Poveži se s nama

Civilno društvo

HZJZ Nacionalni dan mimoza i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Objavljeno

/

Ovogodišnji 17. Dan mimoza održat će se u Zagrebu na Trgu Petra Preradovića 27. siječnja, od 10 do 14 sati.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavio je na svojim službenim stranicama obilježavanje Dana mimoza – Nacionalnog dana protiv raka maternice (27. siječnja), a od 22. do 28. siječnja 2024. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, sa ciljem davanja prioriteta zdravlju i edukaciji o prevenciji raka vrata maternice te poduzimanju koraka za smanjenje rizika od ovog raka.

Što nam podaci govore o raku vrata maternice u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj posljednjih desetak godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina. Više o epidemiološkim podacima raka vrata maternice možete pročitati ovdje.

Rak vrata maternice je bolest koja se u velikoj mjeri može spriječiti. Njegova lokacija pruža mogućnost otkrivanja predstadija raka ili rane dijagnoze raka preventivnim ginekološkim pregledima, a cijepljenjem protiv Humanog papiloma virusa (HPV) sprječavanje nastanka infekcije koja je glavni uzročnik njegovog nastanka, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama. Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki – ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena. Prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi s zemljama članicama EU, Hrvatska se nalazi na jedanaestom mjestu po incidenciji te dvanaestom mjestu po smrtnosti od raka vrata maternice (usporedba dobno standardiziranih stopa – ASR).

Postoji li globalni plan za prevenciju raka vrata maternice?

Zbog mogućnosti prevencije i velikog tereta koji predstavlja, Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice, odnosno postizanje smanjenja na gotovo nulu učestalosti bolesti kao rezultat provođenja mjera (stopa incidencije <4/100 000 žena). Preduvjeti za ostvarenje tog cilja su visok postotak cijepljenih ljudi i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90 posto svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70 posto žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled. Zemlje koje su ranije prepoznale ovu važnost prevencije i imaju visok postotak cijepljenih protiv HPV-a i provođenja preventivnih ginekoloških pregleda vjeruju da će do kraja desetljeća ova bolest biti znatno reducirana.

Plan prevencije raka vrata maternice u Hrvatskoj

Cijepljenje protiv HPV-a

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a, kao i u većini zemalja svijeta, uključujući sve zemlje EU, dostupno već 18 godina (od 2006.), a od školske godine 2015./2016. je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja.  Cijepljenje protiv HPV-a je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi od 9 do 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola, pa je važno cijepljenje i djevojčica i dječaka. Prema posljednjim podacima Službe za školsku medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) udio osnovnoškolske djece rođene 2008. godine s najmanje jednom primljenom dozom cjepiva protiv HPV-a bio je 51,1 posto za učenice i 34,3 posto za učenike (djeca s predominantno završenim osmim razredom u školskoj godini 2022./2023.). Iako nisu postignuti internacionalni ciljevi postotka cijepljenih, vidljiv je pozitivan trend povećanja postotka cijepljene djece i mladih od početka primjene u sklopu Nacionalnog programa cijepljenja.

Edukativno informativne aktivnosti i poboljšanje zdravstvene pismenosti u području prevencije HPV-a važni su za provedbu programa cijepljenja protiv HPV-a. Uz redovne aktivnosti provedbe edukativno informativnih aktivnosti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo od 1. studenog 2022. godine sudjeluje i u projektu zajedničke akcije PERCH – PartnERship to Contrast HPV kojem je cilj podizanje razine znanja i osviještenosti o bolestima povezanima s HPV-om te jačanje kapaciteta zdravstvenih djelatnika u području komunikacije s adolescentima, njihovim roditeljima te drugim zdravstvenim djelatnicima. Više o projektu pročitajte ovdje.

