Poveži se s nama

Kultura

Mozartova opera “Così fan tutte” premijerno izvedena u zagrebačkom HNK-u

Objavljeno

/

Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta “Così fan tutte”, koprodukcijska predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i SNG Opere in baleta Ljubljana, premijerno je izvedena u petak navečer u zagrebačkom HNK-u pod ravnanjem Valentina Egela i u režiji Alessija Pizzecha.

Opera “Così fan tutte” praizvedena je u Beču 1790., godinu dana prije skladateljeve smrti. Riječ je o trećoj Mozartovoj operi, nakon “Figarovog pira” i “Don Giovannija”, za koju je libreto napisao talijanski libretist Lorenzo da Ponte.

Radnja izvornika događa se u Napulju u 18. stoljeću, a u njezinu su središtu časnici Guglielmo i Ferrando te njihove zaručnice, sestre Fiordiligi i Dorabella. Dvojica mladića čvrsto su uvjerena u vjernost svojih zaručnica, no njihov stariji prijatelj Don Alfonsom, za kojega je ženska vjernost poput ptice Feniks “o kojoj svi pričaju, a zapravo je nitko nije vidio”, tvrdi suprotno te im predlaže okladu, što pokreće niz spletki u kojima sudjeluje i sobarica Despina. 

U premijernoj izvedbi u ulogama Guglielma i Ferranda nastupili su Davor Nekjak i Filip Filipović, u ulogama Fiordiligi i Dorabelle Darija Auguštan i Emilia Rukavina, kao Don Alfonso nastupio je Marco Bussi, a kao Despina Marija Kuhar Šoša.

Redatelj Alessio Pizzech, koji je operu smjestio u Napulj s kraja Drugoga svjetskog rata, u napomeni u kazališnoj knjižici napisao je kako “životi Ferranda i Fiordiligi te Guglielma i Dorabelle postaju simbolima onoga što nikada nije posve jasno u ljudskim odnosima, donoseći ambivalentnost prepunu raznih mogućnosti u ljubavi i zajedničkom životu, u kojoj je identitet u stalnoj promjeni, gdje su igra i osmijeh pokretači onoga najljepšeg u nama, i gdje leži mogućnost shvaćanja i prodiranja u našu ljudskost”.

Autor scenografije je Andrea Stanisci, kostimograf Alessio Rosati, oblikovatelj svjetla Valerio Tiberi, autor i izvođač oslikanog prospekta Napulja Gregor Smukovič, a libreto je prevela Marina Glavaš.

Alessio Pizzech rođen je 1972., pjevanje je učio kao dječak, a do osamnaeste godine radio je u cirkusu. Na scenu je postavio više od 150 dramskih i opernih predstava surađujući s najvećim talijanskim kazalištima. Prošle je godine režirao Verdijevu “Aidu” kojom je otvoren festival u Comu, Puccinijevu operu “Turandot” u kazalištu u Spoletu te Verdijevu “Traviatu” u Lecceu.

Dirigent Valentin Egel rođen je 1994. u njemačkoj glazbenoj obitelji, dok je studirao na Sveučilištu Franz Liszt u Wiemaru bio je šef dirigent niza studentskih orkestara. Surađivao je gotovo sa svim hrvatskim orkestrima te, uz ostalo, s Nürnberškom državnom filharmonijom i Bremenskom filharmonijom, a u dobi od 26 godina postao je šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra i glazbeni ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca. 

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

TAAKE U ZAGREBU Koncert norveških black metalaca nije za ljude slabijeg srca

Objavljeno

/

Foto: Wikipedia

Taake je objavio trilogiju konceptualnih albuma povezanih temama ‘smrt, Norveška i vrag u čovjeku’

Norveški black metalci Taake dolaze prvi put u Hrvatsku u sklopu turneje na kojoj proslavljaju 30 godina karijere i predstavljaju posljednji album ‘Et hav av avstand’, koncert je u utorak, 19. ožujka, u zagrebačkom Boogaloo klubu, objavio je organizator koncerta Twilight Promotion.

Kultno ime norveške black metal scene osnovano je 1993. pod imenom Thule, a dvije godine kasnije mijenjaju ime u Taake i objavljuju svoj prvi demo album ‘Manndaudsvinter’. Između 1999. i 2005. Taake je objavio trilogiju konceptualnih albuma povezanih temama ‘smrt, Norveška i vrag u čovjeku’. 

U karijeri su izdali ukupno osam albuma, od kojih se ističe peti album ‘Noregs vaapen’ na kojem je osnivač grupe Hoest surađivao s mnogim istaknutim norveškim black metal glazbenicima. Album je dobio mnogo pohvala kritičara i nominiran je za prestižnu nagradu Spellemann za vrhunska metal izdanja.

Kao predgrupe svirat će austrijska black metal petorka Theotoxin, koja promovira album ‘Fragment: Totenruhe’ objavljen 2022. godine, i norveški Nordjevel, predstavnici novije generacije underground black metal scene s tri albuma, od kojih je posljednji ‘Gnavhol’ objavljen 2022. godine.

