Poveži se s nama

Gastro kutak

Nikad nije pogrešno vrijeme za burek s gotovim korama

Objavljeno

/

Na fotografiji su dva komada bureka na bijelom tanjuru. Bureci su zapečeni do zlatno smeđe boje, s tamnijim, gotovo crnim dijelovima na vrhu. Izgledaju sočno i ukusno.
Foto: Pixabay

Burek nam dolazi iz Turske i tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen uz čašu hladnog jogurta

Sastojci:

  • 250 g kora za savijaču (pola paketa)
  • 375 g svježeg sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja
  • 1-2 žličice soli
  • 100 + 50 ml mineralne vode
  • 2 žlice ulja

Priprema:

Kalup u kojem ćete peći dobro nauljite ili ga obložite masnim papirom za pečenje. U kalup položite jednu koru tako da viri van rubova. Jednu dodatnu koru ostavite sa strane.

Sir, kiselo vrhnje, jaja, sol i 100 ml mineralne vode pomiješajte zajedno u jednoj posudi. U to dodajte preostale kore koje prethodno natrgajte na sitne dijelove. Prelijte tu smjesu s natrganim korama u kalup. Rubove donje kore koji vire van presavijte preko smjese sira.

Burek prekrijte preostalom korom koju ste sačuvali, rubove pažljivo zataknite sa strane. Pomiješajte dvije žlice ulja i 50 ml mineralne, time prelijte burek i ostavite ga da odstoji 30 minuta.

Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180 °C, pecite burek oko 30-35 minuta, tj. dok ne porumeni. Kod nekoga će se peći duže, kod nekoga kraće.

Ostavite burek da odstoji 5-10 minuta prije posluživanja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Čokoladni keks kolač bez pečenja

Objavljeno

/

Na stolu je postavljen tanjur s kolačem u obliku slojeva. Na vrhu kolača nalazi se prelijepa, glatka čokoladna glazura koja se sjaji na svjetlu. Kolač je izrađen od mekanih, vlažnih slojeva mljevenog keksa, koji su se spojili uz pomoć čokoladne kreme. Na vrhu kolača može biti dekoracija u obliku rendane čokolade, sitnih komadića keksa ili čak voća, poput malina ili jagoda, kako bi kolač izgledao još privlačnije. Kolač je izrezan na uredne kocke ili komade, a unutrašnjost je bogata, tamna i sočna, što odražava njegovu čokoladnu i kremastu teksturu. Pored kolača, mogu se vidjeti i nekoliko čokoladnih kapljica ili komadića koji su ostali od pripreme, što doprinosi bogatom vizualnom doživljaju.
Foto: DALL·E

Osim što je ukusan, kolač se može pripremiti unaprijed i ostaviti u hladnjaku da se stisne, što ga čini idealnim za obiteljska okupljanja, rođendane ili bilo koju priliku kad trebate brz i efektan desert. Praktičan je jer koristi lako dostupne sastojke, a rezultat je impresivan i bez komplicirane pripreme

Sastojci:

  • 300 g čajnih keksa (oko 35 komada keksa)
  • 500 ml mlijeka ili dvije šalice
  • 2 vrećice pudinga od čokolade
  • 5 žlica šećera
  • 100 g maslaca ili 7 žlica
  • 100 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag (malo manje od pune šalice)
  • kakao ili čokoladne mrvice za ukrašavanje

Priprema:

U mlijeko dodajte šećer i kuhajte puding prema uputama na vrećici. Kad se zgusne, maknite ga s vatre. Dodajte maslac i čokoladu u vrući puding, miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.

Na dno pravokutnog kalupa složite red keksa.

Prelijte ih dijelom vruće čokoladne kreme.

Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sav puding i kekse. Završite slojem pudinga.

Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na barem 2-3 sata (ili preko noći).

Istucite vrhnje za šlag i premažite kolač. Po želji pospite kakaom ili čokoladnim mrvicama.

Narežite na kocke i uživajte!

Nastavi čitati

Gastro kutak

Rösti je tradicionalno švicarsko jelo od ribanog i prženog krumpira

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje rösti. U pozadini se nalaze zdjelice s kiselim vrhnjem i drvene posude s medom. Jelo je servirano na rustikalnom drvenom stolu, što pridonosi domaćem i ugodnom ugođaju.
Foto: DALL·E

Ovo jelo simbolizira švicarsku kuhinju i često se povezuje s regijom Bern, iako je popularno u cijeloj zemlji. Rösti je savršen spoj jednostavnih sastojaka i bogate teksture, čineći ga omiljenim izborom uz mesna jela, jaja ili mliječne proizvode

Sastojci:

  • 800 g krumpira ili 8 malih krumpira (po mogućnosti starijeg)
  • 1 mala glavica luka (opcionalno)
  • 2-3 žlice maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Krumpire kuhajte u kori oko 10-15 minuta, dok ne budu napola kuhani (al dente). Nemojte ih prekuhati.

