Poveži se s nama

Gastro kutak

Najbolje domaće kremšnite koje ćete od sad stalno raditi

Objavljeno

/

Na fotografiji je bijeli tanjur s plavim cvjetnim uzorkom na kojem se nalazi kremšnita. Pored kremšnite je vilica sa zlatnom drškom. Tlo ispod tanjura izgleda kao drveni stol ili pod. Ova slika bi mogla biti zanimljiva ili relevantna za osobe koje se interesiraju za gastronomiju, slastice ili fotografiju hrane.
Foto: Anita Blažinović

Desert s kojim sigurno ne možete pogriješiti su kremšnite. Tope se u ustima i nikad ne izlaze iz mode. A tek kremoznost… čista milina!

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta 2 polovice od 250 grama
  • 8 jaja
  • 400 g šećera
  • 4 vanilin šećera
  • 150 g oštrog brašna
  • 250 g gustina škrobnog brašna
  • 1,5 l mlijeka
  • 0,5 l vode
  • prstohvat soli
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • 30 g šećera u prahu

Ukrašavanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

Pobrašniti radnu površinu.

Pobrašniti i lisnato tijesto s gornje strane.

Razvaljati prvu polovicu lisnatog tijesta na veličinu malo veću od veličine protvana na kojem će se peći.

Ako se tijesto prilikom razvaljivanja lijepi za radnu površinu dodatno je pobrašnite.

Svakako provjeriti veličinu razvaljanog tijesta s veličinom protvana.

Pripaziti da tijesto ide preko rubova da se nakon što bude pečeno može obrubiti nožićem.

Presavinuti razvaljano tijesto nekoliko puta i prebaciti ga na protvan kojem smo skinuli stijenke, pa zatim odmotati i izbosti vilicom da se previše ne digne.

Ako imate običan protvan kojem se stijenke ne mogu skinuti preokrenite ga i pecite tijesto na donjoj strani.

Protvan koji smo koristili je veličine 37×24 centimetra.

Rubove treba savinuti i potapkati prstima kako bi tijesto nakon pečenja dobilo ljepši oblik.

Tijesto se peče u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 15 minuta.

Kad se ispečeno tijesto prohladi na protvanu, oprezno ga maknuti da se ohladi do kraja.

I drugu polovicu lisnatog tijesta razvaljati na isti način te također ispeći i ohladiti na sobnu temperaturu.

Zatim ih obrubiti nožićem da mogu ući u protvan.

Jedno pečeno tijesto narezati na manje komade (naši su 8×8 centimetara) da bi rezanje kremšnita kasnije bilo lakše.

Zatim u dvije šire posude razdvojiti žumanjke od bjelanjaka.

Žumanjcima dodati pola količine šećera i vanilin šećer i dobro ručno izmiješati.

Zatim od mlijeka odvaditi oko pola litre, nalijati u žutu smjesu i promiješati.

Na kraju dodati gustin (škrobno brašno) i oštro brašno i sve izmiješati pjenjačom da nema grudica.

U posudu na štednjaku nalijati ostatak mlijeka i vodu pa pustiti da zakipi.

Kad provrije, maknuti sa strane, staviti žutu smjesu i vratiti na vatru uz stalno miješanje.

Kada provrije, kuhati 5 minuta da se dobije gusta krema.

Sada izraditi bjelanjke s ostatkom šećera i malo soli u snijeg. Šećer treba dodavati postupno u više puta.

Više puta dodati snijeg od bjelanjaka u kremu i lagano ga umiješati.

Na dno protvana staviti veliki komad pečenog lisnatog tijesta, pa na njega odmah staviti još toplu kremu i lagano je zagladiti.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Vrhnje za šlag staviti u posudu za miksanje sa šećerom u prahu i izraditi u čvrsti šlag.

Po žutoj kremi rasporediti šlag.

Na vrh poslagati narezano lisnato tijesto i staviti protvan u hladnjak preko noći.

