Connect with us

Life&Style

Najava Javnog natječaja za sufinanciranje projekata udruga u turizmu u 2024.

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje luksuzni odmarališni kompleks smješten uz obalu. Kompleks se sastoji od modernih bijelih zgrada, bazena i uređenih vanjskih prostora. U pozadini se vidi šuma i grad.

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske najavljuje raspisivanje ‘Javnog natječaja za sufinanciranje projekata udruga u turizmu u 2024.’

Natječaj je namijenjen udrugama za sufinanciranje projekata u turizmu u dva programska područja: projekti poticanja na razvoj karijere u turizmu i projekti razvijanja svijesti o pristupačnom turizmu.

Projekte mogu prijaviti strukovne udruge u turizmu i/ili ugostiteljstvu i udruge čije djelovanje je vezano uz izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

Planirani datum objave ‘Javnog natječaja za sufinanciranje projekata udruga u turizmu u 2024.’ je 22. ožujka te se od tog datuma mogu podnositi prijave popunjavanjem online obrasca prijave i učitavanjem svih propisanih/obveznih obrazaca i propisane dokumentacije putem elektroničke usluge TuRiznica, https://eturizam.gov.hr/.

Izvor: Ministarstvo turizma i sporta

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Čokoladne bananice bez pečenja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su prikazani čokoladni kolačići koji se nalaze na drvenom tanjuru. Ovi kolačići imaju tamnu čokoladnu glazuru, a unutrašnjost im je ispunjena kremastim nadjevom i komadićima banane. Površina kolačića ukrašena je kokosom i čokoladnim mrvicama. U pozadini fotografije vidljive su cijele banane i zdjelica s kakaom u prahu. Prikaz slastica naglašava njihovu privlačnost i savršen je za ljubitelje čokolade i banana
Foto: DALL·E

Idealne su kao brzinski desert ili zdrava užina jer ne sadrže rafinirani šećer ni brašno. Svaki zalogaj donosi savršen spoj kremaste teksture i hrskave čokoladne glazure

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 šalica mljevenih badema ili oraha
  • pola šalice kokosovih pahuljica
  • jedna četvrtina šalice kakaa u prahu
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • pola žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 50 g tamne čokolade za preljev – otprilike 7-10 kockica

Priprema:

Banane zgnječite vilicom dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte mljevene bademe, kokos, kakao, med, cimet i sol te sve dobro promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Oblikujte male pravokutne pločice ili kuglice te ih stavite na pladanj obložen papirom za pečenje.

Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici te njome prelijte pločice.

Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat kako bi se stegle.

Ove čokoladne bananice su zdrave, bez rafiniranog šećera i idealne za brzi desert ili užinu.

Nastavite čitati

Zdravlje i ljepota

Naučite mozak da svijet percipira pozitivno

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je osoba koja stoji okrenuta leđima prema kameri i ima podignute ruke s palčevima usmjerenim prema gore. Osoba nosi crnu jaknu s crvenim detaljima. U pozadini se vidi priroda, uključujući planine i polje sa žutim cvjetovima. Fotografija odaje osjećaj radosti i postignuća u prirodnom okruženju.
Foto: Pixabay

Jedan od najučinkovitijih načina za treniranje mozga da bude pozitivniji je vođenje dnevnika zahvalnosti. Svake večeri zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni tog dana. Ova praksa poboljšava raspoloženje i dugoročno mijenja način razmišljanja

Način na koji doživljavamo svijet uvelike ovisi o našem mozgu i navikama razmišljanja koje smo usvojili tijekom života. Ako primjećujete da često gledate na stvari s negativne strane, dobra vijest je da mozak možete istrenirati da postane pozitivniji. To ne znači ignoriranje problema, već fokusiranje na rješenja, prilike i lijepe aspekte života.

Mozak prirodno daje prednost negativnim informacijama – to je evolucijski mehanizam preživljavanja. Međutim, možemo ga uvježbati da se više fokusira na pozitivno. Kada primijetite negativne misli, zaustavite se i zapitajte: ‘Postoji li neki drugi, pozitivniji način da sagledam ovu situaciju?’

