Poveži se s nama

in MREŽA

Peti rođendan Područnog ureda Pravobranitelja za OSI u Osijeku

Objavljeno

/

Ovo je slika osobe u invalidskim kolicima koja se kreće hodnikom. Hodnik ima drveni pod i zidove od opeke. U pozadini su biljke i namještaj. Slika je snimljena iz niskog kuta i osoba je u pokretu, stvarajući zamagljen učinak.

Priopćenje za medije povodom pet godina rada Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku prenosimo u cijelosti

Približavajući se kraju 2023. godine možemo se osvrnuti na punih pet godina rada Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, prvog područnog ureda ove institucije koji je s radom započeo u studenom 2018. godine i nadležan je za područje Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, područja na kojem živi više od 117.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Brojnost i vrsta obraćanja Područnom uredu u Osijeku te pozitivne povratne informacije od samih građana, potvrdile su opravdanost dugogodišnje inicijative osoba s invaliditetom i obitelji djece s teškoćama u razvoju kojom se zahtijevalo otvaranje područnih ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i u krajevima udaljenijim od Zagreba.

Naime, tijekom pet godina rada Područnog ureda u Osijeku, Pravobranitelju za osobe s invaliditetom obratilo se preko 2300 osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji, predstavnika udruga, ustanova i institucija te zainteresiranih građana s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Povećanje broja obraćanja u odnosu na razdoblje prije otvaranja Područnog ureda, ali i povratne reakcije samih osoba s invaliditetom ukazuju kako je Područni ured Osijek prepoznat kao mjesto na kojem se osobe s invaliditetom mogu pouzdano i sveobuhvatno savjetovati o načinu ostvarivanja prava koja im pripadaju na temelju invaliditeta, ali i kao mjesto na kojem mogu očekivati pomoć i zaštitu u slučaju kršenja ljudskih prava i diskriminacije.

Savjetovanjem osoba s invaliditetom o pravima koja imaju te uspješnim rješavanjem pojedinačnih slučajeva kršenja prava i diskriminacije na temelju invaliditeta, Područni ured Osijek doprinosi ostvarivanju učinkovitije zaštite prava osoba s invaliditetom podjednako u svim krajevima Republike Hrvatske.

Osim postupanja koja se provode povodom obraćanja građana, djelatnici Područnog ureda sudjelovali su na više od 300 događanja (konferencije, javne tribine, seminari, edukativne radionice, okrugli stolovi, panel rasprave, stručni skupovi, radni sastanci i drugo), koja su za cilj imala unapređivanje položaja osoba s invaliditetom u društvu i iznošenje prijedloga mjera za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Također, kroz preko 430 pojavljivanja u medijima kontinuirano su se aktualizirale teme od značaja za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te se i na taj način doprinosilo podizanju razine svijesti građana o specifičnosti položaja osoba s invaliditetom, o njihovima pravima i načinima suzbijanja diskriminacije.

Djelatnici Područnog ureda Osijek proveli su preko 60 obilazaka prostora u kojima borave, rade ili su smještene osobe s invaliditetom, radi uvida u način ostvarivanja brige o njima, a pružajući podršku i surađujući u nekoliko desetaka projekata koje su provodili različiti subjekti (npr. županije, gradovi, škole, udruge i drugo) provedene su brojne aktivnosti kojima se izravno utjecalo na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i članova njihovih obitelji na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Iskustva stečena provođenjem opisanih aktivnosti potvrđuju kako je za osiguranje ravnopravnog položaja osoba s invaliditetom u društvu iznimno važna suradnja svih nadležnih institucija s predstavnicima osoba s invaliditetom. S obzirom da su jedinice i predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave najbliže svojim građanima i kao takve su u najboljoj poziciji da učinkovito odgovore na njihove potrebe, Područni ured u Osijeku kroz svoj rad posebno se usmjerio na donositelje odluka na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini.

Upućivanjem preporuka i prijedloga, suradnjom na projektima te praćenjem provedbe lokalnih politika, uočeno je kako su pozitivni pomaci u kvaliteti življenja osoba s invaliditetom prisutni upravo u onim sredinama u kojima postoji povezanost i suradnja između institucija i organizacija civilnog društva, posebno ako ta suradnja podrazumijeva uključivanje osoba s invaliditetom u procese planiranja i donošenja odluka koje se tiču svakodnevnog života u pojedinoj sredini.

