Poveži se s nama
In-Portal Banner

Life&Style

Mutirani gen mogao bi ‘pomoći u borbi protiv pretilosti’?

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Bolje razumijevanje djelovanja ovog gena omogućit će znanstvenicima da shvate na koji bi način svi ljudi mogli uspješnije djelovati da bi održali ‘zdravu’ tjelesnu težinu

Varijanta gena koja pomaže u regulaciji tjelesne težine mogla bi pridonijeti i borbi protiv pretilosti, tvrde britanski znanstvenici koji su otkrili da mutacija gena ZFHX3, a smatra se da je ima samo četiri posto ljudi, kontrolira dijelove mozga odgovorne za apetit.

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Nottingham Trent i Instituta MRC Harwell proveli su studiju na miševima i otkrili mehanizam koji mutiranom genu omogućuje da odigra ključnu ulogu u regulaciji apetita, težine i hormona inzulina, koji pomaže da se razina šećera u krvi održi pod kontrolom i da se spriječe komplikacije koje uzrokuje dijabetes.

Tim znanstvenika otkrio je da se, uključivanjem i isključivanjem drugih gena može utjecati na područje mozga poznato kao hipotalamus, koji kontrolira apetit, unos hrane u organizam, osjećaj gladi i žeđi.

Istraživači kažu da bi razumijevanje ovog načina, o čemu je objavljen rad u časopisu Udruge američkih društava za eksperimentalnu biologiju (FASEB), moglo utrti put novim ciljanim terapijama zdravog mršavljenja.

– Postoji važna genetska komponenta povezana s našim apetitom i rastom, ali je još nismo u potpunosti razumjeli. Razumijevanje onoga što se događa kod osoba s mutacijom utire put istraživanju potencijalnih novih načina djelovanja, kada je posrijedi ciljani gubitak težine za sve ljude – rekla je dr. Rebecca Dumbell, znanstvenica na Fakultetu za znanost i tehnologiju Sveučilišta Nottingham Trent. 

Dr. Dumbell vjeruje da mutacija gena ZFHX3, koja u miševa i ljudi ima sličnu ulogu, može ‘objasniti zbog čega je u nekih ljudi apetit manji, pa se ne debljaju poput ostalih’.

Mutacija prisutna kod samo četiri posto ljudi 

Premda svi imamo gen ZFHX3, smatra se da specifična mutacija koja pokreće ovaj mehanizam postoji kod samo četiri posto ljudi.

– To je vjerojatno jedna od brojnih mutacija koje ljude čine različitima kada je posrijedi njihova prirodna sposobnost da se drže dijete – smatra Dumbell.

Za potrebe studije istraživači su pratili proces unosa hrane kod miševa s mutiranim genom ZFHX3 i onih koji tu varijaciju nisu imali.

Otkrili su da miševi s mutacijom u organizam unose manje hrane, da su manji i da imaju nižu razinu inzulina, kao i drugog hormona poznatog kao leptin, koji pomaže u regulaciji tjelesne težine.

Ustanovljeno je i da su miševi u dobi od jedne godine konzumirali oko 12 posto manje hrane te su težili su oko 20 posto manje u odnosu na one bez mutacije.

Britanski znanstvenici smatraju da niže razine inzulina upućuju na to da je u miševa s manje tjelesne masnoće prisutna zdravija regulacija šećera u krvi, pa je stoga i manja vjerojatnost da će biti izloženi riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Dr. Dumbell je za nastavak dvogodišnjeg projekta istraživanja uloge ovoga specifičnog gena u porastu težine dobila 100.000 funta od Akademije medicinskih znanosti te najavila da će ‘u nastavku rada proučavati na koji način gen ZFHX3 djeluje na ključne dijelove mozga’.

