Poveži se s nama

Gastro kutak

Najbolje domaće kremšnite koje ćete od sad stalno raditi

Objavljeno

/

Na fotografiji je bijeli tanjur s plavim cvjetnim uzorkom na kojem se nalazi kremšnita. Pored kremšnite je vilica sa zlatnom drškom. Tlo ispod tanjura izgleda kao drveni stol ili pod. Ova slika bi mogla biti zanimljiva ili relevantna za osobe koje se interesiraju za gastronomiju, slastice ili fotografiju hrane.
Foto: Anita Blažinović

Desert s kojim sigurno ne možete pogriješiti su kremšnite. Tope se u ustima i nikad ne izlaze iz mode. A tek kremoznost… čista milina!

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta 2 polovice od 250 grama
  • 8 jaja
  • 400 g šećera
  • 4 vanilin šećera
  • 150 g oštrog brašna
  • 250 g gustina škrobnog brašna
  • 1,5 l mlijeka
  • 0,5 l vode
  • prstohvat soli
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • 30 g šećera u prahu

Ukrašavanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

Pobrašniti radnu površinu.

Pobrašniti i lisnato tijesto s gornje strane.

Razvaljati prvu polovicu lisnatog tijesta na veličinu malo veću od veličine protvana na kojem će se peći.

Ako se tijesto prilikom razvaljivanja lijepi za radnu površinu dodatno je pobrašnite.

Svakako provjeriti veličinu razvaljanog tijesta s veličinom protvana.

Pripaziti da tijesto ide preko rubova da se nakon što bude pečeno može obrubiti nožićem.

Presavinuti razvaljano tijesto nekoliko puta i prebaciti ga na protvan kojem smo skinuli stijenke, pa zatim odmotati i izbosti vilicom da se previše ne digne.

Ako imate običan protvan kojem se stijenke ne mogu skinuti preokrenite ga i pecite tijesto na donjoj strani.

Protvan koji smo koristili je veličine 37×24 centimetra.

Rubove treba savinuti i potapkati prstima kako bi tijesto nakon pečenja dobilo ljepši oblik.

Tijesto se peče u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 15 minuta.

Kad se ispečeno tijesto prohladi na protvanu, oprezno ga maknuti da se ohladi do kraja.

I drugu polovicu lisnatog tijesta razvaljati na isti način te također ispeći i ohladiti na sobnu temperaturu.

Zatim ih obrubiti nožićem da mogu ući u protvan.

Jedno pečeno tijesto narezati na manje komade (naši su 8×8 centimetara) da bi rezanje kremšnita kasnije bilo lakše.

Zatim u dvije šire posude razdvojiti žumanjke od bjelanjaka.

Žumanjcima dodati pola količine šećera i vanilin šećer i dobro ručno izmiješati.

Zatim od mlijeka odvaditi oko pola litre, nalijati u žutu smjesu i promiješati.

Na kraju dodati gustin (škrobno brašno) i oštro brašno i sve izmiješati pjenjačom da nema grudica.

U posudu na štednjaku nalijati ostatak mlijeka i vodu pa pustiti da zakipi.

Kad provrije, maknuti sa strane, staviti žutu smjesu i vratiti na vatru uz stalno miješanje.

Kada provrije, kuhati 5 minuta da se dobije gusta krema.

Sada izraditi bjelanjke s ostatkom šećera i malo soli u snijeg. Šećer treba dodavati postupno u više puta.

Više puta dodati snijeg od bjelanjaka u kremu i lagano ga umiješati.

Na dno protvana staviti veliki komad pečenog lisnatog tijesta, pa na njega odmah staviti još toplu kremu i lagano je zagladiti.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Vrhnje za šlag staviti u posudu za miksanje sa šećerom u prahu i izraditi u čvrsti šlag.

Po žutoj kremi rasporediti šlag.

Na vrh poslagati narezano lisnato tijesto i staviti protvan u hladnjak preko noći.