Preventivni ginekološki pregledi

Iako sprečava više od 80 posto dugotrajnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito provoditi ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test). U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78 posto žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (Papa test) u posljednje tri godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo uklanjanje vrlo uspješno i bez trajnih posljedica. Osim Papa testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje, koje se provodi na sličan način. Bris vrata maternice i rodnice analizira se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

S obzirom da organizirani probir daje bolje rezultate u prevenciji nego oportunistički, Nacionalni program (NP) ranog otkrivanja raka vrata maternice (RVM), uveden je u Hrvatskoj 2012. godine kao treći NP probira raka u odrasloj populaciji. Trenutno je u tijeku provedba prve faze reorganiziranog Nacionalnog programa odnosno pilot projekta u Virovitičko podravskoj županiji kako bi se temeljem podataka praćenja i iskustava iz pilot projekta mogao izraditi protokol za provedbu na nacionalnoj razini. U pilot projektu se uz Papa test za žene u dobi od 20 do 29 godina, koristi test na HPV kao primarni test probira za žene u dobi od 30 do 64 godine.  Prema preliminarnim rezultatima pilot projekta, u razdoblju od 6. travnja 2023. do 31. prosinca 2023. testirano je oko 800 žena te je utvrđeno oko deset posto pozitivnih nalaza, odnosno deset posto nalaza s abnormalnim stanicama.

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj bilježimo trend pada pojavnosti raka vrata maternice, dok je mortalitet stabilan. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om. Uključimo se svi u podizanje svijesti i edukaciju o zaštiti od raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om.

Kako sudjelovati u Tjednu prevencije raka vrata maternice ?

Postoji nekoliko načina da se uključite i podržite Tjedan prevencije raka vrata maternice:

Dijelite informacije: Proširite informacije o prevenciji raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om dijeljenjem informacija na društvenim mrežama. Potaknite svoje prijatelje i obitelj da nauče o važnosti preventivnih pregleda i cijepljenja.

Dođite na preventivni pregled: ako niste bili na preventivnom ginekološkom pregledu duže od tri godine, zakažite termin kod svog liječnika. Redoviti pregledi mogu rano otkriti abnormalne promjene stanica, što može spriječiti rak vrata maternice.

Podržite cijepljenje protiv HPV-a: Podržite cijepljenje osoba kojima se preporuča cijepljenje protiv HPV-a, koji je vodeći uzrok raka vrata maternice i ostalih karcinoma povezanih s HPV-om. Cijepite svoju djecu ako su u dobi kada se to preporučuje.

Organizirajte ili prisustvujte događajima: Potražite lokalne događaje, webinare ili radionice na temu prevencije raka vrata maternice. Sudjelujte u ovim aktivnostima kako biste stekli više znanja i upoznali druge koji od kojih možete saznati više o zaštiti zdravlja.

Donirajte ili volontirajte: razmislite o doniranju sredstava organizacijama posvećenim prevenciji raka vrata maternice ili o volontiranju svog vremena kako biste podržali njihove inicijative.

Za više informacija o rizicima nastanka, prevenciji i liječenju raka vrata maternice posjetite internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Osim ciljanoj populaciji – ženama, stranica je namjenjena i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Na stranici postoji i mogućnost postavljanja upita iz podro zaštiti od raka vrata maternice putem internetskog obrasca, popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama i kalkulator rizika koji u edukativne svrhe daje grubu procjenu rizika na temelju odgovora na desetak pitanja.

U sklopu obilježavanja Tjedna prevencije raka vrata maternice, od 19. siječnja 2024. do 8. veljače 2024. provodit će se online javnozdravstvena kampanja „Neću rak“ s glavnom porukom Ako spriječiš, ne liječiš – koju organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska lige protiv raka u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Poruke kampanje će biti na temu: edukacije o spolnom zdravlju, cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda, a glavni kanali internetska stranica “Neću rak”, Facebook i Instagram (HZJZ i Neću rak), META i Google Display Ads oglasi.

