Poveži se s nama

in MREŽA

INTERVJU, DINKA VUKOVIĆ Hrvatska zajednica za Down sindrom

Objavljeno

/

Na fotografiji je djevojčica koja sjedi na stolici u stomatološkoj ordinaciji. Osoba drži ogledalo i gleda se u njega. Pored osobe je stol s plavim rukavicama, pincetom i drugim stomatološkim alatima. Stolica je moderna, plave boje, s više podesivih dijelova za udobnost pacijenta. U pozadini se nalazi napredna stomatološka oprema i alati pričvršćeni za stolicu za različite postupke.
Foto: Dinka Vuković

Povodom Svjetskog dana osoba sa sindromom Down pričali smo s predsjednicom Hrvatske zajednice za Down sindrom. Tako smo saznali da se prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Registru osoba s invaliditetom trenutno nalazi 2011 osoba sa sindromom Down

Poslušaj ovaj članak

Nedavno je obilježen Svjetski dan osoba sa sindromom Down, recite nam koje ste događaje priredili tim povodom?

– Down Syndrome International (DSi – https://www.ds-int.org/) kao naša svjetska krovna organizacija je ove godine odredio dvije teme, jedna je zdravlje, a druga je o stereotipima. Mi smo unutar European Down Syndrome Association (EDSA – https://www.edsa.eu/) koje je članica Hrvatska zajednica za Down sindrom, odlučili da bi ipak obradili temu zdravlja. Organizirali smo poster kampanju na web stranici, Facebooku i Instagramu i kao Hrvatska zajednica za sindrom Down sudjelovali smo s prilogom o našoj djeci i mladima koji odlaze stomatologu i tako smo uspostavili suradnju sa stomatolozima u svrhu edukacije naše djece kako treba brinuti o svom zdravlju, o zubima, da uče posjetiti i biti hrabri kod stomatologa, a s druge strane i da se stomatolozi bolje prilagode, da budu poticajni i da im pomognu kad im je teško. EDSA je u suradnji s World Youth Alliance Europa organizirala konferenciju i u EU parlamentu na temu ‘Self Advocacy of people with Trisomy 21’.

Hrvatska zajednica za Down sindrom ima osam udruga i svaka je udruga na području svoje županije priredila aktivnosti poput dana otvorenih vrata udruga kako bi prezentirale svoj rad i aktivnosti, primjerice terapije, sportske aktivnosti, likovne i glazbene radionice, radionice o samostalnosti i slično. Organizirani su i koncerti, priredbe i druženja s građanima na otvorenom, sudjelovanje na duhovnoj obnovi, svete mise za osobe sa sindromom Down i njihove obitelji.

Sve udruge su svima zainteresiranima i stručnjacima predstavile što rade i što žele u budućnosti za svoje članove.

Koliko u Hrvatskoj ima osoba sa sindromom Down?

– Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Registru osoba s invaliditetom se nalazi 2011 osoba s Down sindromom na dan 19. ožujka 2024., ali s obzirom na to da osoba dolazi u Registar nakon vještačenja i obrade, kada bi svi bili evidentirani iz 2023. i 2024. godine, bilo bi oko 2040 osoba sa sindromom Down u Republici Hrvatskoj u ožujku 2024.

Što se tiče dobnih grupa, oko 50 posto osoba sa sindromom Down je u grupi od nula do 20 godina i godinama je tako, a svake godine se u Hrvatskoj rodi 40 do 50 djece sa sindromom Down. Zahvaljujemo se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji redovito unosi podatke i tako uvijek znamo točan broj. Osobe s Down sindromom žive sve duže, prosjek je sada od 50 do 60 godina, no, u Hrvatskoj imamo jednu osobu koja ima preko 85 godina.

Kakva je situacija po pitanju školovanja, a kasnije u svijetu rada?

