Poveži se s nama

in MREŽA

INTERVJU, ŽELJKO HABEK Važan projekt za osobe s autizmom

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja stoji pored stola s laptopom u prostoriji koja izgleda kao konferencijska sala ili ured. Lice osobe je zamagljeno zbog privatnosti. Osoba nosi tamne hlače, svijetlu košulju i tamni pulover. Na zidu iza osobe visi umjetnička slika, a desno od osobe vidljivi su stolac i neka audio oprema. U prednjem planu djelomično je vidljiv transparent s natpisom “ART hotel”.
Foto: Željko Habek

Osobama iz autističnog spektra i njihovim obiteljima želim reći da nikada ne odustaju od obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja, naravno ako im to dopušta razina njihovog stanja i potrebne podrške, poruka je Željka Habeka

Poslušaj ovaj članak
Gospodine Željko, upoznajte nas najprije ukratko s Udrugom STRUKA kojoj ste predsjednik.

– Udruga za cjeloživotno strukovno obrazovanje STRUKA kako je vidljivo iz naziva, u svojem djelovanju, usmjerena je prije svega na cjeloživotno obrazovanje s posebnim akcentom na inovativne metodologije. Te inovativne metodologije u strukovnom obrazovanju moraju biti zelene, digitalne, jeftine, pristupačne i prihvatljive za sve sudionike u procesu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Da bi se to ostvarilo, tim iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod koji sam vodio, startao je s EU projektom Leonardo da Vinci InteractivWeld. Već tada, daleke 2010. godine smo počeli uvoditi u trening zavarivača Integrirane interaktivne treninge kombinirane s treningom na virtualnom simulatoru zavarivanja i u realnim uvjetima. Tim je ostao isti, s tim da sam ja od 2015. godine u mirovini i nastavio sam koordinirati projektima, tada već Erasmus+, iz Učilišta ULJANIK, a od 2019. godine iz Udruge STRUKA.

Većina projekata je postigla izvrsne rezultate, a provedba im je ocijenjena s ocjenama 100/100 ili 99/100.

Udruga provodi Green ASC VET – Metautism Erasmus+ projekt. O čemu se radi, kako je do njega došlo i koji mu je cilj? Koje etape projekt ima?

– Projekt Green ASC VET skraćeno Metautism je Erasmus+ projekt suradničkih partnerstva, pojednostavljeno na hrvatskom jeziku Zeleno strukovno obrazovanje za osobe iz autističnog spektra. Šesti je projekt koji provodimo od 2013. godine.

2019. godine smo od našeg partnera iz Danske doznali da je više od 50 posto IT stručnjaka za virtualnu stvarnost (VR) s dijagnosticiranim stanjem iz spektra autizma, radilo na jednom projektu tri godine koji je uspješno završen. To me je osobno zaintrigiralo. Počeo sam istraživati autizam kako se kaže za svoju dušu. Ono što sam odmah zapazio je da osobe iz spektra autizma imaju problem s komunikacijom i društvenom interakcijom. Iz tih problema javljaju se prepreke i u obrazovanju i osposobljavanju i u zapošljavanju. Iz iskustva sam odmah prepoznao da se većina problema proizašlih iz prethodno definiranih, mogu riješiti primjenom tehnologija digitalne stvarnosti (AR, VR, MR i XR), prvenstveno zato što u prvoj fazi mogu samostalno trenirati svoje vještine i dovesti ih u fazu fantastične pripreme za rad u stvarnim uvjetima.

Dakle definirali smo cilj projekta, a on je osnaživanje osoba iz autističnog spektra kroz strukovno obrazovanje i osposobljavanje i priprema za utakmicu na tržištu rada. Drugim riječima, cilj nam je stvoriti prostor za inkluzivno, dobno neutralno i fleksibilno strukovno obrazovanje te zapošljavanje za svakog pojedinca iz autističnog spektra.

Tri su osnovne etape projekta.

Predstrukovno obrazovanje ili obrazovanje odraslih, odnosno, kroz VR prikaz videa 360 za 15 zanimanja omogućiti osobama iz spektra da samostalno odaberu zanimanje kojim će se baviti u životu, a tu je i komunikacijski trening u VR okruženju.

Zatim ide strukovno obrazovanje ili obrazovanje odraslih i tu imamo za osam zanimanja integrirani interaktivni trening na simulatorima vještina i trening nastavnika i trenera za rad s osobama iz spektra kroz programe osposobljavanja za rad s osobama iz autističnog spektra i osposobljavanje za rad s tehnologijama digitalne stvarnosti primijenjenih u projektnim rezultatima.

