Poveži se s nama

in MREŽA

INTERVJU, IVANA KEKIN Kreirat ćemo zaseban Vladin ured za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Foto: Možemo!

Prije nego je postala saborska zastupnica iz političke platforme Možemo!, 40-godišnja Ivana Kekin bila je vrlo proaktivna u borbi za jedan uljudniji i pošteniji Zagreb. Posao psihijatrice na zagrebačkom Rebru sada je u drugom planu, jer ona politiku shvaća vrlo ozbiljno, naime shvaća je kao instrument za stvaranje boljeg društva, onog u kojemu svi imamo jednake mogućnosti

Poslušaj ovaj članak

Gospođo Kekin, kako tumačite činjenicu da su upravo žene često bile najgrlatija i najsuvislija oporba vladajućoj nomenklaturi, a na izbornim su listama ipak dozlaboga podzastupljene?

– Izborne liste tek trebamo vidjeti, no iskustvo nas uči da su političke stranke puno sklonije na visoka mjesta stavljati muškarce, a žene na tzv. rezervna mjesta. Podsjećam da HDZ nema nijednu ženu nositeljicu liste, za ove parlamentarne izbore na koje izlazimo 17. travnja. Naša stranka tu je iznimka jer se mi za ravnopravnost žena ne zalažemo samo deklarativno nego ju zaista prakticiramo, tako da nam žene nose barem polovicu lista, a također liste slažemo po zip modelu. Podsjećam da je država tužila našu stranku radi previše žena na listama, a tužbu su dakako izgubili. Mi ćemo se nastaviti aktivno zalagati za veće uključivanje žena u politiku, jer smo uvjereni da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje.  

Što politička platforma Možemo! namjerava poduzeti kako bi se popravio položaj osoba s invaliditetom u našem društvu, ponajprije kada govorimo o ženama s invaliditetom?

– Kreirat ćemo zaseban Vladin ured za osobe s invaliditetom u svrhu bolje koordinacije usluga, jačati osobnu asistenciju, povećati fond stanova za neovisno življenje, prilagođavati postojeće stanove i javne zgrade za osobe s invaliditetom, učiniti pristupačnim cestovni i željeznički međugradski promet, širiti mreže centara za cjelovitu skrb u manjim regionalnim centrima, povećati broj stipendija.

Što se tiče rodne perspektive, nužno je osigurati da žene s invaliditetom dobiju adekvatnu skrb za reproduktivno zdravlje, potom osigurati dostupnost svih oblika skrbi, primjerice za majke s invaliditetom dostupnost vrtića, a nadasve je važno posvetiti se zaštiti žena s invaliditetom od nasilja, jer su upravo one, posebice ukoliko je invaliditet kognitivan, često žrtve tjelesnog i seksualnog zlostavljanja. 

Katarina Peović, u razgovoru za naš portal, ustvrdila je da u Saboru RH vlada mizoginija i seksizam. Dijelite li njezino mišljenje?

– U Saboru je bez daljnjega bilo mizoginih ekscesa na izvoz, kako u prijašnjim sazivima, tako i u ovom, i takvi napadi uglavnom dolaze s desnice. Od Kovačevićeve sramotne primjedbe Vesni Pusić, kako žena nije za mudraca, nego za madraca, do ovog saziva gdje su kolege žene zastupnice nazivali ‘nakazama’, ‘masnima”, ‘degutantnima’, kometirali da su posao dobile ‘klečanjem’, prozivali nas zbog stila odijevanja, izgleda, karaktera itd. Dapače mislim da je upravo ovaj saziv Sabora, u kojem su doista često kvalitetne i argumentirane rasprave nosile žene, očito kod dijela kolega izazvao osjećaje ugroze i nesigurnosti koje su kompenzirali mizoginim i šovinističkim ekscesima. Nažalost, sve nam to potvrđuje da su patrijarhalni standardi duboko ukorijenjeni u našem društvu, u kojem žene moraju znati gdje im je mjesto. Protiv navedenog nastaviti ćemo se boriti kao i dosada, glasno i beskompromisno. 

