Poveži se s nama
In-Portal Banner

Gastro kutak

Najbolje domaće kremšnite koje ćete od sad stalno raditi

Objavljeno

/

Na fotografiji je bijeli tanjur s plavim cvjetnim uzorkom na kojem se nalazi kremšnita. Pored kremšnite je vilica sa zlatnom drškom. Tlo ispod tanjura izgleda kao drveni stol ili pod. Ova slika bi mogla biti zanimljiva ili relevantna za osobe koje se interesiraju za gastronomiju, slastice ili fotografiju hrane.
Foto: Anita Blažinović

Desert s kojim sigurno ne možete pogriješiti su kremšnite. Tope se u ustima i nikad ne izlaze iz mode. A tek kremoznost… čista milina!

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta 2 polovice od 250 grama
  • 8 jaja
  • 400 g šećera
  • 4 vanilin šećera
  • 150 g oštrog brašna
  • 250 g gustina škrobnog brašna
  • 1,5 l mlijeka
  • 0,5 l vode
  • prstohvat soli
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • 30 g šećera u prahu

Ukrašavanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

Pobrašniti radnu površinu.

Pobrašniti i lisnato tijesto s gornje strane.

Razvaljati prvu polovicu lisnatog tijesta na veličinu malo veću od veličine protvana na kojem će se peći.

Ako se tijesto prilikom razvaljivanja lijepi za radnu površinu dodatno je pobrašnite.

Svakako provjeriti veličinu razvaljanog tijesta s veličinom protvana.

Pripaziti da tijesto ide preko rubova da se nakon što bude pečeno može obrubiti nožićem.

Presavinuti razvaljano tijesto nekoliko puta i prebaciti ga na protvan kojem smo skinuli stijenke, pa zatim odmotati i izbosti vilicom da se previše ne digne.

Ako imate običan protvan kojem se stijenke ne mogu skinuti preokrenite ga i pecite tijesto na donjoj strani.

Protvan koji smo koristili je veličine 37×24 centimetra.

Rubove treba savinuti i potapkati prstima kako bi tijesto nakon pečenja dobilo ljepši oblik.

Tijesto se peče u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 15 minuta.

Kad se ispečeno tijesto prohladi na protvanu, oprezno ga maknuti da se ohladi do kraja.

I drugu polovicu lisnatog tijesta razvaljati na isti način te također ispeći i ohladiti na sobnu temperaturu.

Zatim ih obrubiti nožićem da mogu ući u protvan.

Jedno pečeno tijesto narezati na manje komade (naši su 8×8 centimetara) da bi rezanje kremšnita kasnije bilo lakše.

Zatim u dvije šire posude razdvojiti žumanjke od bjelanjaka.

Žumanjcima dodati pola količine šećera i vanilin šećer i dobro ručno izmiješati.

Zatim od mlijeka odvaditi oko pola litre, nalijati u žutu smjesu i promiješati.

Na kraju dodati gustin (škrobno brašno) i oštro brašno i sve izmiješati pjenjačom da nema grudica.

U posudu na štednjaku nalijati ostatak mlijeka i vodu pa pustiti da zakipi.

Kad provrije, maknuti sa strane, staviti žutu smjesu i vratiti na vatru uz stalno miješanje.

Kada provrije, kuhati 5 minuta da se dobije gusta krema.

Sada izraditi bjelanjke s ostatkom šećera i malo soli u snijeg. Šećer treba dodavati postupno u više puta.

Više puta dodati snijeg od bjelanjaka u kremu i lagano ga umiješati.

Na dno protvana staviti veliki komad pečenog lisnatog tijesta, pa na njega odmah staviti još toplu kremu i lagano je zagladiti.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Vrhnje za šlag staviti u posudu za miksanje sa šećerom u prahu i izraditi u čvrsti šlag.

Po žutoj kremi rasporediti šlag.

Na vrh poslagati narezano lisnato tijesto i staviti protvan u hladnjak preko noći.

