Poveži se s nama

Life&Style

Mutirani gen mogao bi ‘pomoći u borbi protiv pretilosti’?

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Bolje razumijevanje djelovanja ovog gena omogućit će znanstvenicima da shvate na koji bi način svi ljudi mogli uspješnije djelovati da bi održali ‘zdravu’ tjelesnu težinu

Varijanta gena koja pomaže u regulaciji tjelesne težine mogla bi pridonijeti i borbi protiv pretilosti, tvrde britanski znanstvenici koji su otkrili da mutacija gena ZFHX3, a smatra se da je ima samo četiri posto ljudi, kontrolira dijelove mozga odgovorne za apetit.

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Nottingham Trent i Instituta MRC Harwell proveli su studiju na miševima i otkrili mehanizam koji mutiranom genu omogućuje da odigra ključnu ulogu u regulaciji apetita, težine i hormona inzulina, koji pomaže da se razina šećera u krvi održi pod kontrolom i da se spriječe komplikacije koje uzrokuje dijabetes.

Tim znanstvenika otkrio je da se, uključivanjem i isključivanjem drugih gena može utjecati na područje mozga poznato kao hipotalamus, koji kontrolira apetit, unos hrane u organizam, osjećaj gladi i žeđi.

Istraživači kažu da bi razumijevanje ovog načina, o čemu je objavljen rad u časopisu Udruge američkih društava za eksperimentalnu biologiju (FASEB), moglo utrti put novim ciljanim terapijama zdravog mršavljenja.

– Postoji važna genetska komponenta povezana s našim apetitom i rastom, ali je još nismo u potpunosti razumjeli. Razumijevanje onoga što se događa kod osoba s mutacijom utire put istraživanju potencijalnih novih načina djelovanja, kada je posrijedi ciljani gubitak težine za sve ljude – rekla je dr. Rebecca Dumbell, znanstvenica na Fakultetu za znanost i tehnologiju Sveučilišta Nottingham Trent. 

Dr. Dumbell vjeruje da mutacija gena ZFHX3, koja u miševa i ljudi ima sličnu ulogu, može ‘objasniti zbog čega je u nekih ljudi apetit manji, pa se ne debljaju poput ostalih’.

Mutacija prisutna kod samo četiri posto ljudi 

Premda svi imamo gen ZFHX3, smatra se da specifična mutacija koja pokreće ovaj mehanizam postoji kod samo četiri posto ljudi.

– To je vjerojatno jedna od brojnih mutacija koje ljude čine različitima kada je posrijedi njihova prirodna sposobnost da se drže dijete – smatra Dumbell.

Za potrebe studije istraživači su pratili proces unosa hrane kod miševa s mutiranim genom ZFHX3 i onih koji tu varijaciju nisu imali.

Otkrili su da miševi s mutacijom u organizam unose manje hrane, da su manji i da imaju nižu razinu inzulina, kao i drugog hormona poznatog kao leptin, koji pomaže u regulaciji tjelesne težine.

Ustanovljeno je i da su miševi u dobi od jedne godine konzumirali oko 12 posto manje hrane te su težili su oko 20 posto manje u odnosu na one bez mutacije.

Britanski znanstvenici smatraju da niže razine inzulina upućuju na to da je u miševa s manje tjelesne masnoće prisutna zdravija regulacija šećera u krvi, pa je stoga i manja vjerojatnost da će biti izloženi riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Dr. Dumbell je za nastavak dvogodišnjeg projekta istraživanja uloge ovoga specifičnog gena u porastu težine dobila 100.000 funta od Akademije medicinskih znanosti te najavila da će ‘u nastavku rada proučavati na koji način gen ZFHX3 djeluje na ključne dijelove mozga’.

Bolje razumijevanje djelovanja spomenutog gena omogućit će znanstvenicima da shvate na koji bi način svi ljudi mogli uspješnije djelovati da bi održali ‘zdravu’ tjelesnu težinu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Burrito pita obukla se u hrskavo, pečeno tijesto

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečenu pitu s bogatim nadjevom. Pita ima zlatno-smeđu koru s crnim sjemenkama na vrhu i ukrašena je svježim listovima peršina. Unutrašnjost pite otkriva nadjev koji se sastoji od mljevenog mesa, crnog graha, kukuruza, paprike i rastopljenog sira. U pozadini se nalaze zdjelice s različitim umacima, uključujući salsu, kukuruz i kiselo vrhnje, također ukrašene peršinom. Pita je postavljena na drvenu dasku, a uz nju se nalazi nož. Fotografija je zanimljiva zbog svoje živopisne prezentacije hrane i bogatstva boja koje čine jelo vrlo privlačnim.
Foto: DALL·E

Burrito pita je ukusno i zasitno jelo koje spaja okuse meksičkog burrita s hrskavom koricom pite. Sastoji se od nadjeva od mljevenog mesa, graha, kukuruza, paprike i začina poput kima, paprike i čilija, sve umotano u mekanu tortilju ili složeno unutar tijesta za pitu

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica crvenog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • pola žličice kima (za autentičan okus)
  • 2 žlice ulja
  • 5-6 tortilja (veličine oko 20 cm)
  • 1 i pol šalica naribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dodajte češnjak, sol, papar, papriku, čili i kim, pa promiješajte.