Bolje razumijevanje djelovanja spomenutog gena omogućit će znanstvenicima da shvate na koji bi način svi ljudi mogli uspješnije djelovati da bi održali ‘zdravu’ tjelesnu težinu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Za doručak imamo zobene kolačiće sa sirom i špinatom

Objavljeno

/

Na slici je prikazano pet zlatno-smeđih keksa s grožđicama posloženih jedan do drugog na bijelom duguljastom tanjuru. Keksi izgledaju hrskavo s vidljivim komadićima grožđica i teksturiranim površinama koje sugeriraju da su pečeni. Ova slika bi mogla biti zanimljiva ili relevantna za osobe koje se bave kulinarstvom, posebice pečenjem kolača, ili za one koji traže vizualne primjere različitih vrsta keksa.
Foto: Pixabay

Slani zobeni kolačići sa sirom i špinatom su ukusni, hranjivi zalogaji savršeni za doručak. Njihova tekstura je lagano hrskava izvana, dok su iznutra mekani i sočni zahvaljujući kombinaciji svježeg sira i jogurta. Zobene pahuljice daju puninu i blago orašasti okus, dok špinat dodaje svježinu i blagu zelenu notu

Sastojci:

  • 6 žlica zobenih pahuljica
  • 3 žlice brašna (možete koristiti pšenično, integralno ili bezglutensko)
  • 4 žlice svježeg sira (može biti kremasti ili sitni)
  • 2 žlice naribanog tvrdog sira (kao što su parmezan ili gouda)
  • 2 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice kuhanog i nasjeckanog špinata (ocijedite višak tekućine)
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • začini po želji (npr. malo muškatnog oraščića, češnjak u prahu, ili svježi kopar)

Priprema:

Ako koristite svježi špinat, blanširajte ga kratko u vrućoj vodi, zatim ga ocijedite i nasjeckajte. Ako koristite zamrznuti špinat, prvo ga odmrznite i dobro ocijedite.

U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i naribani sir. Dodajte svježi sir, jogurt, jaje, ulje, špinat, sol, papar i začine po želji. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Žlicom oblikujte male hrpice smjese i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih lagano poravnati da dobiju oblik kolačića.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi izvana.

Ostavite da se kolačići malo ohlade prije posluživanja.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći curry s kikirikijem

Objavljeno

/

Na tanjuru se nalazi jelo koje se sastoji od kikiriki variva s komadićima povrća poput tikvica, crvene paprike, i riže. Jelo je ukrašeno korijanderom i posuto cijelim kikirikijem. Uz jelo je kriška limete, a uz tanjur su vidljivi kikirikiji u maloj zdjelici.
Foto: DALL-E

Ovaj kremasti i bogati curry kombinira sočne komade piletine s ukusnim kikirikijevim umakom i povrćem. Poslužen uz rižu, jednostavno je jelo za sve ljubitelje bogatih okusa

Sastojci:

  • 4 pileća zabatka (bez kosti)
  • 1 srednji luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 komad svježeg đumbira (nariban)
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice paprike
  • prstohvat kajenskog papra
  • 3 žlice ketchupa
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1 tikvica (narezana)
  • 1 crvena paprika (narezana)
  • 1/2 šalice pečenih kikirikija
  • svježi korijander i limeta za ukrašavanje

Priprema:

Pileće zabatke narežite na manje komade i začinite solju i paprom. Na srednje jakoj vatri pržite piletinu u tavi s uljem dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, zatim je izvadite iz tave i stavite sa strane.

U istoj tavi pržite luk dok ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i đumbir, te pržite još minutu. Dodajte korijander, kumin, kurkumu, papriku i kajenski papar te miješajte da se začini oslobode.

Dodajte ketchup i maslac od kikirikija u tavu, dobro promiješajte da se sve sjedini.

Vratite piletinu u tavu, prelijte pilećim temeljcem i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok piletina ne omekša.

Zatim dodajte narezanu tikvicu i papriku. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo – otprilike 30 minuta.

Poslužite s rižom, pospite pečenim kikirikijem, svježim korijanderom i sokom od limete.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

U trendu