Nastavi čitati

Kultura

U galeriji ‘Školica za 5’ održana 33. izložba školskih listova ‘Lidrano’

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje izložbu različitih plakata i letaka postavljenih na metalnu rešetku. Pozadina je crvena, a informacije i slike su postavljene na zidu, stvarajući dojam muzejske ili informativne izložbe. Na bijelim papirom pričvršćenim za rešetku vidljivi su QR kodovi koji vjerojatno pružaju dodatne informacije kad se skeniraju. Desno je mala izrezana figura osobe. Pod je presvučen sivim tepihom, kontrastirajući s živopisnim crvenim zidovima. Osvjetljenje je ambientno, bez oštrih sjena,.
Foto: Hrvatski školski muzej

Izložba se tradicionalno mogla pogledati u Školskom muzeju od 1996. do 2020. godine, dok se zadnje dvije godine održava u galeriji Hrvatskog školskog muzeja ‘Školica za 5’ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu

Prilikom otvorenja uz prigodan učenički program prisutne je pozdravila ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić, koja se zahvalila svima na angažmanu naglasivši kako je ove godine izloženo više časopisa nego prošle godine, a većim iskorakom u digitalna izdanja časopisa izložbi se daje suvremeni medijski okvir. Čestitala je učenicima i učiteljima koji su predano radili na izradi časopisa te je naglasila kako je ova izložba važan događaj u sklopu smotre Lidrano.

Prisutnima se obratio i urednik Školskih novina Marijan Šimeg, koji je angažiran oko organizacije i prosudbenih povjerenstava smotre Lidrano od samog početka. Pohvalio je ustrajnost učenika na izradi školskih časopisa te, osvrnuvši se na povećani interes za digitalno novinarstvo, naglasio kako je pisano novinarstvo ipak temelj svega. Podsjetio je prisutne učenike da se, usprkos tome što danas vijest traje samo nekoliko sati, bave važnom i pametnom djelatnošću – novinarstvom, a potvrdio je i da se učenici u školskim časopisima bave raznolikim temama, izražavaju stavove, propituju… Na kraju je čestitao učenicima i učiteljima – voditeljima novinarskih družina na entuzijazmu.

Ivana Zečević iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade čestitala je učenicima i učiteljima na sjajnom poslu i izrazila nadu kako će s predanim radom nastaviti i dalje te je otvorila 33. izložbu školskih listova ‘Lidrano 2024.’.

Uz učenike i njihove mentore, djelatnike Školskog muzeja, na izložbi su nazočili i Antonio Jurčev, ravnatelj Osnovne škole Antuna Gustava Matoša sa sjedištem u Zagrebu, Aleja Antuna Augustinčića 12, koja je – uz Prirodoslovnu škola Vladimira Preloga sa sjedištem u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 269 te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade – organizator smotre Lidrano.

Na ovogodišnjem Lidranu u novinarskom stvaralaštvu sudjelovalo je 15 tiskanih – od toga sedam osnovnih škola i osam srednjih škola, kao i osam digitalnih školskih listova – od toga pet osnovnih škola i tri srednje škole.

Hrvatski školski muzej čuva oko 4000 učeničkih i školskih listova osnovnih i srednjih škola u Zbirci učeničkih i školskih listova.

Izvor: Hrvatski školski muzej

Nastavi čitati

Kultura

U riječkom MMSU-u otvorena izložba ‘Gdje je ženi mjesto?’

Objavljeno

/

Ova slika je plakat za izložbu umjetnosti naslovljenu “GDJE JE ŽENI MJESTO?”. Plakat ima geometrijske oblike u ljubičastim, narančastim i bijelim bojama na pozadini. Tekst je istaknut velikim slovima kontrastnih boja kako bi se istaknuo na pozadini.
Foto: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci u utorak je otvorena izložba ‘Gdje je ženi mjesto? – Žene u modernoj umjetnosti: izložba iz zbirke MMSU-a’

Predstavljeni su radovi iz zbirki MMSU-a koji prikazuju žene unutar društvenog okvira 20. stoljeća. Izložba obuhvaća djela nastala u razdoblju od Moderne do 1970. godine, a ideja je predstaviti uvid u identitete i uloge žena kao odraz tadašnjeg vremena i njihovog položaja u zajednici.

Izloženi su radovi 60-ak autorica i autora.

Središnja tema izložbe istražuje kako su tradicionalni narativi i normativi oblikovali prikaze žena unutar različitih klasnih i rodnih odnosa te kako su oni ugrađeni u sadašnju društvenu stvarnost.

Kako je navela ravnateljica MMSU Branka Benčić ova izložba reaktualizira i pruža mogućnost fragmentarnog novog čitanja fundusa MMSU-a. Istražuje odnose intime i javnog prostora, autoportreta i portreta te pitanje žene kao objekta i subjekta.

Autorica koncepcije izložbe i jedna od kustosica Iva Kelentrić istaknula je da je izložba nastala iznenadno, zahvaljujući ideji ravnateljica da se obilježi Međunarodni dan žena, 8. ožujak.

– U kratkom razdoblju smo se opredijelile za koncept izložbe i tragale za motivima žena u fundusu muzeja. U pretraživanju fundusa i odabiru radova razvili su se dodatni zanimljivi aspekti, pa je izložba naslovljena ‘Gdje je ženi mjesto?’, kao pogled na žensko stvaralaštvo i na način kako se žena prikazivala – rekla je Kelentrić.

Izložba je podijeljena na cjeline poput prikaza majčinstva, žene kao radnice ili žene u različitim životnim razdobljima.

Uz Kelentrić, kustosica izložbe je Ksenija Orelj.
 
Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka.

Hina

Nastavi čitati

U trendu