim, a može biti relevantna u kontekstu kuhanja ili prezentacije hrane.
Foto: DALL·E

Jelo ima savršenu kombinaciju tekstura i okusa – hrskavi rubovi krumpira, sočne kobasice koje puštaju svoju masnoću i začine, te mekano povrće koje upija sve arome. Ovo je jelo idealno za hladnije dane jer pruža osjećaj topline i zasitnosti, a možete ga poslužiti uz kiselo vrhnje ili jednostavnu salatu za osvježavajući kontrast

Sastojci:

  • 4 veća krumpira
  • 2-3 kobasice (možete koristiti domaće, dimljene ili začinjene po želji)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • svježi ružmarin ili timijan (po želji)
  • sol i papar
  • mljevena crvena paprika i malo čilija (po želji)

Priprema:

Krumpire ogulite i narežite na kocke ili ploške. Paprike i mrkvu narežite na trakice, a luk na ploške. Češnjak sitno nasjeckajte.

Narežite kobasice na kolutiće srednje debljine.

U velikoj zdjeli pomiješajte krumpire, paprike, mrkvu, luk, češnjak i kobasice. Dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja, sol, papar, mljevenu crvenu papriku, čili i ružmarin (ili timijan) po ukusu. Dobro sve izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.

Prebacite sve na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite sastojke u ravnomjernom sloju kako bi se svi sastojci jednako pekli.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta, ili dok krumpir i povrće ne omekšaju, a kobasice ne postanu hrskave. Povremeno promiješajte kako bi se ravnomjerno zapeklo.

Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i poslužite uz kiselo vrhnje ili salatu.

Možete dodati i druge vrste povrća po želji, poput tikvica ili cherry rajčica, ili dodati začine poput dimljene paprike za dodatnu aromu.

Nastavi čitati

U trendu