Tijekom tri godine provodit ćete i kampanju ‘Uključi me, ja to mogu’. Na čemu je fokus?

– Cilj kampanje je prije svega senzibiliziranje poslodavaca i društva u cjelini da se stvori pravedno okruženje u kojem je jednakost vrijednost. Jednakost znači jednaka prava u postupku prijave za posao, pristup stalnom zaposlenju, kao i pravedni radni uvjeti i plaće.

Nije potrebno obrazlagati prethodnu rečenicu, ali treba jasno i javno reći da većina osoba iz spektra autizma nije zaposlena, a oni koji jesu u većini rade honorarne poslove ili poslove za koje su prekvalificirani ili volontiraju. Pri tome treba naglasiti da značajni utjecaj na takvo stanje imaju smanjena očekivanja u obrazovanju i obitelji koja djeluju destruktivno, razgovori za posao i izazovi iz radnog okruženja također mogu biti problem, a tu je i nedostatak programa za osposobljavanje ili prekvalifikaciju. I to su točke s kojima se svako inkluzivno društvo treba baviti.

Tu je i Metautism podcast. Koja je njegova uloga u cijeloj priči i zašto baš forma podcasta?

– Podcast Metautism je podcast na engleskom jeziku s temama koje su od bitnog značaja za ostvarivanje ciljeva projekta. On ima europski značaj i međunarodnog je karaktera. U njemu će sudjelovati osobe iz autističnog spektra, njihove obitelji i eminentni stručnjaci iz područja autizma, obrazovanja i osposobljavanja, zapošljavanja i raznih strukovnih zanimanja kako bi potaknuli neophodne promjene i održivost projektnih rezultata u budućnosti.

Podcast smo odabrali zato što se podcast može slušati i gledati 24/7 putem interneta bez ikakvih ograničenja, na računalu, laptopu, mobitelu u bilo kakvom okruženju, a možete slušati i gledati neograničeno dijelove podcasta koji vas posebno zanimaju.

Tko su partneri na projektu?

– Sedam partnera i pet pridruženih partnera na projektu čine interdisciplinarni međunarodni tim stručnjaka koji rade na ovom projektu.

Partneri su udruženja osoba iz autističnog spektra: Autism Europe iz Belgije i FPDA iz Portugala, tehnološke tvrtke: Virsabi iz Danske, LVE iz Mađarske i Innoversa Factory iz Njemačke, obrazovne ustanove i udruge: Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod i Udruga STRUKA.

Pridruženi partneri u projektu su Hrvatska udruga poslodavaca, udruga Plavi cvijet, radio 92FM i radio Ogulin iz Hrvatske te SRH BBW iz Njemačke.

U pripremnom telefonskom razgovoru spomenuli ste fokus grupe, pojasnite nam kako će to izgledati?

– Fokus grupe će nam pomoći pri razvoju programa osposobljavanja za nastavnike i trenere kako bi mogli razviti programe za osposobljavanje nastavnika i trenera. Također, s druge strane, razgovori u fokus grupama pomoći će razvoju digitalne stvarnosti u potpunosti involvirane u procese obrazovanja i osposobljavanja osoba iz autističnog spektra.

Koje rezultate projekta očekujete?

– Rezultati projekta su program osposobljavanja za nastavnike i trenere koji rade s osobama iz spektra autizma, priručnik za nastavnike i trenere, VR komunikacijski trening, VR video 360 za 15 zanimanja, osam simulatora za trening vještina prilagođenih za osobe iz spektra autizma, kontinuirana kampanja za senzibiliziranje poslodavaca i društva u cjelini pod nazivom ‘Uključi me, ja to mogu’.

Koja bi bila vaša poruka osobama iz spektra autizma?

– Osobama iz autističnog spektra i njihovim obiteljima želim reći da nikada ne odustaju od obrazovanja i osposobljavanja i zapošljavanja, naravno ako im to dopušta razina njihovog stanja i potrebne podrške.