– Od 2007. godine kad je prvi učenik sa sindromom Down ušao u redovnu školu po prilagođenom programu, uz pomoćnika u nastavi, dogodile su se velike promjene. Naime, sve više djece se pripremalo i ušlo u redovne škole u kojima se pokušava učiniti inkluzija, ali ima još puno posla kako bi ona bila potpuna. Djecu treba kontinuirano pripremati, a jednako tako i škole, njihov stručni kadar i učitelje da bi inkluzija stvarno zaživjela. Imamo oko 150 djece i mladih koji su prošli ili su trenutno u redovnom školovanju, prilagođeni program. Jedan dio mladih je već završio srednju školu.

Što se tiče svijeta rada, osobe sa sindromom Down uglavnom završe strukovne škole i onda se gleda postoji li mogućnost da se osoba zaposli i gdje. Poslodavaca još nemamo toliko puno (uglavnom privatni sektor), ali koliko ih imamo zainteresiranih, nažalost, ne možemo za sve osigurati pripremljene osobe sa sindromom Down koje mogu krenuti na otvoreno tržište.

Naime, nakon redovnog obrazovanja potrebno je još neko vrijeme raditi na osposobljavanju tih mladih ljudi kako bi mogli raditi. Osposobljavanje rade najčešće udruge koje obučavaju i poslodavce kako bi inkluzija na radnom mjestu bila što uspješnija. Za sada ne koristimo radne asistente, a u budućnosti za neke mlade bit će potrebna ova usluga koju pruža ZOSI.

Trenutno u Hrvatskoj imamo 11 osoba sa sindromom Down koje su zaposlene, a ima naznaka da će ih se još nekoliko zaposliti tijekom ove godine. Vrlo važna je suradnja i sporazum s Hrvatskom udrugom poslodavaca koji je potpisan ove godine, a cilj tog sporazuma je da poslodavci, a i udruge rade na tome kako uključiti osobe sa sindromom Down, odnosno, detektirati poslodavce i detektirati koja su to zanimanja koja bi poslodavcima bila interesantna kako bi što bolje pripremili osobe sa sindromom Down za svijet rada.

Što nekako danas najviše šteka kad su u pitanju osobe sa sindromom Down?

– Možda je to rana intervencija, negdje je ima dovoljno, ali nije koordinirana i trebalo bi poraditi na usklađivanju aktivnosti za svako dijete, pratiti njegov individualni plan kako bi svi stručnjaci koji rade s djetetom znali što, kako i kad treba. Još uvijek ima manjih problema s uključivanjem u redovne škole, bilo da se radi o prilagođenom programu ili djelomičnoj integraciji koje, nažalost, nema dovoljno. Puno znači ako na djetetovom području ima barem jedna škola u koju se mogu uključiti djeca sa sindromom Down. U srednjoškolskom obrazovanju ima još uvijek malo zanimanja i programa za koja se osobe sa sindromom Down mogu obrazovati i uključiti. Što se pak tiče zdravstvenog sustava, tu možemo biti jako zadovoljni.

Koje projekte i programe kao Hrvatska zajednica za sindrom Down trenutno provodite?

– Provodimo naše svakogodišnje projekte koji su za osnaživanje osoba sa sindromom Down. Isto tako imamo podršku i zapošljavanje pomoćnika u nastavi za dva centra u Zagrebu koje pohađaju djeca sa sindromom Down, ali i djeca s drugim teškoćama. Podrška smo i našim udrugama u pripremi projekata, u pripremi događanja koje imaju, a što se tiče projekata na razini Europske unije, partneri smo u nekoliko projekata, uglavnom onih koji se odnose na osnaživanje osoba s Down sindromom u dijelu pripreme za tržište rada i isto tako u osamostaljivanju. Prošli mjesec nam je završio jedan projekt pripreme za rad u ugostiteljstvu, znači, u hotelima i restoranima s novim tečajem koji polaze osobe sa sindromom Down i osobe s intelektualnim teškoćama. U tom projektu bila je i međunarodna razmjena, odnosno, naše su dvije djevojke bile na međunarodnoj praksi u hotelu u gradu Portu. Tri su tjedna s terapeutom puno naučile, od komunikacije, odnosa s poslodavcem, koji su i kako izgledaju radni procesi i kako odraditi posao. Sljedeći je projekt osamostaljivanja u suradnji s European Down Syndrome Association u kojem naši mladi imaju priliku prisustvovati međunarodnom tečaju u Italiji ovog rujna kako bi se što više osamostalili, bilo u vlastitoj kući, ili ako će jednog dana živjeti samostalno.

