Poveži se s nama

Kultura

MSU: Sveobuhvatni prikaz umjetničkog opusa velikog Toma Gotovca

Objavljeno

/

Izložba će biti otvorena do 19. svibnja, pratit će ju bogati dodatni program, a filmski program će se mijenjati svaka tri tjedna, uz besplatan ulaz na prvi kat postava.

Retrospektiva Tomislava Gotovca, koja se otvara u petak u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, na njegov rođendan 9. veljače, sveobuhvatni je prikaz opusa autora koji se, u skladu sa svojom životnom i umjetničkom preokupacijom slobodom, nije ograničavalo samo na jedan medij.

Pod nazivom “Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: Uzlazno silazna genealogija” Gotovčev rad predstavljen je nizom fotografija, projekcijama filmova te rekvizitima i kostimima iz njegovih performansa. Nastala je prema konceptu francuskog kustosa Pierrea Bal-Blanca, koji je izložbu postavio u suradnji s Vesnom Meštrić iz MSU-a i Darkom Šimičićem iz Instituta Tomislav Gotovac.

“Želio sam posjetiteljima omogućiti razumijevanje njegova ukupnog rada i kontinuiteta prakse umjetnika kojemu je medij bio samo prilika da prenese svoje ideje. Gotovac nije htio biti specijaliziran niti u jednom mediju nego govoriti o slobodi i izraziti svoj slobodarski identitet”, rekao je Bal-Blanc na konferenciji za novinare. 

Objasnio je kako njegov izložbeni koncept odaje poštovanje umjetnikovom opusu, pa se istražujući pitanja materijalnosti, semiologije i semiotike, te tijela kao jezika u tom opusu, odlučio za dematerijalizirani postav, dok je posjetitelj pozvan da “kroči horizontalno i nekronološkim poljem dokumenata raspoređenih po podu”.

Sastavljenu od pet konceptualnih dijelova koji su međusobno povezani asocijativnim nizom izložbu otvara i zatvara montaža sekvenci najavnih špica njegovih filmova protkanih imenima osoba koje prožimaju njegovo djelo.

Najveći dio postava su filmovi, Gotovčevi i drugih autora koje kustos dovodi u vezu s njegovim eksperimentalnim opusom, dok će se u Dvorani Gorgona kao sastavni dio programa prikazivati dugometražni filmovi njegovih prethodnika, suvremenika i sljedbenika.

Izložba se oslanja na izložbu Gotovčevih radova koju je Bal-Blanc postavio u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u Tirani 2021. uslijed čega je dobio poziv od bivše ravnateljice MSU-a za dolazak u Zagreb.

“Tomislav Gotovac u brojnim je intervjuima znao reći da je sve što je napravio u životu samo sličica po sličica, no kasnije i da svoju umjetnost vidi na liniji Michelangelo – Meštrović – Gotovac”, rekao je Darko Šimičić, suosnivač Instituta Tomislava Gotovca.

Nakon Gotovčeve smrti 2010. njegova obitelj odlučila je da se prebogata ostavština brojnih umjetničkih djela, filmova, knjiga mora sačuvati ali, ustvrdio je Šimičić, ne tako da prostor u Krajiškoj ulici bude skladište već da ljudi koji tamo dođu osjete atmosferu tog frenetičnog stvaralaštva. “Ova je izložba jedan od najboljih proizvoda tog minulog rada, jer nam je jako bitno da kustosi, istraživači, studenti daju svoj feedback”, dodao je.

Šimičić kaže kako je Gotovac uspio nešto u čemu mnogi umjetnici nisu. “Nije radio razliku između privatnog i javnog, gol je hodao centrom grada, ali ostvario je nešto što je jako teško – pridobio ne samo stručnu nego i široku publiku, postao jedini umjetnik kojega svatko zna u ovom gradu”.

Ravnateljica MSU-a Vesna Meštrić izrazila je uvjerenje da će Zagreb i publika u narednih više od tri mjeseca biti oduševljeni tom izložbom koja pokazuje i dugi kontinuitet bavljenja samog muzeja i njegovih djelatnika opusom Tomislava Gotovca, poznatog i pod svojim matronimom Antonio G. Lauer.