Možemo! je lokalne izbore u Zagrebu, uz sve ostalo, osvojio i zahvaljujući programu zaštite ljudskih prava. Jeste li barem donekle uspjeli u toj misiji i što još u tom sektoru (ljudska prava) planirate učiniti ako osvojite izbore?

– U Gradu Zagrebu napravili smo važne iskorake vezane za zaštitu ljudskih prava, od povećanja financiranja udruga koje se bave zaštitom ljudskih prava do konkretnih politika vezanih za integraciju stranaca u gradu, ravnopravnosti spolova, a Grad je, primjerice, i suorganizator Zagreb Pridea.

Važni su nam i iskoraci vezani za prava invalida gdje je donesena nova strategija, a spomenuti ću i uvođenje građanskog odgoja u škole kroz koje mladi bivaju upoznati i sa ljudskim pravima.

Što se tiče nacionalne razine – nakon što oformimo Vladu – zasigurno ćemo udahnuti novi život u nacionalne institucije nadležne za politike ljduskih prava kao što je Vladin ured za ljudska prava, Ured za ravnopravnost spolova kao i Ured za udruge koje su kadrovski dvastirani u osam godina vladavine HDZ-a i izgubili na kvaliteti i utjecaju.

U našem programu najavili smo i konkretne mjere kao što su puna ravnopravnost LGBTIQ osoba i njihovih obitelji što uključuje i posvajanje djece, osigurat ćemo uvjete za besplatnu i dostupnu mogućnost prekida trudnoće u svim bolnicama u Hrvatskoj i sigurno ćemo vrlo brzo donjeti inkluzivnu integracijsku politiku stranaca.

Želja nam je jačati udruge koje se bave monitoringom ljudskih prava da budu pravi korektiv vlasti kao i urede pravobraniteljstva od, Pučke pravobraniteljice do pravobraniteljstva za djecu, osobe s invaliditetom i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova.

in MREŽA

Novi Vodič za studente s invaliditetom Udruge Liberato

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana naslovnica s tekstom “VODIČ ZA STUDENTE S INVALIDITETOM VOL.3” na plavoj pozadini sa žutim linijama koje stvaraju apstraktan uzorak. U središtu je ilustracija četiri osobe; jedna osoba u kolicima, jedna s bijelim štapom, jedna koja drži knjige i jedna koja stoji sa rukama na bokovima. Svi su okrenuti prema gledatelju, a ilustracija ima stilizirani izgled s ograničenom paletom boja - plavom, žutom i bijelom.
Foto: Udruga Liberato

Naš je cilj osigurati da svaki student ima pristup informacijama potrebnim za postizanje akademskog uspjeha. Uvjereni smo da suradnjom i podrškom lokalnih zajednica i obrazovnih institucija možemo stvoriti inkluzivno i poticajno okruženje za sve studente, kazali su iz Udruge Liberato

Život studenta nosi sa sobom mnoge izazove, a za studente s invaliditetom ti izazovi mogu biti još veći.

– Uz želju da im pružimo podršku u savladavanju svih prepreka i iskorištavanju svih mogućnosti visokog obrazovanja, zajedno s partnerima poput Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog studentskog zbora, stvorili smo novu verziju vodiča za studente s invaliditetom. Ova verzija vodiča proširena je dodavanjem Sveučilišta u Puli te ažuriranjem svih informacija kako bismo osigurali točnost i relevantnost sadržaja – kazali su iz Udruge Liberato.

Realizacija ovog projekta bila je moguća uz značajnu podršku Sveučilišta u Splitu s posebnim naglaskom na Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Njihova financijska potpora, savjeti, informacije i kontinuirana podrška ključni su bili za ostvarenje ovog vodiča, čime smo osigurali visoku kvalitetu i korisnost sadržaja.

Vodič nudi obilje ključnih informacija o razlozima za odabir pojedinog fakulteta, naglašavajući kako visoko obrazovanje predstavlja ne samo put prema budućoj karijeri, već i priliku za osobni i profesionalni razvoj. Posebna pažnja posvećena je detaljima o pravima i podršci dostupnoj studentima s invaliditetom, jer je ta podrška ključna za njihov uspješan studij.

