Poveži se s nama

in MREŽA

INTERVJU, IVANA KEKIN Kreirat ćemo zaseban Vladin ured za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Foto: Možemo!

Prije nego je postala saborska zastupnica iz političke platforme Možemo!, 40-godišnja Ivana Kekin bila je vrlo proaktivna u borbi za jedan uljudniji i pošteniji Zagreb. Posao psihijatrice na zagrebačkom Rebru sada je u drugom planu, jer ona politiku shvaća vrlo ozbiljno, naime shvaća je kao instrument za stvaranje boljeg društva, onog u kojemu svi imamo jednake mogućnosti

Poslušaj ovaj članak

Gospođo Kekin, kako tumačite činjenicu da su upravo žene često bile najgrlatija i najsuvislija oporba vladajućoj nomenklaturi, a na izbornim su listama ipak dozlaboga podzastupljene?

– Izborne liste tek trebamo vidjeti, no iskustvo nas uči da su političke stranke puno sklonije na visoka mjesta stavljati muškarce, a žene na tzv. rezervna mjesta. Podsjećam da HDZ nema nijednu ženu nositeljicu liste, za ove parlamentarne izbore na koje izlazimo 17. travnja. Naša stranka tu je iznimka jer se mi za ravnopravnost žena ne zalažemo samo deklarativno nego ju zaista prakticiramo, tako da nam žene nose barem polovicu lista, a također liste slažemo po zip modelu. Podsjećam da je država tužila našu stranku radi previše žena na listama, a tužbu su dakako izgubili. Mi ćemo se nastaviti aktivno zalagati za veće uključivanje žena u politiku, jer smo uvjereni da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje.  

Što politička platforma Možemo! namjerava poduzeti kako bi se popravio položaj osoba s invaliditetom u našem društvu, ponajprije kada govorimo o ženama s invaliditetom?

– Kreirat ćemo zaseban Vladin ured za osobe s invaliditetom u svrhu bolje koordinacije usluga, jačati osobnu asistenciju, povećati fond stanova za neovisno življenje, prilagođavati postojeće stanove i javne zgrade za osobe s invaliditetom, učiniti pristupačnim cestovni i željeznički međugradski promet, širiti mreže centara za cjelovitu skrb u manjim regionalnim centrima, povećati broj stipendija.

Što se tiče rodne perspektive, nužno je osigurati da žene s invaliditetom dobiju adekvatnu skrb za reproduktivno zdravlje, potom osigurati dostupnost svih oblika skrbi, primjerice za majke s invaliditetom dostupnost vrtića, a nadasve je važno posvetiti se zaštiti žena s invaliditetom od nasilja, jer su upravo one, posebice ukoliko je invaliditet kognitivan, često žrtve tjelesnog i seksualnog zlostavljanja. 

Katarina Peović, u razgovoru za naš portal, ustvrdila je da u Saboru RH vlada mizoginija i seksizam. Dijelite li njezino mišljenje?

– U Saboru je bez daljnjega bilo mizoginih ekscesa na izvoz, kako u prijašnjim sazivima, tako i u ovom, i takvi napadi uglavnom dolaze s desnice. Od Kovačevićeve sramotne primjedbe Vesni Pusić, kako žena nije za mudraca, nego za madraca, do ovog saziva gdje su kolege žene zastupnice nazivali ‘nakazama’, ‘masnima”, ‘degutantnima’, kometirali da su posao dobile ‘klečanjem’, prozivali nas zbog stila odijevanja, izgleda, karaktera itd. Dapače mislim da je upravo ovaj saziv Sabora, u kojem su doista često kvalitetne i argumentirane rasprave nosile žene, očito kod dijela kolega izazvao osjećaje ugroze i nesigurnosti koje su kompenzirali mizoginim i šovinističkim ekscesima. Nažalost, sve nam to potvrđuje da su patrijarhalni standardi duboko ukorijenjeni u našem društvu, u kojem žene moraju znati gdje im je mjesto. Protiv navedenog nastaviti ćemo se boriti kao i dosada, glasno i beskompromisno. 

Možemo! je lokalne izbore u Zagrebu, uz sve ostalo, osvojio i zahvaljujući programu zaštite ljudskih prava. Jeste li barem donekle uspjeli u toj misiji i što još u tom sektoru (ljudska prava) planirate učiniti ako osvojite izbore?

