Poveži se s nama

Life&Style

Mutirani gen mogao bi ‘pomoći u borbi protiv pretilosti’?

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Bolje razumijevanje djelovanja ovog gena omogućit će znanstvenicima da shvate na koji bi način svi ljudi mogli uspješnije djelovati da bi održali ‘zdravu’ tjelesnu težinu

Varijanta gena koja pomaže u regulaciji tjelesne težine mogla bi pridonijeti i borbi protiv pretilosti, tvrde britanski znanstvenici koji su otkrili da mutacija gena ZFHX3, a smatra se da je ima samo četiri posto ljudi, kontrolira dijelove mozga odgovorne za apetit.

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Nottingham Trent i Instituta MRC Harwell proveli su studiju na miševima i otkrili mehanizam koji mutiranom genu omogućuje da odigra ključnu ulogu u regulaciji apetita, težine i hormona inzulina, koji pomaže da se razina šećera u krvi održi pod kontrolom i da se spriječe komplikacije koje uzrokuje dijabetes.

Tim znanstvenika otkrio je da se, uključivanjem i isključivanjem drugih gena može utjecati na područje mozga poznato kao hipotalamus, koji kontrolira apetit, unos hrane u organizam, osjećaj gladi i žeđi.

Istraživači kažu da bi razumijevanje ovog načina, o čemu je objavljen rad u časopisu Udruge američkih društava za eksperimentalnu biologiju (FASEB), moglo utrti put novim ciljanim terapijama zdravog mršavljenja.

– Postoji važna genetska komponenta povezana s našim apetitom i rastom, ali je još nismo u potpunosti razumjeli. Razumijevanje onoga što se događa kod osoba s mutacijom utire put istraživanju potencijalnih novih načina djelovanja, kada je posrijedi ciljani gubitak težine za sve ljude – rekla je dr. Rebecca Dumbell, znanstvenica na Fakultetu za znanost i tehnologiju Sveučilišta Nottingham Trent. 

Dr. Dumbell vjeruje da mutacija gena ZFHX3, koja u miševa i ljudi ima sličnu ulogu, može ‘objasniti zbog čega je u nekih ljudi apetit manji, pa se ne debljaju poput ostalih’.

Mutacija prisutna kod samo četiri posto ljudi 

Premda svi imamo gen ZFHX3, smatra se da specifična mutacija koja pokreće ovaj mehanizam postoji kod samo četiri posto ljudi.

– To je vjerojatno jedna od brojnih mutacija koje ljude čine različitima kada je posrijedi njihova prirodna sposobnost da se drže dijete – smatra Dumbell.

Za potrebe studije istraživači su pratili proces unosa hrane kod miševa s mutiranim genom ZFHX3 i onih koji tu varijaciju nisu imali.

Otkrili su da miševi s mutacijom u organizam unose manje hrane, da su manji i da imaju nižu razinu inzulina, kao i drugog hormona poznatog kao leptin, koji pomaže u regulaciji tjelesne težine.

Ustanovljeno je i da su miševi u dobi od jedne godine konzumirali oko 12 posto manje hrane te su težili su oko 20 posto manje u odnosu na one bez mutacije.

Britanski znanstvenici smatraju da niže razine inzulina upućuju na to da je u miševa s manje tjelesne masnoće prisutna zdravija regulacija šećera u krvi, pa je stoga i manja vjerojatnost da će biti izloženi riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Dr. Dumbell je za nastavak dvogodišnjeg projekta istraživanja uloge ovoga specifičnog gena u porastu težine dobila 100.000 funta od Akademije medicinskih znanosti te najavila da će ‘u nastavku rada proučavati na koji način gen ZFHX3 djeluje na ključne dijelove mozga’.