Koja bi bila vaša poruka svim osobama sa sindromom Down i njihovim obiteljima?

Budimo uporni, pokušajmo što više toga, ako ne ide jedan oblik školovanja, jedan način rada, jedna vrsta terapije, probajmo drugu. Svaka osoba je drugačija i svakoj osobi treba pomoći da se prilagodi.

I nikad ne odustati. Uvijek trebamo gledati da smo svi u svemu različiti pa tako i osobe sa sindromom Down. Treba gledati što i koliko osoba sa sindromom Down može i napraviti prave izbore koliko god je to moguće. Hvala svima koji nas podržavaju i pomažu da naša djeca, mladi i odrasli imaju bolju perspektivu i mogućnosti.

Hvala roditeljima na strpljivosti i snazi. Hvala lokalnoj i državnoj upravi koje su prepoznale aktivnosti osoba sa sindromom Down kroz projekte koje s radošću koristimo, a hvala i za prepoznavanje mogućnosti osoba sa sindromom Down u Hrvatskoj.

In Metropola

Evo što nudi Savjetovalište za mlade s invaliditetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je letak koji informira o savjetovalištu za mlade s invaliditetom.
Foto: Grad Zagreb

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama

Program Savjetovalište za mlade s invaliditetom provodi se u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama.

Ovaj projekt u cijelosti financira Grad Zagreb. U sklopu projekta izrađen je promotivni letak u kojem su dostupne informacije zainteresiranima za uključivanje u rad Savjetovališta za mlade s invaliditetom.

Svrha savjetovališta je očuvanje i unapređenje zdravlja i kvalitete života mladih s invaliditetom, integracija u svakodnevni život, s naglaskom na sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi ostvarile svoj puni potencijal, kao aktivni i ravnopravni članovi zajednice te smanjenje stigmatizacije i predrasuda o mladima s invaliditetom. Tu je i za motivaciju i edukaciju srednjoškolaca i studenata za usvajanje novih znanja i kompetencija o suvremenim pristupima invaliditetu, karakteristikama pojedinih dijagnoza, modernim tehnologijama, vještinama komunikacije i odgovarajućeg pristupa osobama s invaliditetom te drugim aspektima značajnim za njihov život, uz primjenu usvojenog, primjerenog načina i vještina komunikacije u kontaktu s osobama s invaliditetom.

Savjetovalište je namijenjeno mladima s invaliditetom, roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, članovima obitelji, stručnjacima koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

U rad savjetovališta uključuju se djeca i mladi s invaliditetom registrirani tijekom preventivnih aktivnosti ili ona koja se obraćaju samoinicijativno, uz obvezno uključivanje roditelja/staratelja i/ili stručnih suradnika (sustav obrazovanja, socijalne skrbi, zapošljavanja i dr.).

Savjetovalište pruža usluge savjetovanje i podrške mladima s invaliditetom, savjetovanje i podršku roditeljima/skrbnicima mladih s invaliditetom, međuinstitucionalnu suradnju s matičnim školama/fakultetima/centrima za odgoj i obrazovanje, drugim dionicima Centra za zdravlje mladih te civilnim društvom (udrugama, društvima) koje skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, zavodima za socijalni rad te drugim ustanovama prema potrebi, organizira i provodi edukativna predavanja i radionice za mlade s invaliditetom, kao i srednjoškolce i studente, o načinima ostvarivanja primjerene komunikacije s osobama s invaliditetom

Usluge Savjetovališta za mlade s invaliditetom u potpunosti su besplatne (kao i ostale usluge Centra), bez uputnice. Za dolazak na individualno savjetovanje potrebno se prethodno naručiti. Program se provodi na dvije lokacije: Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Mirogojska cesta 16. Svoj termin za inicijalni razgovor s magistrom edukacijske rehabilitacije možete dogovoriti e-poštom na adresi: marija.skes@stampar.hr ili pozivom na brojeve telefona 01/6468-333 i 01/4696-332.

