Connect with us

Gastro kutak

Odrezak ‘Barun Trenk’ prolazi za sve jelom vezane prigode

Objavljeno

/

Na slici je tanjur na kojem su posložena tri Barun Trenk odreska prelivena umakom. Sa svake strane se vidi malo kuhanog krumpira i jedan mladi luk.

Odrezak Barun Trenk, tradicionalni je požeški specijalitet, u kojem su svi okusi Slavonije, a oduševit će i one najizbirljivije. Ajvar, kulen, kuhano jaje, ukusna svinjetina i umak od gljiva, spoj su koji će malo koga ostaviti ravnodušnim

Sastojci za četiri osobe:

  • 4 odreska svinjskog buta
  • 4 šnite kulena (po želji dodajte više)
  • 4 žlice ajvara
  • 2 kuhana jaja
  • svinjska mast
  • sol, papar

Za umak:

  • 1 manji luk
  • 250 g šampinjona
  • 50 ml bijelog vina
  • po želji žlica vrhnja za kuhanje
  • sol, papar

Priprema:

Šnicle dobro istucite čekićem za meso pa začinite.

Skuhajte jaja pa ih narežite na četvrtine.

Na svaku šniclu stavite žlicu ajvara, šnitu kulena i četvrtinu tvrdo kuhanog jaja. Zarolajte i učvrstite čačkalicama kako punjenje ne bi iscurilo. Svaku rolicu obložite brašnom.

Rolice pržite na malo svinjske masti dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.

Izvadite rolice i pripremite umak od gljiva.

Na masnoću na kojoj ste pržili rolice stavite sitno nasjeckani luk. Nakon pet minuta dodajte šampinjone pa zalijte bijelim vinom.

Nakon pet minuta rolice vratite u umak i dinstajte 20 minuta. Po želji možete dodati žlicu vrhnja za kuhanje.

Poslužite uz pire krumpir i sezonsku salatu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Mini pizze s mljevenim mesom i sirom za vikend druženja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi niz savršeno pečenih mini pizza s mljevenim mesom i sirom, uredno posloženih na listu smeđeg papira za pečenje koji leži na drvenoj podlozi. Svaka pizza je okruglog oblika, zlatno-smeđe boje s lagano podignutim, hrskavim rubovima. Središnji dio mini pizza prekriven je sočnim slojem mljevenog mesa u umaku od rajčice, a preko svega se nalazi otopljeni, blago zapečeni sir koji daje kremastu teksturu i sjaj. Na vrhu svake pizze nalazi se mali listić svježeg peršina, koji dodaje dašak boje i svježine. Uz pizze su posloženi dodatni listići peršina kao ukras. Cijela kompozicija djeluje vrlo primamljivo i toplo, s rustikalnom pozadinom koja dodatno naglašava domaći i autentičan karakter jela. Fotografija savršeno prikazuje jelo kao idealan izbor za međuobrok, zabave ili druženja.
Foto: Copilot

Mini pizze s mljevenim mesom i sirom su ukusno i praktično jelo idealno za druženja, dječje rođendane ili brzi obrok. Hrskavo tijesto u malim okruglim porcijama prekriveno je sočnim nadjevom od mljevenog mesa i rajčice, a obilno posuto topljenim sirom koji se lijepo rasteže i zapeče u pećnici

Sastojci (za 8–10 mini pizza) za tijesto:

  • 2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • pola žličice soli
  • tri četvrtine šalice tople vode
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 200 g mljevenog mesa (junetina ili miješano) – 5-6 punih žlica
  • 1 manji luk (sitno nasjeckan)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 1 žlica ulja
  • pola šalice pasirane rajčice ili gotovog umaka
  • sol i papar po ukusu
  • pola žličice origana ili mješavine začina za pizzu
  • 1 i pol šalica naribanog sira

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite 5–10 minuta da se kvasac aktivira.

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte maslinovo ulje i uzdignuti kvasac.

Zamijesite tijesto dok ne postane glatko (oko 5 minuta). Pokrijte i ostavite da se diže 30–45 minuta.

Na tavi zagrijte ulje i pirjatej luk dok ne postane staklast.

Dodajte mljeveno meso, pržite dok ne posmeđi.

Dodajte češnjak, pasiranu rajčicu, začine, posolite i popaprite. Pirjajte 10-ak minuta dok se tekućina malo ne reducira. Ohladite.

Tijesto razvaljajte i čašom (ili šalicom) izrežite krugove promjera 8–10 cm.

Posložite ih na papir za pečenje.