Stoga, Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku će se u predstojećem razdoblju usmjeriti na još snažnije povezivanje između osoba s invaliditetom, civilnog društva i donositelja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini koji mogu sustavno rješavati probleme osoba s invaliditetom.

Vodeći se tim ciljem, ovim putem pozivamo lokalne i regionalne vlasti da budu otvoreniji prema prijedlozima predstavnika osoba s invaliditetom koje žive na njihovom području, lokalne udruge potičemo na snažnije zagovaranje i ukazivanje na prepreke na koje osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze, a medije podsjećamo na važnost propitkivanja nositelja lokalnih i regionalnih vlasti o tome što poduzimaju kako bi deklarativna opredijeljenost za prava osoba s invaliditetom bila prenesena u konkretne postupke.

Sve navedeno je preduvjet za povećanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom i izjednačavanje mogućnosti za sve kategorije osoba s invaliditetom u svim životnim područjima, neovisno o njihovoj dobi i sredini u kojoj žive.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

in MREŽA

Školica znakovnog jezika za djelatnike u turizmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na ruci osobe koja drži kotač kolica, a pozadina prikazuje more i pijesak. Osoba nosi crnu odjeću i ima narukvicu na zapešću. Invalidska kolica imaju crni jastuk i metalnu konstrukciju s plavim detaljima na kotaču. U pozadini se pruža pogled na pješčanu plažu s valovima koji se razbijaju pod jakim sunčevim svjetlom.
Foto: Pixabay

Ovom aktivnošću žele olakšati pristup i ostvarivanje komunikacije turističkih djelatnika s gostima s oštećenjem sluha

Udruga Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt pod nazivom ‘Pristupačan turizam – ljepote turizma za sve’.  Ovaj projekt je usmjeren na osnaživanje djelatnika u turizmu za kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom kroz razvoj njihovih kompetencija za pružanje podrške i bolju komunikaciju s gostima s invaliditetom.

Također, u sklopu projekta postoje i aktivnosti za poboljšanje dostupnosti turističkih usluga za osobe s invaliditetom te poslovna savjetovanja o pristupačnosti objekata.

U edukativne aktivnosti uključuju se i sami djelatnici u turizmu koji pohađaju edukativne treninge o bontonu u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

Isto tako, trenutno rade i na priručniku pristupačnog smještaja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj na engleskom jeziku zbog velikog broja stranih turista. Tako će svim gostima s invaliditetom omogućiti da na jednom mjestu pronađu sve informacije o pristupačnim jedinicama. Priručnik je nastao na temelju smjernica koje su im same osobe s invaliditetom dale, ali i turističke zajednice različitih gradova na prostoru Republike Hrvatske.

– U sklopu aktivnosti projekta izradili smo i videe pod nazivom Školica znakovnog jezika koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U praktičnom dijelu nalazi se međunarodni znakovni jezik. Ova ‘Školica’ pomoći će djelatnicima u turizmu savladati osnovne izraze kako bi lakše pristupili i ostvarili komunikaciju s gostima iz Hrvatske ili inozemstva s oštećenjem sluha. Sve djelatnike u turizmu pozivamo da nam se jave ako su zainteresirani za rad na pristupačnom turizmu – poručili su iz udruge.

Za one koji možda još ne znaju Udruga Centar za razvoj vrijednosti sastoji se od malog tima pod vodstvom Marie Tomić Preiner, diplomirane psihologinje i socijalne radnice, a ujedno i osobe s cerebralnom paralizom. Stručni tim udruge svakodnevno ulaže veliki trud u postizanje velikih, ali i malih promjena kako bi pružio podršku i osnažio osobe s invaliditetom.

Udruga djeluje od 2012. godine i uz sve već navedeno, promiče socijalnu uključenost, zapošljavanje i dobrobit osoba s invaliditetom, te djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Ako ste zainteresirani za rad na pristupčnom turizmu javiti se možete na emailove: senita.czrv@gmail.com, sara.czrv@gmail.com, lucija.czrv@gmail.com , marijana.czrr@gmail.com.