Prije rezanja i posluživanja kremšnite posuti šećerom u prahu

In Portal

Gastro kutak

Za doručak imamo zobene kolačiće sa sirom i špinatom

Objavljeno

/

Na slici je prikazano pet zlatno-smeđih keksa s grožđicama posloženih jedan do drugog na bijelom duguljastom tanjuru. Keksi izgledaju hrskavo s vidljivim komadićima grožđica i teksturiranim površinama koje sugeriraju da su pečeni. Ova slika bi mogla biti zanimljiva ili relevantna za osobe koje se bave kulinarstvom, posebice pečenjem kolača, ili za one koji traže vizualne primjere različitih vrsta keksa.
Foto: Pixabay

Slani zobeni kolačići sa sirom i špinatom su ukusni, hranjivi zalogaji savršeni za doručak. Njihova tekstura je lagano hrskava izvana, dok su iznutra mekani i sočni zahvaljujući kombinaciji svježeg sira i jogurta. Zobene pahuljice daju puninu i blago orašasti okus, dok špinat dodaje svježinu i blagu zelenu notu

Sastojci:

  • 6 žlica zobenih pahuljica
  • 3 žlice brašna (možete koristiti pšenično, integralno ili bezglutensko)
  • 4 žlice svježeg sira (može biti kremasti ili sitni)
  • 2 žlice naribanog tvrdog sira (kao što su parmezan ili gouda)
  • 2 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice kuhanog i nasjeckanog špinata (ocijedite višak tekućine)
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • začini po želji (npr. malo muškatnog oraščića, češnjak u prahu, ili svježi kopar)

Priprema:

Ako koristite svježi špinat, blanširajte ga kratko u vrućoj vodi, zatim ga ocijedite i nasjeckajte. Ako koristite zamrznuti špinat, prvo ga odmrznite i dobro ocijedite.

U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i naribani sir. Dodajte svježi sir, jogurt, jaje, ulje, špinat, sol, papar i začine po želji. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Žlicom oblikujte male hrpice smjese i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih lagano poravnati da dobiju oblik kolačića.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi izvana.

Ostavite da se kolačići malo ohlade prije posluživanja.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći curry s kikirikijem

Objavljeno

/

Na tanjuru se nalazi jelo koje se sastoji od kikiriki variva s komadićima povrća poput tikvica, crvene paprike, i riže. Jelo je ukrašeno korijanderom i posuto cijelim kikirikijem. Uz jelo je kriška limete, a uz tanjur su vidljivi kikirikiji u maloj zdjelici.
Foto: DALL-E

Ovaj kremasti i bogati curry kombinira sočne komade piletine s ukusnim kikirikijevim umakom i povrćem. Poslužen uz rižu, jednostavno je jelo za sve ljubitelje bogatih okusa

Sastojci:

  • 4 pileća zabatka (bez kosti)
  • 1 srednji luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 komad svježeg đumbira (nariban)
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice paprike
  • prstohvat kajenskog papra
  • 3 žlice ketchupa
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1 tikvica (narezana)
  • 1 crvena paprika (narezana)
  • 1/2 šalice pečenih kikirikija
  • svježi korijander i limeta za ukrašavanje

Priprema:

Pileće zabatke narežite na manje komade i začinite solju i paprom. Na srednje jakoj vatri pržite piletinu u tavi s uljem dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, zatim je izvadite iz tave i stavite sa strane.

U istoj tavi pržite luk dok ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i đumbir, te pržite još minutu. Dodajte korijander, kumin, kurkumu, papriku i kajenski papar te miješajte da se začini oslobode.

Dodajte ketchup i maslac od kikirikija u tavu, dobro promiješajte da se sve sjedini.

Vratite piletinu u tavu, prelijte pilećim temeljcem i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok piletina ne omekša.

Zatim dodajte narezanu tikvicu i papriku. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo – otprilike 30 minuta.

Poslužite s rižom, pospite pečenim kikirikijem, svježim korijanderom i sokom od limete.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

U trendu