Bolje razumijevanje djelovanja spomenutog gena omogućit će znanstvenicima da shvate na koji bi način svi ljudi mogli uspješnije djelovati da bi održali ‘zdravu’ tjelesnu težinu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Kultura

U galeriji ‘Školica za 5’ održana 33. izložba školskih listova ‘Lidrano’

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje izložbu različitih plakata i letaka postavljenih na metalnu rešetku. Pozadina je crvena, a informacije i slike su postavljene na zidu, stvarajući dojam muzejske ili informativne izložbe. Na bijelim papirom pričvršćenim za rešetku vidljivi su QR kodovi koji vjerojatno pružaju dodatne informacije kad se skeniraju. Desno je mala izrezana figura osobe. Pod je presvučen sivim tepihom, kontrastirajući s živopisnim crvenim zidovima. Osvjetljenje je ambientno, bez oštrih sjena,.
Foto: Hrvatski školski muzej

Izložba se tradicionalno mogla pogledati u Školskom muzeju od 1996. do 2020. godine, dok se zadnje dvije godine održava u galeriji Hrvatskog školskog muzeja ‘Školica za 5’ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu

Prilikom otvorenja uz prigodan učenički program prisutne je pozdravila ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić, koja se zahvalila svima na angažmanu naglasivši kako je ove godine izloženo više časopisa nego prošle godine, a većim iskorakom u digitalna izdanja časopisa izložbi se daje suvremeni medijski okvir. Čestitala je učenicima i učiteljima koji su predano radili na izradi časopisa te je naglasila kako je ova izložba važan događaj u sklopu smotre Lidrano.

Prisutnima se obratio i urednik Školskih novina Marijan Šimeg, koji je angažiran oko organizacije i prosudbenih povjerenstava smotre Lidrano od samog početka. Pohvalio je ustrajnost učenika na izradi školskih časopisa te, osvrnuvši se na povećani interes za digitalno novinarstvo, naglasio kako je pisano novinarstvo ipak temelj svega. Podsjetio je prisutne učenike da se, usprkos tome što danas vijest traje samo nekoliko sati, bave važnom i pametnom djelatnošću – novinarstvom, a potvrdio je i da se učenici u školskim časopisima bave raznolikim temama, izražavaju stavove, propituju… Na kraju je čestitao učenicima i učiteljima – voditeljima novinarskih družina na entuzijazmu.

Ivana Zečević iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade čestitala je učenicima i učiteljima na sjajnom poslu i izrazila nadu kako će s predanim radom nastaviti i dalje te je otvorila 33. izložbu školskih listova ‘Lidrano 2024.’.

Uz učenike i njihove mentore, djelatnike Školskog muzeja, na izložbi su nazočili i Antonio Jurčev, ravnatelj Osnovne škole Antuna Gustava Matoša sa sjedištem u Zagrebu, Aleja Antuna Augustinčića 12, koja je – uz Prirodoslovnu škola Vladimira Preloga sa sjedištem u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 269 te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade – organizator smotre Lidrano.

Na ovogodišnjem Lidranu u novinarskom stvaralaštvu sudjelovalo je 15 tiskanih – od toga sedam osnovnih škola i osam srednjih škola, kao i osam digitalnih školskih listova – od toga pet osnovnih škola i tri srednje škole.

Hrvatski školski muzej čuva oko 4000 učeničkih i školskih listova osnovnih i srednjih škola u Zbirci učeničkih i školskih listova.

Izvor: Hrvatski školski muzej

Nastavi čitati

in MREŽA

Školica znakovnog jezika za djelatnike u turizmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na ruci osobe koja drži kotač kolica, a pozadina prikazuje more i pijesak. Osoba nosi crnu odjeću i ima narukvicu na zapešću. Invalidska kolica imaju crni jastuk i metalnu konstrukciju s plavim detaljima na kotaču. U pozadini se pruža pogled na pješčanu plažu s valovima koji se razbijaju pod jakim sunčevim svjetlom.
Foto: Pixabay

Ovom aktivnošću žele olakšati pristup i ostvarivanje komunikacije turističkih djelatnika s gostima s oštećenjem sluha

Udruga Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt pod nazivom ‘Pristupačan turizam – ljepote turizma za sve’.  Ovaj projekt je usmjeren na osnaživanje djelatnika u turizmu za kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom kroz razvoj njihovih kompetencija za pružanje podrške i bolju komunikaciju s gostima s invaliditetom.

Također, u sklopu projekta postoje i aktivnosti za poboljšanje dostupnosti turističkih usluga za osobe s invaliditetom te poslovna savjetovanja o pristupačnosti objekata.