Prije rezanja i posluživanja kremšnite posuti šećerom u prahu

In Portal

Gastro kutak

Burrito pita obukla se u hrskavo, pečeno tijesto

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečenu pitu s bogatim nadjevom. Pita ima zlatno-smeđu koru s crnim sjemenkama na vrhu i ukrašena je svježim listovima peršina. Unutrašnjost pite otkriva nadjev koji se sastoji od mljevenog mesa, crnog graha, kukuruza, paprike i rastopljenog sira. U pozadini se nalaze zdjelice s različitim umacima, uključujući salsu, kukuruz i kiselo vrhnje, također ukrašene peršinom. Pita je postavljena na drvenu dasku, a uz nju se nalazi nož. Fotografija je zanimljiva zbog svoje živopisne prezentacije hrane i bogatstva boja koje čine jelo vrlo privlačnim.
Foto: DALL·E

Burrito pita je ukusno i zasitno jelo koje spaja okuse meksičkog burrita s hrskavom koricom pite. Sastoji se od nadjeva od mljevenog mesa, graha, kukuruza, paprike i začina poput kima, paprike i čilija, sve umotano u mekanu tortilju ili složeno unutar tijesta za pitu

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica crvenog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • pola žličice kima (za autentičan okus)
  • 2 žlice ulja
  • 5-6 tortilja (veličine oko 20 cm)
  • 1 i pol šalica naribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dodajte češnjak, sol, papar, papriku, čili i kim, pa promiješajte.

Umiješajte pasiranu rajčicu, grah, kukuruz i kuhanu rižu. Kuhajte 5 minuta dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre.

U okrugli kalup (20-24 cm) položite tortilju kao podlogu. Neka rubovi vise preko stranica. Rasporedite trećinu nadjeva, posipajte sirom i prekrijte novom tortiljom.

Ponovite postupak još dva puta (nadjev + sir + tortilja). Zadnju tortilju presavijte preko nadjeva i rubove spojite s donjom tortiljom.

Premažite razmućenim jajem i mlijekom za zlatnu koricu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Ohladite 5 minuta, narežite i poslužite uz kiselo vrhnje, guacamole ili salsu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brzi zimski desert – topli kolač s jabukama i cimetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan okrugli kolač s jabukama i cimetom na vrhu, posut šećerom u prahu. Kolač se nalazi na metalnom pladnju, a u pozadini se vidi šalica čaja, drvena kutija s cimetom i cijela jabuka. Kolač je ukrašen štapićima cimeta vezanim konopcem. Atmosfera fotografije je topla i rustikalna, što sugerira domaću i ugodnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi nježnu slatkoću jabuka i laganu hrskavost pečenog rubnog dijela kolača. Najbolje ga je poslužiti topao, uz šalicu čaja ili kakaa, a može se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti medom za još bogatiji okus. Idealna slastica za hladne dane i trenutke uživanja

Sastojci:

  • 2 jabuke (oguljene i narezane na tanke ploške)
  • 2 žlice šećera (može i smeđi)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Jabuke pomiješajte s 2 žlice šećera i cimetom pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi izmiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u manji namašćen lim ili vatrostalnu posudu. Na vrh posložite jabuke s cimetom i lagano ih utisnite u tijesto.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo – savršeno uz šalicu čaja ili toplu čokoladu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Salata s lećom, povrćem i feta sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu juhe s povrćem. U juhi se nalaze komadići mrkve, krumpira, celera i leće, a na vrhu su listovi peršina. U pozadini se vidi prozor s pahuljama snijega, svijeća, papar u zdjelici, kruh i drvena posuda. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje toplu, domaću atmosferu i ukusno pripremljenu juhu, što može biti privlačno za ljubitelje hrane i kuhanja.
Foto: DALL·E

Ova salata s lećom, povrćem i feta sirom je lagano, hranjivo i vrlo osvježavajuće jelo koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Kombinacija kuhane leće, hrskavog povrća i kremastog feta sira stvara savršen balans okusa i tekstura

Sastojci:

  • 1 šalice leće (oko 200 g)
  • 1 srednja crvena paprika
  • 1 manji crveni luk
  • 1 manji krastavac
  • pola šalice feta sira (oko 100 g, ovisno o gustoći feta sira)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica meda
  • sol ii papar po ukusu
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

Leću skuhajte prema uputama na pakiranju, obično traje 20-30 minuta. Kada je kuhana, ocijedite je i pustite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite povrće. Narezite papriku, krastavac i crveni luk.

U velikoj zdjeli, pomiješajte ohlađenu leću s povrćem, a zatim dodajte feta sir.

U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar. Prelijte dresing preko salate i dobro promiješajte.

Ukrasite svježim peršinom i poslužite.

Nastavi čitati

U trendu