– U Gradu Zagrebu napravili smo važne iskorake vezane za zaštitu ljudskih prava, od povećanja financiranja udruga koje se bave zaštitom ljudskih prava do konkretnih politika vezanih za integraciju stranaca u gradu, ravnopravnosti spolova, a Grad je, primjerice, i suorganizator Zagreb Pridea.

Važni su nam i iskoraci vezani za prava invalida gdje je donesena nova strategija, a spomenuti ću i uvođenje građanskog odgoja u škole kroz koje mladi bivaju upoznati i sa ljudskim pravima.

Što se tiče nacionalne razine – nakon što oformimo Vladu – zasigurno ćemo udahnuti novi život u nacionalne institucije nadležne za politike ljduskih prava kao što je Vladin ured za ljudska prava, Ured za ravnopravnost spolova kao i Ured za udruge koje su kadrovski dvastirani u osam godina vladavine HDZ-a i izgubili na kvaliteti i utjecaju.

U našem programu najavili smo i konkretne mjere kao što su puna ravnopravnost LGBTIQ osoba i njihovih obitelji što uključuje i posvajanje djece, osigurat ćemo uvjete za besplatnu i dostupnu mogućnost prekida trudnoće u svim bolnicama u Hrvatskoj i sigurno ćemo vrlo brzo donjeti inkluzivnu integracijsku politiku stranaca.

Želja nam je jačati udruge koje se bave monitoringom ljudskih prava da budu pravi korektiv vlasti kao i urede pravobraniteljstva od, Pučke pravobraniteljice do pravobraniteljstva za djecu, osobe s invaliditetom i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova.

In Metropola

Evo što nudi Savjetovalište za mlade s invaliditetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je letak koji informira o savjetovalištu za mlade s invaliditetom.
Foto: Grad Zagreb

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama

Program Savjetovalište za mlade s invaliditetom provodi se u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama.

Ovaj projekt u cijelosti financira Grad Zagreb. U sklopu projekta izrađen je promotivni letak u kojem su dostupne informacije zainteresiranima za uključivanje u rad Savjetovališta za mlade s invaliditetom.

Svrha savjetovališta je očuvanje i unapređenje zdravlja i kvalitete života mladih s invaliditetom, integracija u svakodnevni život, s naglaskom na sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi ostvarile svoj puni potencijal, kao aktivni i ravnopravni članovi zajednice te smanjenje stigmatizacije i predrasuda o mladima s invaliditetom. Tu je i za motivaciju i edukaciju srednjoškolaca i studenata za usvajanje novih znanja i kompetencija o suvremenim pristupima invaliditetu, karakteristikama pojedinih dijagnoza, modernim tehnologijama, vještinama komunikacije i odgovarajućeg pristupa osobama s invaliditetom te drugim aspektima značajnim za njihov život, uz primjenu usvojenog, primjerenog načina i vještina komunikacije u kontaktu s osobama s invaliditetom.

Savjetovalište je namijenjeno mladima s invaliditetom, roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, članovima obitelji, stručnjacima koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

U rad savjetovališta uključuju se djeca i mladi s invaliditetom registrirani tijekom preventivnih aktivnosti ili ona koja se obraćaju samoinicijativno, uz obvezno uključivanje roditelja/staratelja i/ili stručnih suradnika (sustav obrazovanja, socijalne skrbi, zapošljavanja i dr.).

Savjetovalište pruža usluge savjetovanje i podrške mladima s invaliditetom, savjetovanje i podršku roditeljima/skrbnicima mladih s invaliditetom, međuinstitucionalnu suradnju s matičnim školama/fakultetima/centrima za odgoj i obrazovanje, drugim dionicima Centra za zdravlje mladih te civilnim društvom (udrugama, društvima) koje skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, zavodima za socijalni rad te drugim ustanovama prema potrebi, organizira i provodi edukativna predavanja i radionice za mlade s invaliditetom, kao i srednjoškolce i studente, o načinima ostvarivanja primjerene komunikacije s osobama s invaliditetom

Usluge Savjetovališta za mlade s invaliditetom u potpunosti su besplatne (kao i ostale usluge Centra), bez uputnice. Za dolazak na individualno savjetovanje potrebno se prethodno naručiti. Program se provodi na dvije lokacije: Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Mirogojska cesta 16. Svoj termin za inicijalni razgovor s magistrom edukacijske rehabilitacije možete dogovoriti e-poštom na adresi: marija.skes@stampar.hr ili pozivom na brojeve telefona 01/6468-333 i 01/4696-332.