Tražite li pravi fakultet za sebe? Vodič nudi sveobuhvatne informacije o različitim oblicima podrške koje pojedini fakulteti pružaju osobama s invaliditetom, kao i o akademskim programima i studentskim organizacijama na različitim sastavnicama. Ispravan odabir fakulteta može znatno obogatiti vaše obrazovno iskustvo i pomoći vam u gradnji uspješne budućnosti.

No, ovaj vodič je mnogo više od običnog priručnika – on je alat za osnaživanje studenata s invaliditetom.

– Naš je cilj osigurati da svaki student ima pristup informacijama potrebnim za postizanje akademskog uspjeha. Uvjereni smo da suradnjom i podrškom lokalnih zajednica i obrazovnih institucija možemo stvoriti inkluzivno i poticajno okruženje za sve studente – kazali su.

Vodič nije samo papirnati trag, već vaš partner na putu prema obrazovanju i osobnom rastu.

– Preuzmite vodič danas i započnite svoje putovanje prema uspjehu s povjerenjem i podrškom koje zaslužujete. Vaš uspjeh je njihova zajednička misija, a ovaj vodič je vaš ključni resurs za ostvarenje vaših akademskih i životnih ciljeva – poručili su.

Vodič je dostupan na ovoj poveznici.

Nastavi čitati

in MREŽA

Nutricionistička radionica za osobe s multiplom sklerozom

Objavljeno

/

Na fotografiji je plakat koji najavljuje “Nutricionističku radionicu” u suradnji s Tamarom Ciko i Jelenom Bajić Bošnjak, obje magistre nutricionizma.
Foto: Savez multiple skleroze Hrvatske

Važno je da prehrambene planove prilagodite individualnim potrebama i simptomima i naučite koje namirnice mogu eventualno pogoršati simptome MS-a

Multipla skleroza (MS) je kronična bolest središnjeg živčanog sustava koja može utjecati na različite aspekte života, uključujući prehranu. Iako ne postoji specifična dijeta koja može izliječiti MS, pravilna prehrana može pomoći u upravljanju simptomima, poboljšanju općeg zdravlja i povećanju energije.

Važno je da prehrambene planove prilagodite individualnim potrebama i simptomima i naučiti koje namirnice mogu eventualno pogoršati simptome MS-a.

– Važnost prehrane iz dana u dan raste, no njoj se još uvijek ne pridaje dovoljno značaja… Iz tog razloga, u suradnji s Društvom multiple skleroze Grada Zagreba u sklopu projekta ‘MS inicijativa za zdravlje’ financiranog iz proračuna Grada Zagreba, organizirali smo edukativnu, nutricionističku radionicu.

Tamara Ciko, magistrica nutricionizma te Jelena Margetić Bošković, magistrica nutricionizma iz Savjetovališta za prehranu Doma zdravlja Zagreb-centar, predstavit će temu prehrane, važnost pravilne prehrane te kako je prilagoditi vlastitim potrebama – kažu iz Saveza multiple skleroze Hrvatske.

Nutricionistička radionica će se održati 30. srpnja 2024. u 17 sati u dvorani Mjesnog odbora Trnsko, na adresi Trnsko 34a.

Pozivaju sve članove Društva multiple skleroze Grada Zagreba da se pridruže i dobiju potrebne informacije kako bi napravili pozitivan korak za svoju prehranu.

Na radionicu se prijavite putem emaila na: sdms_hrvatske@sdmsh.hr ili na broj telefona 098/981-9437.

Nastavi čitati

in MREŽA

INTERVJU, VANJA HANIĆ Predsjednik Uprave Žitoproizvoda

Objavljeno

/

Na fotografiji su dva muškarca odjevena u poslovna odijela. Lica su im zamagljena radi zaštite privatnosti. Osoba s lijeve strane nosi tamnoplavo odijelo s bijelom košuljom i kravatom, dok osoba s desne strane nosi svijetloplavo odijelo s bijelom košuljom bez kravate. Osoba s desne strane drži prozirnu nagradu ili priznanje u obliku kapi vode ili plamena. Pozadina je nejasna, ali se može naslutiti da se radi o unutrašnjem prostoru, vjerojatno dvorani ili konferencijskoj sali.
Foto: Žitoproizvod

U kategoriji Srednji poslodavac priznanje za najboljeg poslodavca osoba s invaliditetom za 2023. godinu primila je tvrtka Žitoproizvod d.d. iz Karlovca, a o pozadini svega pričali smo s Vanjom Hanićem, predsjednikom Uprave Žitoproizvoda

Prije dva tjedna dobili ste priznanje za najboljeg poslodavca osoba s invaliditetom 2023. godine. Kako je izgledao put do tog priznanja?