Nakon kuhanja ogulite krumpire i ostavite ih da se potpuno ohlade, najbolje preko noći u hladnjaku. Ovo će pomoći da se krumpiri lakše naribaju i da rösti bude hrskav.

Ohladite krumpire naribajte na krupni ribež. Po želji, sitno nasjeckajte luk i dodajte u naribani krumpir.

Naribani krumpir začinite solju i paprom te nježno promiješajte kako biste ravnomjerno rasporedili začine.

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac ili ulje u tavi.

Stavite krumpir u tavu i oblikujte ga u ravnomjerni sloj, debljine oko 1,5 do 2 cm.

Pržite bez miješanja 8-10 minuta, dok donja strana ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Rösti pažljivo okrenite pomoću tanjura ili poklopca. Pustite da klizi natrag u tavu i pržite još 8 do 10 minuta s druge strane.

Ako više volite, rösti možete pržiti u manjim porcijama, formirajući manje ‘palačinke’.

Rösti poslužite vruć kao prilog mesu, ribljim jelima ili kao samostalno jelo uz vrhnje ili jaja na oko.

Rösti se često obogaćuje dodatkom slanine, sira (gruyère) ili povrća, ovisno o regionalnim varijacijama i osobnom ukusu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjeni svinjski odresci s povrćem odlični su za svaku prigodu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur sa sočnim, zapečenim svinjskim odrescima punjenim rastopljenim sirom i komadićima dimljene slanine. Jelo je garnirano pirjanim povrćem, uključujući narezane mrkve, crvene paprike i komadiće luka, koji dodaju boje i teksturu. Uz glavnu komponentu poslužena je kremasta porcija pire krumpira, a sve je lagano preliveno smeđim umakom. Postavljanje je jednostavno, s vilicom i nožem uz tanjur, na rustikalnoj drvenoj podlozi koja daje toplinu i domaći ugođaj fotografiji.
Foto: DALL·E

Punjeni svinjski odresci s povrćem su ukusno i zasitno jelo koje spaja bogatstvo okusa sočnog mesa, kremastog sira i dimljene slanine s aromatičnim povrćem. Svinjski odresci se pune kako bi dobili bogatiju teksturu i okus, a potom se lagano pirjaju u umaku od povrća, senfa i bijelog vina. Kombinacija slatkoće mrkve, paprike i luka s blagim začinima poput timijana daje jelu savršenu ravnotežu. Svaki zalogaj donosi spoj sočnosti, hrskavosti i bogatog umaka koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca

Sastojci:

  • 4 svinjska odreska (kare ili vrat)
  • dimljena slanina – 4 tanke šnite (oko 25 g po šniti)
  • sir (gouda ili trapist) – 4 deblje kriške (oko 25 g po kriški)
  • 2 srednje velike mrkve
  • 1 srednje velika crvena paprika
  • 1 srednje velika glavica luka
  • 2 češnja čepšnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica suhog timijana
  • sol i papar po ukusu
  • 1 mala čaša (oko 100 ml) bijelog vina (opcionalno)
  • pola šalice (oko 120 ml) jušnog temeljca

Priprema:

Svinjske odreske lagano istucite batom za meso kako bi ih stanjili. Posolite i popaprite obje strane.

Na svaki odrezak stavite krišku slanine i komad sira. Odrezak smotajte u rolicu i učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem.

Luk, mrkvu i papriku narežite na tanke trakice. Češnjak sitno nasjeckajte.

U tavi zagrijte maslinovo ulje. Rolice kratko popržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih i ostavite sa strane.

Na istoj masnoći pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu, papriku i češnjak. Pirjajte 5 minuta. Dodajte senf i timijan, pa sve dobro promiješajte.

Vratite rolice u tavu, dodajte bijelo vino (ako koristite) i pustite da alkohol ispari. Zatim dodajte jušni temeljac, smanjite vatru i poklopite. Dinstajte 20-25 minuta, povremeno okrećući rolice.

Punjene rolice poslužite uz pire krumpir, rižu ili svježu salatu.

Nastavi čitati

U trendu