Većina radova Tomislava Gotovca na izložbi posuđena je iz kolekcije umjetnikove kćeri Sarah Gotovac, u partnerstvu s Institutom Tomislav Gotovac i Hrvatskim filmskim savezom.

Izložba će biti otvorena do 19. svibnja, pratit će ju bogati dodatni program, a filmski program će se mijenjati svaka tri tjedna, uz besplatan ulaz na prvi kat postava.

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

TAAKE U ZAGREBU Koncert norveških black metalaca nije za ljude slabijeg srca

Objavljeno

/

Foto: Wikipedia

Taake je objavio trilogiju konceptualnih albuma povezanih temama ‘smrt, Norveška i vrag u čovjeku’

Norveški black metalci Taake dolaze prvi put u Hrvatsku u sklopu turneje na kojoj proslavljaju 30 godina karijere i predstavljaju posljednji album ‘Et hav av avstand’, koncert je u utorak, 19. ožujka, u zagrebačkom Boogaloo klubu, objavio je organizator koncerta Twilight Promotion.

Kultno ime norveške black metal scene osnovano je 1993. pod imenom Thule, a dvije godine kasnije mijenjaju ime u Taake i objavljuju svoj prvi demo album ‘Manndaudsvinter’. Između 1999. i 2005. Taake je objavio trilogiju konceptualnih albuma povezanih temama ‘smrt, Norveška i vrag u čovjeku’. 

U karijeri su izdali ukupno osam albuma, od kojih se ističe peti album ‘Noregs vaapen’ na kojem je osnivač grupe Hoest surađivao s mnogim istaknutim norveškim black metal glazbenicima. Album je dobio mnogo pohvala kritičara i nominiran je za prestižnu nagradu Spellemann za vrhunska metal izdanja.

Kao predgrupe svirat će austrijska black metal petorka Theotoxin, koja promovira album ‘Fragment: Totenruhe’ objavljen 2022. godine, i norveški Nordjevel, predstavnici novije generacije underground black metal scene s tri albuma, od kojih je posljednji ‘Gnavhol’ objavljen 2022. godine.

Nastavi čitati

Kultura

U galeriji ‘Školica za 5’ održana 33. izložba školskih listova ‘Lidrano’

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje izložbu različitih plakata i letaka postavljenih na metalnu rešetku. Pozadina je crvena, a informacije i slike su postavljene na zidu, stvarajući dojam muzejske ili informativne izložbe. Na bijelim papirom pričvršćenim za rešetku vidljivi su QR kodovi koji vjerojatno pružaju dodatne informacije kad se skeniraju. Desno je mala izrezana figura osobe. Pod je presvučen sivim tepihom, kontrastirajući s živopisnim crvenim zidovima. Osvjetljenje je ambientno, bez oštrih sjena,.
Foto: Hrvatski školski muzej

Izložba se tradicionalno mogla pogledati u Školskom muzeju od 1996. do 2020. godine, dok se zadnje dvije godine održava u galeriji Hrvatskog školskog muzeja ‘Školica za 5’ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu

Prilikom otvorenja uz prigodan učenički program prisutne je pozdravila ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić, koja se zahvalila svima na angažmanu naglasivši kako je ove godine izloženo više časopisa nego prošle godine, a većim iskorakom u digitalna izdanja časopisa izložbi se daje suvremeni medijski okvir. Čestitala je učenicima i učiteljima koji su predano radili na izradi časopisa te je naglasila kako je ova izložba važan događaj u sklopu smotre Lidrano.