Jedan od najučinkovitijih načina za treniranje mozga da bude pozitivniji je vođenje dnevnika zahvalnosti. Svake večeri zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni tog dana. Ova praksa poboljšava raspoloženje i dugoročno mijenja način razmišljanja.

Okružite se ljudima koji vas inspiriraju i unose pozitivnu energiju u vaš život. Ponekad je teško zadržati optimizam ako smo stalno u društvu pesimista. Pored toga, slušajte glazbu koja vas podiže, čitajte inspirativne knjige i konzumirajte sadržaj koji vas motivira.

Meditacija pomaže mozgu da se oslobodi stalnog toka negativnih misli i poveća prisutnost u trenutku. Vježbanjem svjesnosti učimo kako da ne reagiramo automatski na negativne misli, već da ih promatramo bez prosuđivanja i preusmjeravamo fokus na sadašnji trenutak.

Mozak uči kroz ponavljanje. Ako često govorite sebi stvari poput ‘Nisam dovoljno dobar’ ili ‘Nikada neću uspjeti’, te riječi postaju vaša realnost. Zamijenite ih afirmacijama poput: ‘Sposoban sam i mogu postići svoje ciljeve’ ili ‘Svijet je pun prilika i dobrih stvari.

Kretanje direktno utiče na naše raspoloženje. Redovna tjelovježba povećava nivo endorfina i serotonina – hormona sreće. Čak i kratka šetnja može vam pomoći da promijenite perspektivu i osjećate se bolje.

Negativne situacije su dio života, ali način na koji ih interpretiramo čini razliku. Umjesto da ih doživljavate kao neuspjeh, promatrajte ih kao priliku da naučite nešto novo i ojačate.

Istraživanja pokazuju da čak i kada se nasmijemo bez razloga, mozak oslobađa hormone sreće. Humor isto pomaže da lakše sagledamo izazove i smanjimo stres.

Treniranje mozga da vidi pozitivno nije nešto što se događa preko noći, ali s praksom postaje prirodnije. Kao i svaka druga vještina, optimizam se može razviti. Što više primjenjujete ove tehnike, to će vaš mozak postajati skloniji pozitivnom pogledu na svijet – a s njim i vaš život.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pečena riba s kokosovim mlijekom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje tanjur s umjetnički pripremljenim obrokom. Na tanjuru se nalazi komad ribe preliven žutim umakom, ukrašen svježim listovima korijandera i tankim trakicama sušenih čili papričica. Pokraj ribe nalazi se kugla bijele riže, također ukrašena crvenim čili papričicama. U pozadini se vidi zdjelica s narančastim kockicama hrane, komadići svježeg đumbira, listovi korijandera i svijeća koja gori. Fotografija odaje dojam tople, kreativne kulinarske prezentacije s naglaskom na svijetle, privlačne boje i detalje.
Foto: DALL·E

Ovo jelo donosi egzotičnu kombinaciju okusa – nježna bijela riba prožeta aromatičnim začinima poput đumbira, češnjaka i kurkume, uz kremastu bazu od kokosovog mlijeka. Marinada daje ribi sočnost i bogatstvo okusa, dok se svježina limete i pikantnost čilija savršeno stapaju u harmoniji

Sastojci:

  • 4 fileta bijele ribe (brancin, oslić ili bakalar)
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršina)
  • 1 crvena čili paprika, sitno sjeckana
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola šalice nasjeckanog mladog luka
  • sok od 1 limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, limetin sok, đumbir, češnjak, kurkumu, čili papriku, sol i papar.

Filete ribe stavite u posudu, prelijte marinadom i ostavite 20-30 minuta da upiju okuse.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Izvadite ribu iz marinade (marinadu sačuvajte) i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.

U istu tavu dodajte preostalu marinadu i nasjeckani mladi luk, kuhajte 2-3 minute dok se malo ne reducira.

Servirajte ribu prelivenom umakom, posipajte svježim korijanderom i poslužite uz rižu ili pečene batate.

Nastavite čitati

U trendu