Prije rezanja i posluživanja kremšnite posuti šećerom u prahu

In Portal

Gastro kutak

Kolač s narančama bez pečenja pravo je osvježenje ovog ljeta

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan komad torte s narančama na zelenom tanjuru. Torta izgleda kao cheesecake ili neka vrsta kolača s kremastom teksturkom, prekrivena slojem svježe narezanih naranči koje su posložene u krug. Boje su živopisne i kontrast između narančaste boje voća i zelene boje tanjura čini sliku privlačnom. Pozadina je nejasna, ali se može naslutiti da je torta postavljena na stol prekriven smeđim papirom ili tkaninom. Fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog prikaza apetitlih desertnih jela koja mogu privući pažnju ljubitelja slatkiša ili onih koji traže inspiraciju za recepte.
Foto: Pixabay

Podloga ovog finog kremastog kolača su piškote namočene u mlijeko, a osim kremice od naranči tu je i podatna i osvježavajuća krema od dvije vrste vrhnja: slatkog i kiselog

Priprema kolača doista nije zahtjevna i ne traje dugo, a s obzirom na mekanu teksturu kreme, nema straha da ovo neće uspjeti.

Potrebno:

  • 200 g piškota

Za kremu od naranči:

  • 3 naranče
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 20 g gustina

Za bijelu kremu:

  • 300 g kiselog vrhnja
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:

Naranče oguliti potpuno i očistiti od vanjske opne. Najlakše ćete to učiniti oštrim nožem (kao da gulite jabuku u debljem sloju). Narezati na male kockice.

Nasjeckanu naranču sa svim sokom koji je pustila prilikom rezanja prebaciti u lončić za kuhanje. Dodati šećer i polovicu vode pa zakuhati. Kuhati uz povremeno miješanje 10-ak minuta. Usitniti sve štapnim mikserom, pa u kašu dodati gustim razmućen u preostaloj vodi. Promiješati sve dobro i skuhati do kraja. Kremu prohladiti.

Za bijelu kremu pomiješati kiselo vrhnje sa šećerom u prahu. Uliti slatko vrhnje pa miksati tako dugo dok se ne postigne gustoća mekše kreme. Ne mora biti potpuno čvrsto kao kada se miksa čisti šlag.

U manju posudu ili lim za kolače koji ne bi trebao biti veći od 20×20 cm, na dno složiti piškote namočene u mlijeko. Preko piškota izliti bijelu kremu, a preko nje kremu od naranči. Žlicom proći kroz kreme na par mjesta kako bi se napravio mramorni efekt.

Sve skupa dobro rashladiti i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Špageti carbonara odličan su izbor kad ne želite pola dana kuhati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje talijansko jelo špagete carbonara. Izgleda vrlo primamljivo i kremozno.
Foto: Pixabay

Kako carbonara doslovno znači ‘rudareva žena’, neki vjeruju da je jelo je prvi put napravljeno kao obrok talijanskim rudarima. Danas je ona pojam brzog, a finog obroka jer je sve gotovo za nekih pola sata

Sastojci za 4 osobe:

  • 40 dag špageta
  • 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
  • 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
  • 1 šalica parmezana
  • slatko vrhnje
  • maslinovo ulje
  • putar
  • peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • po želji – trećina šalice bijelog vina, trećina šalice jušnog temeljca, 1 luk

Priprema:

Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente.

U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje s malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo je prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.

Poslužite uz ribani parmezan.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Zapečeni krumpiri s piletinom u umaku od gljiva

Objavljeno

/

Na slici je kremasto jelo s piletinom i krumpirima preliven s malo vrhnja i sa sitno narezanim peršinom na vrhu.
Fotografija: Pixabay

Naučili smo jesti krumpire i piletinu na bezbroj načina, ali ovaj je ipak nešto posebno. Kremasta piletina u umaku od gljiva i sočni hrckavi krumpiri kombinacija su koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • sol
  • papar
  • 2 žlice ulja
  • 600 g krumpira
  • 1 vrećica fant umaka od gljiva
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice naribanog ribanca
  • malo sitno narezanog peršina

Priprema:

Pileći file narezati na kockice, posoliti, popapriti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Na zagrijanom ulju piletinu prepeći dok ne dobije rumenu boju. Kada se ispeče prebaciti ju u vatrostalnu posudu.

Krumpir narezati na kocke i skuhati u slanoj vodi, zatim ga ocijediti te promiješati s piletinom u vatrostalnoj posudi.

Kako bi napravili umak potrebno je sadržaj vrećice fanta usuti u 200 ml mlake vode kojoj se prethodno doda slatko vrhnje, pa zagrijavati miješajući pjenjačom dok umak ne zavrije. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta neprestalno miješajući.

Pripremljeni umak preliti preko piletine i krumpira te sve posuti ribancem. Zatim zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 15 minuta.

Prije posluživanja jelo posuti na sitno narezanim peršinom.

Nastavi čitati

U trendu