Na svaki krug stavite 1 žlicu nadjeva i posipajte s 1–2 žlice naribanog sira.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15 minuta, dok rubovi ne porumene, a sir se otopi.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Piletina s maslacem od kikirikija i medom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je prikazano ukusno jelo koje se sastoji od komadića piletine prekrivenih bogatim umakom. Piletina je poslužena na bijelom tanjuru, a umak ima smeđu nijansu te sadrži komadiće kikirikija i nasjeckani zeleni peršin. Uz tanjur se nalaze dvije male zdjelice—jedna s glatkim smeđim umakom, a druga s tekućinom zlatne boje, vjerojatno medom. U pozadini se vidi bež tkanina koja pruža topli, rustikalni dojam. Kombinacija boja i tekstura čini jelo vizualno primamljivim.
Foto: Copilot

Piletina s maslacem od kikirikija i medom je neobično, ali izuzetno ukusno jelo koje spaja egzotične okuse u savršeno uravnoteženoj kombinaciji slatkog, slanog i lagano pikantnog. Sočni komadići piletine marinirani su u bogatom umaku od maslaca od kikirikija, meda, soja sosa i začina, a zatim se lagano karameliziraju tijekom pečenja

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 pileća filea (otprilike 600 g)
  • 3 žlice maslaca od kikirikija (glatki ili crunchy)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žlica jabučnog octa (ili limunovog soka)
  • 2 žlice ulja (suncokretovo ili sezamovo)
  • 1 žličica naribanog đumbira (ili pola žličice suhog)
  • 1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

U zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, med, soja sos, ocat, ulje, đumbir, češnjak i čili. Dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je pregusto, dodajte žlicu tople vode.

Filee narežite na trakice ili kockice i ubacite u marinadu. Promiješajte da se sve dobro obloži. Ostavite da se marinira barem 20 minuta (može i duže u hladnjaku).

Zagrijte tavu i dodajte malo ulja. Pecite piletinu zajedno s marinadom 10–15 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne dobije lijepu boju i ne omekša. Umak će se lagano zgusnuti i karamelizirati.

Servirajte uz kuhanu rižu ili rezance. Po želji posipajte sezamom i nasjeckanim mladim lukom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Bavarsko pečenje i okruglice od kruha

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur s pečenom svinjetinom koja ima hrskavu koricu, uz dvije okruglice od kruha posute peršinom. Uz tanjur je postavljen crveni ubrus i nož, dok se u pozadini vidi staklena zdjela s naribanom salatom i dvije cherry rajčice. Sve zajedno izgleda kao ukusno pripremljeno jelo koje može biti dio tradicionalne bavarske kuhinje.
Foto: Pixabay

Ovo je tipično nedjeljno ili blagdansko jelo u Bavarskoj, ali i diljem južne Njemačke i Austrije. Tijekom pečenja, meso postaje izuzetno mekano, a kožica hrskava, dok se prirodni sokovi pretvaraju u gusti tamni umak pun okusa

Sastojci za pečenje:

  • 1 i pol kilogram svinjske lopatice ili vratine (s kožom, po mogućnosti)
  • 2 žlice svinjske masti ili biljnog ulja
  • 2 srednje glavice luka (narezane na četvrtine)
  • 4 režnja češnjaka (zdrobljena)
  • 2 mrkve (narezane na kolutiće)
  • četvrtina korijena celera (narezan)
  • 2 šalice mesnog temeljca (goveđeg ili svinjskog)
  • 1 žlica mljevene crvene paprike
  • 1 žlica kima u zrnu
  • 1 žličica mažurana
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žlica brašna (za umak)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Meso posolite, popaprite i natrljajte crvenom paprikom, kimom i mažuranom.

U velikoj tavi ili loncu zagrijte mast i dobro zapecite meso sa svih strana (oko 10 minuta).

Dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer pa kratko pirjajte.

Prebacite sve u duboku vatrostalnu posudu ili protvan. Dodajte 1 šalicu temeljca i pokrijte aluminijskom folijom ili poklopcem.

Peći 2 sata, povremeno podlijevajući preostalim temeljcem. Zadnjih 20 minuta maknite poklopac da kožica postane hrskava.

Nakon pečenja, izvadite meso i procijedite sok. Umak zgusnite s 1 žlicom brašna (razmućenim u malo vode) i prokuhajte.

Sastojci za okruglice od kruha:

  • 6 suhih peciva (najbolje starih 1-2 dana)
  • 1 šalica mlijeka (zagrijana)
  • 1 mala glavica luka (sitno sjeckana)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice krušnih mrvica, ako je smjesa prerijetka

Priprema:

Peciva narežite na male kockice i prelijte toplim mlijekom. Ostavite 10 minuta da omekšaju.

Luk prodinstajte na maslacu pa dodajte smjesi.

Umiješajte jaja, peršin, sol i papar. Lagano promiješajte rukama.

Oblikujte 6–8 okruglica. Ako su premekane, dodajte malo krušnih mrvica.

Kuhajte ih u kipućoj posoljenoj vodi 15–20 minuta (ne smiju se raspasti – voda ne smije jako ključati).

Nastavite čitati

U trendu