Nastavi čitati

in MREŽA

VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Obiteljsko srebro

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje nož i vilicu vezane zeleno-žutom kariranom trakom na drvenoj površini. Traka je zavezana u mašnu, dajući postavci dekorativan ili svečani izgled. Postavljeni su na drvenu površinu koja ima vidljive žitke i teksture.
Foto: Pixabay

U vremenima između dva svjetska rata, a i puno prije, imućnije građanstvo kupovalo za sebe, al’ još više za generacije koje dolaze, pribore za jelo, ‘beštek’ zvane, pladnjeve i još koješta drugo od srebra izrađeno

Na selu zemlja i dukati puno važniji bili. Kupovalo se i dokupljivalo, a onda s oca i majke na potomke išlo.

Poslije drugoga rata u Zagrebu, na Heinzelovoj ulici preko puta Veterinarskog fakulteta, stajali u ono vrijeme ‘nepoćudni’ kojima imovinu oduzeli. Prodavali srebrninu i što je još od vrijednosti ostalo, kako bi koji dinar namaknuli. A na selu zemlju u zadruge valjalo udruživati, što seljaku srce iz njedara otkidalo.

I jednima i drugima muka do grla bila jer ‘obiteljsko srebro’ svetinja je obitelji svake, pa bila to zemlja, dukati il’ posuđe srebrno, il’ nešto drugo što je u amanet i zalog na čuvanje generacijama ostavljeno, poput zavjeta danog precima svojim.

Tako se vremena čas gore, čas dolje obrću, a s njima i ljudi čas ‘poćudni’, čas ‘nepoćudni’ bivaju.

Al’ jedno bi za svagda trebalo ostati nepromijenjeno – sačuvati ‘obiteljsko srebro’ i predati ga generacijama koje dolaze.

Nastavi čitati

in MREŽA

Petar iz Slunja ima autizam i radi tjesteninu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje Petra koji sjedi, obučenog u bijelu radnu odjeću, pokraj njega na bijelom stolu su paketi tjestenine i priznanja koja je dobio za svoj rad. Petar na obje ruke drži palac gore.
Foto: Facebook tvrtke Slovin

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo

Petar Čop je osamnaestogodišnji mladić iz Slunja s dijagnozom iz spektra autizma, a njegova jedinstvena priča postala je inspiracija mnogima u lokalnoj zajednici.

Petar, naime, izrađuje domaću tjesteninu, a trenutno još uvijek pohađa i redovnu srednju školu u Karlovcu za vrtlara.

Njegova predanost vrtlarskim radovima potaknula je njegovu majku, Snježanu Čop, da razmišlja o tome kako proizvode plasirati na tržište i istovremeno produžiti vijek trajanja tog povrća i Petrovog rada. Rođena je  ideja – prerada povrća u tjestenini.

Ovaj proces omogućuje Petru rad na otvorenom prostoru, u vrtu, ali isto tako i rad unutar zatvorenog prostora tijekom izrade tjestenine. Petar tako ima priliku odmarati se uz proizvod svog rada kada se umori od vrtlarenja. Sve ove zamisli i inovacije su rezultat Petrove strasti koja je pretočena u tvrtku Slovin d.o.o. kojoj je samo formalno vlasnica Petrova majka Snježana.

Petar je prva generacija u Karlovačkoj županiji koja je integrirana u redovni obrazovni sustav s asistentom. Prije ovoga, djeca s dijagnozom iz spektra autizma često su bila izolirana u posebnim skupinama, daleko od tržišta rada.

Ovo nije samo priča o jednom mladiću s autizmom; to je primjer uspješne suradnje lokalne zajednice, odgojno-obrazovnih institucija i podrške u zajednici. Organizacije poput Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udruge Zvončići igraju ključnu ulogu u ovom procesu.

Kao rezultat imamo prvu slunjsku tjesteninu, koja je simbol zapošljavanja mlade osobe s invaliditetom i doprinosa lokalnoj zajednici kroz gospodarstvo. Ova tjestenina nije samo lokalno prepoznata, već je i nagrađena s četiri zlata od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo. Na kredit su kupili sve potrebno za proizvodnju, Petar je sada na praksi, a u lipnju će i službeno biti zaposlen u firmi, što i je poanta cijele priče.

Petra je posjetila gradonačelnica Slunja i ponosi se podrškom koju je Grad pružio poduzetničkim pothvatima poput ovog, pružajući bespovratne potpore Petrovoj proizvodnji i OPG-u u 2023. godini.

Nastavi čitati

U trendu