Uključite se u naš projekt osobno ili kroz fokus grupe i online ankete, rado ćemo čuti vaše prijedloge i razmišljanja kako bismo nadogradili ono što smo zamislili za vas ovim projektom. Svima će to biti od velike koristi. Naša email adresa je: info@struka.hr.

in MREŽA

SOIH Osobe s invaliditetom u prometu – HEKUP ’24

Objavljeno

/

Na slici s lijeva stoji muškarac koji govori i gestikulira desnom rukom. S desne strane, druga osoba sjedi za stolom okrenuta prema publici, očito slušajući ili čekajući svoj red za govor. U pozadini se nalazi veliki prezentacijski ekran. Soba ima transparente i plakate vezane uz europske resurse pristupačnosti i suradnju za inkluzivnije opcije za osobe s invaliditetom.
Foto: SOIH

Okrugli stol imao je za zadatak uvidjeti potrebe najranjivijih u prometu – osoba s invaliditetom, te izradu zajedničkog Pozicijskog dokumenta SOIH-a i svih saveza vezanog za prijedlog sustavnog rješavanja pitanja prijevoza osoba s invaliditetom

Poslušaj ovaj članak

U četvrtak 16. svibnja u hotelu Diplomat održan je okrugli stol na temu ‘Osobe s invaliditetom u prometu – HEKUP ’24’. Zanimljivi gosti iz brojnih udruga osoba s invaliditetom iznosili su svoje viđenje kada je u pitanju problematika osoba s invaliditetom u prometu.

Okrugli stol vodila je predsjednica SOIH-a Marica Mirić, a održan je u suradnji s nacionalnim stručnjakom za pristupačnost, Ljubomirom Miščevićem, koji je predstavio inicijativu AccessibleEU, jednu od vodećih inicijativa predloženih u Strategiji Europske komisije za prava osoba s invaliditetom 2021.-2030. Miščević je također prikazao rezultate Prve nacionalne godišnje konferencije s međunarodnim sudjelovanjem, na temu ‘Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj – od pravilnika do tehničkog propisa’.

– Jedna od glavnih tema ovog okruglog stola je pristupačna Europska unija. Europska strategija 2021.-2030. stavila je veći broj odrednica kroz koje se Europskoj uniji nalaže da pokrene neka ključna pitanja za osobe s invaliditetom, jedna od tih odrednica bila je i pristupačna EU. Radimo na pozijcijskom dokumentu u koji ćemo vam predstaviti danas. U njemu ćemo navesti s kojim se teškoćama suočavaju osobe s različitim vrstama invaliditeta, kao i što je to problem u mobilnosti osoba s invaliditetom. Svega toga dotaknut ćemo se danas na okruglom stolu – na početku je kazala Mirić.

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom predstavili su izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom prilikom korištenja javnoga prijevoza u Republici Hrvatskoj. Dijana Vincek, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, predstavila je izazove mobilnost gluhih i nagluhih osoba; Nikola Tadić, voditelj programa Saveza udruga za autizam Hrvatske, izazove osoba s autizmom; Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, izazove mobilnosti slijepih i slabovidnih osoba; Miljenko Mišljenović iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka naveo je izazove vezane uz korištenje javnoga prijevoza za osobe s invaliditetom u Rijeci te posebno istaknuo tešku situaciju u Ličko-senjskoj županiji; Zvjezdana Delić, izvršna direktorica Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb (CeDePe Zagreb) navela je izazove prijevoza osoba i djece s cerebralnom paralizom u Gradu Zagrebu; Katarina Strunjak, članica predsjedništva DDZ-a, podijelila je vlastite izazove vezane uz korištenje javnoga prijevoza u Gradu Zagrebu; Valentina Bekina, stručna suradnica Hrvatskog saveza udruga invalida rada, istaknula je izazove korištenja prijevoza za osobe starije životne dobi te invalide rada, a Ratmir Džanić, izvršni direktor SOIH-a, predstavio je izazove osoba s intelektualnim teškoćama u prometu.

Nakon rasprave pokazalo se da niti situacija vezana uz prijevoz osoba s invaliditetom u Zagrebu ne zadovoljava u potpunosti potrebe osoba s invaliditetom, unatoč postojanju niskopodnih autobusa, tramvaja i specijaliziranoga prijevoza, dok je u drugim gradovima situacija daleko lošija. Naglašena su pitanja prijevoza u ruralnim područjima u kojima je situacija zabrinjavajuća jer, ne da nema prilagođenoga prijevoza, već postoji jedna ili niti jedna linija do gradova u županijama kojima pripadaju.

Nadamo se kako će barem nešto od izrečenog na ovom okruglom stolu doprijeti do ljudi koji imaju moć nešto promijeniti te kako je pred osobama s invaliditetom ipak mobilnija budućnost.