Umiješajte pasiranu rajčicu, grah, kukuruz i kuhanu rižu. Kuhajte 5 minuta dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre.

U okrugli kalup (20-24 cm) položite tortilju kao podlogu. Neka rubovi vise preko stranica. Rasporedite trećinu nadjeva, posipajte sirom i prekrijte novom tortiljom.

Ponovite postupak još dva puta (nadjev + sir + tortilja). Zadnju tortilju presavijte preko nadjeva i rubove spojite s donjom tortiljom.

Premažite razmućenim jajem i mlijekom za zlatnu koricu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Ohladite 5 minuta, narežite i poslužite uz kiselo vrhnje, guacamole ili salsu.

Nastavi čitati

Life&Style

Smanjena razina estrogena može uzrokovati vaginalnu atrofiju

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dvije osobe u krevetu. Jedna osoba je pokrivena dekom i leži, dok druga osoba sjedi na krevetu s prekriženim rukama. Lica osoba su zamagljena. Krevet ima bijelu posteljinu, a zid iza kreveta je sivih i bijelih tonova. Fotografija odaje miran i intiman trenutak.
Foto: Pixabay

Vaginalna atrofija može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje simptoma. Ako primijetite znakove ovog stanja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli najbolji način liječenja prilagođen vašim potrebama

Vaginalna atrofija, poznata i kao atrofični vaginitis, stanje je koje se javlja kada dolazi do stanjivanja, suhoće i upale vaginalnih stijenki zbog smanjenja razine estrogena. Najčešće se događa tijekom menopauze, ali se može pojaviti i kod žena koje su prošle histerektomiju, dojilja ili onih koje uzimaju određene hormonske terapije.

Glavni uzrok ovog stanja je smanjena razina estrogena, hormona koji održava zdravlje vaginalnog tkiva. Osim menopauze, vaginalna atrofija može biti posljedica porođaja i dojenja,  kemoterapije ili zračenja kod liječenja raka, uzimanja lijekova koji smanjuju razinu estrogena, uklanjanja jajnika (kirurška menopauza).

Simptomi se razlikuju od žene do žene, ali najčešći uključuju vaginalnu suhoću, peckanje i svrbež, bol tijekom spolnog odnosa (dispareunija), smanjenu elastičnost vagine, povećanu osjetljivost na infekcije mokraćnog sustava, lagano krvarenje ili iscjedak nakon odnosa.

Postoje različiti načini za ublažavanje simptoma vaginalne atrofije, uključujući vaginalne hidratantne kreme i lubrikante, hormonske terapije, nehormonske terapije, te promjene u načinu života – redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana bogata fitoestrogenima (soja, lanene sjemenke) i izbjegavanje iritansa poput parfemiranih sapuna.

Vaginalna atrofija može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje simptoma. Ako primijetite znakove ovog stanja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli najbolji način liječenja prilagođen vašim potrebama.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brzi zimski desert – topli kolač s jabukama i cimetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan okrugli kolač s jabukama i cimetom na vrhu, posut šećerom u prahu. Kolač se nalazi na metalnom pladnju, a u pozadini se vidi šalica čaja, drvena kutija s cimetom i cijela jabuka. Kolač je ukrašen štapićima cimeta vezanim konopcem. Atmosfera fotografije je topla i rustikalna, što sugerira domaću i ugodnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi nježnu slatkoću jabuka i laganu hrskavost pečenog rubnog dijela kolača. Najbolje ga je poslužiti topao, uz šalicu čaja ili kakaa, a može se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti medom za još bogatiji okus. Idealna slastica za hladne dane i trenutke uživanja

Sastojci:

  • 2 jabuke (oguljene i narezane na tanke ploške)
  • 2 žlice šećera (može i smeđi)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Jabuke pomiješajte s 2 žlice šećera i cimetom pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi izmiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u manji namašćen lim ili vatrostalnu posudu. Na vrh posložite jabuke s cimetom i lagano ih utisnite u tijesto.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo – savršeno uz šalicu čaja ili toplu čokoladu.

Nastavi čitati

U trendu