Prisutnima se obratio i urednik Školskih novina Marijan Šimeg, koji je angažiran oko organizacije i prosudbenih povjerenstava smotre Lidrano od samog početka. Pohvalio je ustrajnost učenika na izradi školskih časopisa te, osvrnuvši se na povećani interes za digitalno novinarstvo, naglasio kako je pisano novinarstvo ipak temelj svega. Podsjetio je prisutne učenike da se, usprkos tome što danas vijest traje samo nekoliko sati, bave važnom i pametnom djelatnošću – novinarstvom, a potvrdio je i da se učenici u školskim časopisima bave raznolikim temama, izražavaju stavove, propituju… Na kraju je čestitao učenicima i učiteljima – voditeljima novinarskih družina na entuzijazmu.

Ivana Zečević iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade čestitala je učenicima i učiteljima na sjajnom poslu i izrazila nadu kako će s predanim radom nastaviti i dalje te je otvorila 33. izložbu školskih listova ‘Lidrano 2024.’.

Uz učenike i njihove mentore, djelatnike Školskog muzeja, na izložbi su nazočili i Antonio Jurčev, ravnatelj Osnovne škole Antuna Gustava Matoša sa sjedištem u Zagrebu, Aleja Antuna Augustinčića 12, koja je – uz Prirodoslovnu škola Vladimira Preloga sa sjedištem u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 269 te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade – organizator smotre Lidrano.

Na ovogodišnjem Lidranu u novinarskom stvaralaštvu sudjelovalo je 15 tiskanih – od toga sedam osnovnih škola i osam srednjih škola, kao i osam digitalnih školskih listova – od toga pet osnovnih škola i tri srednje škole.

Hrvatski školski muzej čuva oko 4000 učeničkih i školskih listova osnovnih i srednjih škola u Zbirci učeničkih i školskih listova.

Izvor: Hrvatski školski muzej

Nastavi čitati

Kultura

U riječkom MMSU-u otvorena izložba ‘Gdje je ženi mjesto?’

Objavljeno

/

Ova slika je plakat za izložbu umjetnosti naslovljenu “GDJE JE ŽENI MJESTO?”. Plakat ima geometrijske oblike u ljubičastim, narančastim i bijelim bojama na pozadini. Tekst je istaknut velikim slovima kontrastnih boja kako bi se istaknuo na pozadini.
Foto: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci u utorak je otvorena izložba ‘Gdje je ženi mjesto? – Žene u modernoj umjetnosti: izložba iz zbirke MMSU-a’

Predstavljeni su radovi iz zbirki MMSU-a koji prikazuju žene unutar društvenog okvira 20. stoljeća. Izložba obuhvaća djela nastala u razdoblju od Moderne do 1970. godine, a ideja je predstaviti uvid u identitete i uloge žena kao odraz tadašnjeg vremena i njihovog položaja u zajednici.

Izloženi su radovi 60-ak autorica i autora.

Središnja tema izložbe istražuje kako su tradicionalni narativi i normativi oblikovali prikaze žena unutar različitih klasnih i rodnih odnosa te kako su oni ugrađeni u sadašnju društvenu stvarnost.

Kako je navela ravnateljica MMSU Branka Benčić ova izložba reaktualizira i pruža mogućnost fragmentarnog novog čitanja fundusa MMSU-a. Istražuje odnose intime i javnog prostora, autoportreta i portreta te pitanje žene kao objekta i subjekta.

Autorica koncepcije izložbe i jedna od kustosica Iva Kelentrić istaknula je da je izložba nastala iznenadno, zahvaljujući ideji ravnateljica da se obilježi Međunarodni dan žena, 8. ožujak.

– U kratkom razdoblju smo se opredijelile za koncept izložbe i tragale za motivima žena u fundusu muzeja. U pretraživanju fundusa i odabiru radova razvili su se dodatni zanimljivi aspekti, pa je izložba naslovljena ‘Gdje je ženi mjesto?’, kao pogled na žensko stvaralaštvo i na način kako se žena prikazivala – rekla je Kelentrić.

Izložba je podijeljena na cjeline poput prikaza majčinstva, žene kao radnice ili žene u različitim životnim razdobljima.

Uz Kelentrić, kustosica izložbe je Ksenija Orelj.
 
Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka.

Hina

Nastavi čitati

U trendu