Letak savjetovališta je ovdje.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

Civilno društvo

Gosti iz Francuske u URIHO-u obogaćuju svoje radno iskustvo

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske

Poslušaj ovaj članak

Posjetili smo u četvrtak URIHO-v proizvodni pogon na Kajzerici s posebnim razlogom, naime, URIHO-vci su tamo primili goste iz Francuske u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti. U Hrvatskoj će boraviti 11 dana, odnosno, tu su od 8. do 18. travnja 2024. godine.

Iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems je tako stiglo osam osoba s invaliditetom s tri pratnje, a spomenuta organizacija se bavi osobama s invaliditetom, primarno njihovim zapošljavanjem.

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske.

Gosti su raspoređeni u pogonima ustanove URIHO i rade poslove koje ova ustanova inače obavlja, a na raspolaganju su im radni instruktori i djelatnici ustanove. URIHO je uvijek dobar domaćin pa je tako i ovaj put, odnosno gableci za njih stižu iz URIHO-vog restorana Sunce.

Da ne bi sve bio samo rad, gosti u slobodno vrijeme razgledavaju Zagreb i muzeje, a tijekom boravka u Hrvatskoj posjetit će Nacionalni park Plitvička jezera. Kad nisu u URIHO-u, smješteni su u jednom zagrebačkom hostelu.

– Organizacija nas je kontaktirala jer im se svidio URIHO i sve što radimo. Pitali su za suradnju i mogućnost boravka njihovih korisnika kod nas na nekoliko dana da nauče nešto novo i vide kako sve funkcionira kod nas. Osmero njih radi na poslovima pakiranja u našem Odjelu pomoći u radu Službe za rehabilitaciju. Dvoje korisnika trenutno pakiraju tempere, slažu kutijice za tempere, čiste tempere i pakiraju ih u kutijice. Drugo dvoje je na slaganju tzv. kockica na izradi transformera što radimo za Končar, odnosno lijepe kockice na trake, a četvero njih je ovdje u keramici, rade same proizvode, modeliraju ih, glaziraju i oslikavaju.

U nedjelju gosti idu na Plitvice u pratnji URIHO-vog vozača i provest će, nadamo se, lijep dan. Nakon izleta ponovno dolaze kod nas do utorka. U srijedu će još malo sami razgledavati Zagreb i znamenitosti, a onda odlaze kući, nadamo se zadovoljni i puni dojmova – rekla nam je Jelena Opačak, psihologinja u ustanovi URIHO.

– Dolazimo iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems iz Bordeauxa u Francuskoj i specijalizirani smo za osobe s oštećenjem vida i sluha. Naši korisnici rade na poslovima čišćenja i održavanja, na pripremi hrane i cateringa, pakiraju proizvode u košarice i dostavljaju ih, isto tako, rade na popravku i tapeciranju stolica – kazala je Magalie Schun, voditeljica ekipe iz Francuske i pozvala je URIHO-vce da ih posjete.

Nastavi čitati

in MREŽA

AKD poziva osobe s invaliditetom – ažurirajte svoje podatke i ostvarite prava

Objavljeno

/

Foto: AKD
Sponzorirani sadržaj

AKD d.o.o poziva osobe s invaliditetom da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj

Poslušaj ovaj članak

Korištenjem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom brzo i jednostavno se dokazuje pravo na određene povlastice, a sama dodjela prava na povlastice na području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez potrebe obilaženja šaltera i institucija. Pravo na izdavanje isprava ostvaruju osobe s invaliditetom prema kriterijima iz Zakona, a isprave će im biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti na mrežnoj stranici mosi.akd.hr ili Facebook stranici https://www.facebook.com/povlastice.za.osobe.s.invaliditetom/, gdje će se redovno objavljivati nove informacije.

Nastavi čitati

U trendu