Nastavi čitati

in MREŽA

FESTIVAL JEDNAKIH MOGUĆNOSTI Živo mjesto inkluzije umjetnika sa i bez invaliditeta

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Društvo tjelesnih invalida F=M organizira s porukom da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Pogotovo kad govorimo o kulturi  i umjetnosti. Jer kod istinskih umjetnika ‘invaliditet’ je riječ viška

Poslušaj ovaj članak

Prva tri dana ovog tjedna središnji je zagrebački trg bio obilježen inkluzivnim, spajajućim bojama, dok je samo mjesto događanja bilo nabijeno pozitivnom, a ipak nenametljivom energijom.

Jelačićev je plac, naime, ovih dana ugostio 22. izdanje Festivala jednakih mogućnosti (F=M), jedno od središnjih događanja u zemlji kada je riječ o inkluziji osoba s invaliditetom i onih koji invaliditet nemaju. Naglasak je ovdje bio u okupljanju ljudi koje povezuje ljubav prema umjetnosti, kulturi življenja općenito, pa je i ovogodišnji festival povezao umjetnike sa i bez invaliditeta.

Prva dama festivala Viktorija Lisec, predsjednica Društva tjelesnih invalida koje je i organizator ovog događanja, nije krila zadovoljstvo činjenicom da je i ovo izdanje F=M-a mjesto žive inkluzije, gdje ne postoje podjele među ljudima na temelju tjelesnih ili intelektualnih ograničenja.

– Festival jednakih mogućnosti ponovno je pokazao da osobe s invaliditetom imaju veliki kreativni potencijal i sposobnosti i sigurno dajemo svoj obol kulturnoj ponudi grada kao i svi drugi – rekla nam je Viktorija.

– Cilj nam je senzibilizirati javnost da se osobe s invaliditetom ne percipira kao ‘ranjivu društvenu skupinu’, jer ispada da smo onda manje vrijedni od ‘onih koji nisu ranjivi’. Želimo da se na nas gleda upravo tako – kao na osobe. Usto nam je ambicija i medijima uputiti snažnu poruku da osobe s invaliditetom mogu itekako pridonijeti u kulturnim i sportskim projektima.

Za one neupućene, ove je godine Grad Zagreb dobio zlatnu medalju za programe namijenjene osobama s invaliditetom. Nagrada je to koja je Zagreb pozicionirala na vrh ljestvice svih gradova u Europskoj uniji i titulirala ga kao prijestolnicu inkluzivnosti i raznolikosti.

Stoga je čast da otvori F=M pripala gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću koji je u pozdravnom govoru, uz sve ostalo, istaknuo podatak da je Grad Zagreb ove godine udvostručio proračun za osobe s invaliditetom.

– Svjestan sam da ima još puno prostora da se poboljša mobilnost osoba s invaliditetom u Zagrebu, a u tom smislu razgovaramo s udrugama osoba s invaliditetom o mogućim rješenjima. Isto tako, imamo u planu sve tramvaje koji to nisu zamijeniti niskopodnim – najavio je gradonačelnik Tomašević.

Na ovom izdanju F=M-a publici se predstavilo devet stotina izvođača, među kojima je bilo oko šesto osoba s invaliditetom. Organizaciju festivala pomagalo je dvadesetak stručnjaka i stotinjak volontera, uglavnom studenata zagrebačkih fakulteta, dakle svih onih ljudi dobre volje bez kojih bi organizacija ovakvog festivala teško bila moguća.

Kako nam to kaže Viktorija Lisec, F=M prvi je inkluzivni festival umjetnosti osoba s invaliditetom u Hrvatskoj kojeg Društvo tjelesnih invalida organizira s porukom da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Pogotovo kad govorimo o kulturi i umjetnosti. Jer kod istinskih umjetnika ‘invaliditet’ je riječ viška.

Nastavi čitati

in MREŽA

NE-PRE-PRE-KE Anabel Zanze i umjetnost komunikacije sa slijepim osobama

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Prigrlivši brajicu, umjetnica stavlja slijepe i videće u isti položaj, u kojem svaki od njih mora premostiti prepreke da bi razumjeli jedni druge

Poslušaj ovaj članak

Tiflološki muzej u Zagrebu, u okviru ciklusa Taktilne galerije, u utorak je svečano predstavio radove renomirane akademske slikarice – grafičarke Anabel Zanze, naziva slojevita značenja: NE-PRE-PRE-KE.

Anabel Zanze karakteristična je i po tome što usvaja tipografiju u svojim radovima te je povezuje s avangardnim umjetničkim nastojanjima na bazi letrizma i konceptualne umjetnosti.