Letak savjetovališta je ovdje.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

Civilno društvo

Gosti iz Francuske u URIHO-u obogaćuju svoje radno iskustvo

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske

Poslušaj ovaj članak

Posjetili smo u četvrtak URIHO-v proizvodni pogon na Kajzerici s posebnim razlogom, naime, URIHO-vci su tamo primili goste iz Francuske u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti. U Hrvatskoj će boraviti 11 dana, odnosno, tu su od 8. do 18. travnja 2024. godine.

Iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems je tako stiglo osam osoba s invaliditetom s tri pratnje, a spomenuta organizacija se bavi osobama s invaliditetom, primarno njihovim zapošljavanjem.

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske.

Gosti su raspoređeni u pogonima ustanove URIHO i rade poslove koje ova ustanova inače obavlja, a na raspolaganju su im radni instruktori i djelatnici ustanove. URIHO je uvijek dobar domaćin pa je tako i ovaj put, odnosno gableci za njih stižu iz URIHO-vog restorana Sunce.

Da ne bi sve bio samo rad, gosti u slobodno vrijeme razgledavaju Zagreb i muzeje, a tijekom boravka u Hrvatskoj posjetit će Nacionalni park Plitvička jezera. Kad nisu u URIHO-u, smješteni su u jednom zagrebačkom hostelu.

– Organizacija nas je kontaktirala jer im se svidio URIHO i sve što radimo. Pitali su za suradnju i mogućnost boravka njihovih korisnika kod nas na nekoliko dana da nauče nešto novo i vide kako sve funkcionira kod nas. Osmero njih radi na poslovima pakiranja u našem Odjelu pomoći u radu Službe za rehabilitaciju. Dvoje korisnika trenutno pakiraju tempere, slažu kutijice za tempere, čiste tempere i pakiraju ih u kutijice. Drugo dvoje je na slaganju tzv. kockica na izradi transformera što radimo za Končar, odnosno lijepe kockice na trake, a četvero njih je ovdje u keramici, rade same proizvode, modeliraju ih, glaziraju i oslikavaju.

U nedjelju gosti idu na Plitvice u pratnji URIHO-vog vozača i provest će, nadamo se, lijep dan. Nakon izleta ponovno dolaze kod nas do utorka. U srijedu će još malo sami razgledavati Zagreb i znamenitosti, a onda odlaze kući, nadamo se zadovoljni i puni dojmova – rekla nam je Jelena Opačak, psihologinja u ustanovi URIHO.

– Dolazimo iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems iz Bordeauxa u Francuskoj i specijalizirani smo za osobe s oštećenjem vida i sluha. Naši korisnici rade na poslovima čišćenja i održavanja, na pripremi hrane i cateringa, pakiraju proizvode u košarice i dostavljaju ih, isto tako, rade na popravku i tapeciranju stolica – kazala je Magalie Schun, voditeljica ekipe iz Francuske i pozvala je URIHO-vce da ih posjete.

Nastavi čitati

in MREŽA

AKD poziva osobe s invaliditetom – ažurirajte svoje podatke i ostvarite prava

Objavljeno

/

Foto: AKD
Sponzorirani sadržaj

AKD d.o.o poziva osobe s invaliditetom da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj

Poslušaj ovaj članak

Korištenjem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom brzo i jednostavno se dokazuje pravo na određene povlastice, a sama dodjela prava na povlastice na području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez potrebe obilaženja šaltera i institucija. Pravo na izdavanje isprava ostvaruju osobe s invaliditetom prema kriterijima iz Zakona, a isprave će im biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti na mrežnoj stranici mosi.akd.hr ili Facebook stranici https://www.facebook.com/povlastice.za.osobe.s.invaliditetom/, gdje će se redovno objavljivati nove informacije.

Nastavi čitati

U trendu