– Tvrtka Žitoproizvod ima dugogodišnju tradiciju, ove godine slavimo veliku 78. obljetnicu. Sve te godine tvrtku su gradili, oblikovali i obilježili njeni radnici. S obzirom na to da se bavimo proizvodnjom u prehrambenoj industriji koja je vrlo intenzivna, naši radnici su prošli dobra i ona malo manje dobra vremena. Velik broj radnika s nama je više od deset, dvadeset, trideset pa čak i četrdeset godina.

Tijekom godina prirodno je da se starenjem kod svih nas pojavljuju neke zdravstvene teškoće na koje smo kao tvrtka htjeli obratiti više pozornosti i radnicima s teškoćama omogućiti raspored, prilagodbu radnih mjesta kao i dodatne beneficije koje se pružaju i radnicima i nama kao poslodavcu. Tako da danas jedan značajan dio čine kolege koje su osobe s invaliditetom i koji su ravnopravni članovi našeg tima, a kod zapošljavanja novih radnika osobe s invaliditetom imaju jednaka prava kao i svi ostali kandidati. Stoga bih rekao da je put do ovog nama posebno dragog i vrijednog priznanja bio nekako prirodan.

Koliko u ovom trenutku imate zaposlenih osoba s invaliditetom i na kojim sve poslovima?

Tvrtka broji stotinjak zaposlenika, od kojih desetak posto čine osobe s invaliditetom te se kao ravnopravni radnici ne ističu na nikakav drugačiji način, s ostalim kolegama imaju najnormalniji odnos, svi zajedno rade i trude se u ovim općenito izazovnim vremenima.

Radnici s invaliditetom kod nas uglavnom obavljaju pomoćne poslove poput slaganja kutija za kruh ili pakiranja proizvoda, rade poslove portira, kotlovničara i slično, dok s druge strane neki od naših zaposlenika s invaliditetom obnašaju i rukovodeće funkcije.

Kako izgleda prilagodba osobe s invaliditetom na proces rada? Ima li osobu koja je uz nju, barem na početku, kako bi uspješno svladala radne zadatke?

– U našem slučaju je situacija nešto drugačija jer se radi o radnicima koji su dulje kod nas te su svoje invaliditete stekli u vrijeme kad su već bili naši zaposlenici. Općenito imamo puno kolega koji cijeli svoj radni vijek rade u Žitoproizvodu. Radna atmosfera je ugodna i pozitivna i svi si međusobno pomažu, to je slučaj i kod naših zaposlenika s invaliditetom, uvijek imaju na koga računati.

Na početku kod poslodavca može postojati strah kako će sve ići – je li i kod vas postojao i kako ste ga prevladali?

– Nema nikakvog straha ili stigme od zapošljavanja osoba s invaliditetom jer je radna okolina poticajna. Imamo odličnu suradnju sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kao i s lokalnim Centrom za profesionalnu rehabilitaciju koji su posredovali u privremenom zapošljavanju radnika s invaliditetom kako bi se izvršila prilagodba na rad i provjerilo može li pojedina osoba obavljati određene poslove.

Kakvi su radnici osobe s invaliditetom?

– U našem su slučaju osobe s invaliditetom marljivi, vrijedni, zahvalni i pozitivni radnici koji uvijek imaju osmijeh na licu i nikada im ništa nije teško.

Koja bi bila vaša poruka ostalim poslodavcima što se tiče zapošljavanja osoba s invaliditetom?

– Svim poslodavcima bih poručio da osobe s invaliditetom nikako ne treba stigmatizirati, dapače, treba im dati šansu jer iz svog osobnog iskustva mogu reći da osobe koje imaju neku vrstu invaliditeta kada im se pruži prilika često budu i puno bolji radnici nego što su to radnici koji nemaju nikakvu vrstu ograničenja.

Nastavi čitati

U trendu