– Večeras otvaramo izložbu NE-PRE-PRE-KE, kojom predstavljamo jedinstvenu umjetnicu izrazite individualnosti, Dubrovkinju sa zagrebačkom adresom, akademsku slikaricu i grafičarku Anabel Zanze, umjetnicu prepoznatljivu po minimalizmu. Ovog se puta predstavlja radovima iz serije likovnih crteža, kolaža, kojima je pokazala otvorenost prema ranjenim skupinama zajednice, osobama oštećena vida. Prigrlivši brajicu, umjetnica stavlja slijepe i videće u isti položaj, u kojem svaki od njih mora premostiti prepreke da bi razumjeli jedni druge. Ovaj naš zajednički rad mnogo je doprinio približavanju umjetnosti i kulture osobama oštećena vida. Ono što smo još željeli postići je pojasniti i približiti suvremenu umjetnost domaćem čovjeku, tako da mu pojednostavimo i omogućimo njeno razumijevanje – predstavljena je umjetnica na otvorenju izložbe.

Izložba u Tiflološkom muzeju prezentira 15 radova koji komuniciraju sa slijepim i slabovidnim osobama, nastojeći dokinuti granice svjetova, tako da prepreke postanu NE-PRE-PRE-KE.

U tu svrhu Zanze je prigrlila grafički znak Brailleovih slova i uobličila ih u umjetničku formu. Autorica je posebno za ovu izložbu napisala bilješke koje su dostupne putem QR kodova u katalogu izložbe.

Autor izložbe i likovnog postava je Igor Maroević, viši kustos Tiflološkog muzeja, a tekstove u katalogu potpisuju Igor Maroević i Nada Beroš. Hrvatski savez slijepih i Hrvatska knjižnica za slijepe sudjelovali su u tehničkoj izvedbi.

– Htio bih se zahvaliti umjetnici Anabel Zanze što je prihvatila neke moje ideje i što je na moje tvrdoglavo inzistiranje pristala izaći iz svoje zone komfora i što je pristala da je se snima dok radi, dok stvara… Izložba koja je pred nama pokazuje njezin raspon rada, od nekih uvjetno rečeno početaka, nizanja slova do ove 2024. godine, kada je napravila posljednji rad, a koji je nastao baš za ovu izložbu – rekao je Maroević.

Sedam izloženih slika prilagođeno je slijepim i slabovidnim osobama taktilnim grafikama, umanjenim prikazima originala koje prate verbalni opisi izrađeni prema smjernicama dobre prakse koji se koriste za opise umjetničkih djela. I, konačno, putem QR kodova, apliciranih uz svako izloženo djelo, slijepim je osobama omogućeno da, njihovim skeniranjem, poslušaju opis i priču o svakom pojedinom djelu koju izgovara sama autorica.

– Ovom izložbom želio sam staviti videće i slijepe osobe u cipele onih drugih, u pokušaju i želji da shvate što su to ‘neprepreke’ i kako se treba ponašati da bi u životu imali neprepreke… Prepreke treba smanjivati, rušiti i dokidati. Najveće prepreke su često u našim glavama. Te prepreke su najčešće strah od nepoznatog. Ponekad prepreke treba prvo postaviti, istaknuti ih, osvijestiti, da bismo ih mogli srušiti. Mi smo ovdje namjerno i svjesno u isti položaj stavili videće i slijepe osobe. Želimo da se jednima i drugima iznad glave pojavi upitnik, što znači položaj u cipelama onih drugih i to je po mojem mišljenju jedini način da se utre put društvu bez prepreka – istaknuo je Maroević.

Nada Beroš, koja je uz Igora Maroevića odabirala radove za ovu izložbu, u tekstu za katalog izložbe detaljno i precizno opisuje rad Anabel Zanze, njenu motiviranost i želju da granice svoga izražavanja protegne i na slijepu i slabovidnu publiku, publiku kojoj je ova izložba prilagođena i namijenjena.

– Ja sam otkrićem brajice za sebe promijenila tek moj svijet. Izložbu smo radili s ciljem da ga malo promijenimo i za druge, onoliko koliko se može. Želimo neprepreke na nekim nepremošćenim teritorijima. Želimo dodir i razumijevanje, a ne izolaciju. Brajica mi je omogućila da se otvorim za ljude kojima je mjera čitanja, u ovom slučaju slike, u jagodici prsta – rekla je Anabel Zanze.

Zahvalila se svima koji su omogućili ovu prezentaciju: Nadi Beroš, vrhunskoj interpretatorici suvremene umjetnosti, stručnome timu Tiflološkoga muzeja – višem kustosu Igoru Maroeviću i ravnateljici Nini Sivec, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji.

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i donacijom Orbico grupe.

Nastavi čitati

U trendu