U edukativne aktivnosti uključuju se i sami djelatnici u turizmu koji pohađaju edukativne treninge o bontonu u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

Isto tako, trenutno rade i na priručniku pristupačnog smještaja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj na engleskom jeziku zbog velikog broja stranih turista. Tako će svim gostima s invaliditetom omogućiti da na jednom mjestu pronađu sve informacije o pristupačnim jedinicama. Priručnik je nastao na temelju smjernica koje su im same osobe s invaliditetom dale, ali i turističke zajednice različitih gradova na prostoru Republike Hrvatske.

– U sklopu aktivnosti projekta izradili smo i videe pod nazivom Školica znakovnog jezika koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U praktičnom dijelu nalazi se međunarodni znakovni jezik. Ova ‘Školica’ pomoći će djelatnicima u turizmu savladati osnovne izraze kako bi lakše pristupili i ostvarili komunikaciju s gostima iz Hrvatske ili inozemstva s oštećenjem sluha. Sve djelatnike u turizmu pozivamo da nam se jave ako su zainteresirani za rad na pristupačnom turizmu – poručili su iz udruge.

Za one koji možda još ne znaju Udruga Centar za razvoj vrijednosti sastoji se od malog tima pod vodstvom Marie Tomić Preiner, diplomirane psihologinje i socijalne radnice, a ujedno i osobe s cerebralnom paralizom. Stručni tim udruge svakodnevno ulaže veliki trud u postizanje velikih, ali i malih promjena kako bi pružio podršku i osnažio osobe s invaliditetom.

Udruga djeluje od 2012. godine i uz sve već navedeno, promiče socijalnu uključenost, zapošljavanje i dobrobit osoba s invaliditetom, te djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Ako ste zainteresirani za rad na pristupčnom turizmu javiti se možete na emailove: senita.czrv@gmail.com, sara.czrv@gmail.com, lucija.czrv@gmail.com , marijana.czrr@gmail.com.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Burgeri od tune

Objavljeno

/

Na slici je burger s prženim krumpirićima. Burger ima sočnu pljeskavicu, svježe povrće poput salate, rajčice i luka, te rastopljeni sir. Sve je to smješteno između dvije hrskave peciva. Prženi krumpirići su zlatno smeđi i posluženi pored hamburgera na drvenoj dasci. Pozadina slike je tamnozelena.
Foto: Pexels

Ljubitelji brze hrane, imamo za vas odlične vijesti – otkrili smo recept koji vam omogućava da i petkom uživate u slasnim burgerima. Donosimo vam recept za najukusnije burgere od tune

Sastojci:

  • 2 konzerve tune
  • 2 velika krumpira
  • jaje
  • žlica brašna
  • malo svježeg peršina
  • krušne mrvice
  • 1 glavica luka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • mrkva
  • nekoliko kiselih krastavaca
  • 3 rajčice

Za umak:

  • kiselo vrhnje  
  • senf
  • med
  • majoneza

Priprema:

Oguliti krumpire, narezati ih na kockice i kuhati 15 minuta u slanoj vodi. Utisnuti krumpir vilicom te dodati ocijeđenu tunu, žumanjak, žlicu brašna, pola glavice nasjeckanog luka i malo peršina. Sve sastojke dobro promiješati da se sjedine te da se dobije kompaktna smjesa.

Od smjese rukama oblikovati pljeskavice, namočiti ih u bjelanjak, a zatim ih uvaljati u krušne mrvice. Popržiti ih na ulju 2-3 minute sa svake strane.

Na tavi kratko popirjati preostalu polovicu luka i nasjeckane rajčice.

U međuvremenu napraviti umak za burgere. U jednoj zdjelici pomiješati kiselo vrhnje, senf, majonezu i med.

Donju šnitu burger peciva premazati prethodno napravljenim umakom, staviti redom kisele krastavce, naribanu mrkvu i rajčice pa po tome staviti karamelizirani luk. U sredinu staviti pljeskavicu, umakom namazati i drugi dio burger peciva pa poklopiti.

Burger poslužiti uz pomfrit.

Nastavi čitati

U trendu