In Portal

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Civilno društvo

U Križevcima projekt Zaželi ide dalje

Objavljeno

/

Na fotografiji su četiri osobe. Stoje ispred plave pozadine i drže plave mape. Iza njih su zastave Europske unije i Hrvatske. Osobe su odjevene formalno. Fotografija sugerira da se radi o službenom ili formalnom događaju.
Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Kroz projekt će biti zaposlene 33 osobe koje će pružati uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Broj osoba kojima se kroz projekt planira pružiti usluga potpore i podrške je 198

Gradskom društvu Crvenog križa Križevci iz Europskog socijalnog fonda plus, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv: ‘Zaželi – Prevencija institucionalizacije’ odobren je projekt pod nazivom ‘Pruži ruku potrebitima’.

Vrijednost projekta iznosi 1.485.000,00 eura što je dosad najviši iznos odobrenih bespovratnih sredstava Gradskom društvu Crvenog križa Križevci za provedbu projekta.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Antonija Pukec, potpisala je ugovor za projekt ‘Pruži ruku potrebitima’ dana 23. veljače 2024. godine.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, a od toga je 30 mjeseci predviđeno za pružanje usluge potpore i podrške.

Projektom je obuhvaćeno područje grada Križevaca i okolnih naselja te općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno s ciljem povećanja socijalne uključenost i preveniranja institucionalizacije.

Glavna aktivnost projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom uz nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.

Kroz projekt će biti zaposlene 33 osobe koje će pružati uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Broj osoba kojima se kroz projekt planira pružiti usluga potpore i podrške je 198.

Provedba projekta započinje s postupkom odabira korisnika usluge, nabavom kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština te odabirom kandidata za zapošljavanje.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodilo je Zaželi – program zapošljavanja žena – faza I, faza II i faza III. Važno je napomenuti kako je u prethodnim fazama Zaželi projekata fokus bio na zaposlenim ženama, no u novom projektu fokus je na korisnicima koji će za ulazak u projekt morati zadovoljiti određene uvjete, a koji će biti u narednom periodu objavljeni na stranicama GDCK Križevci i Grada Križevaca te lokalnim medijima.

Ugovore je uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednicom Vlade Anjom Šimpraga, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom. Na svečanosti su uručena ukupno 72 ugovora u sklopu Poziva ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’.

Svečanom uručivanju ugovora prisustvovala je i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđica Trbus, kao podrška GDCK Križevci i GDCK Koprivnica.

Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Nastavi čitati

Civilno društvo

Održan okrugli stol ‘Osnaživanje suradnje u pitanjima seksualnog nasilja u ratnim sukobima’

Objavljeno

/

Slika prikazuje konferencijsku sobu u kojoj se održava sastanak. Sudionici su okupljeni oko dugog stola, a na zidu iza njih projicira se prezentacija. Na stolu su različite boce i čaše. Ispred nekih sudionika nalaze se papiri i bilježnice. Prostorija je dobro osvijetljena, vjerojatno prirodnom svjetlošću koja dolazi iz prozora koji nisu vidljivi na slici.
Foto: Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Okrugli stol u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA održan je 13. veljače 2024. u Zagrebu, na temu ‘Osnaživanje suradnje u pitanjima seksualnog nasilja u ratnim sukobima – nacionalna i međunarodna perspektiva’

Okrugli stol u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA uvodno je pozdravila Anja Šimpraga – potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava te NJ. E. Simon Thomas – veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj, kao i sami organizatori.

Govornici na Okruglom stolu bili su predstavnici/ce ministarstava, posebno Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva zdravstva, drugih institucija, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Cilj Okruglog stola je razmjena iskustava iz njihove nadležnosti u odnosu na problem seksualnog nasilja u ratu, procesuiranje počinitelja, ostvarivanja prava žrtava te suradnje s drugim državama u ratnim sukobima i iznalaženja globalnog odgovora na ovaj sveprisutni problem.

Istaknuto je da je Republika Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je donijela poseban zakon koji regulira prava žrtava seksualnog nasilja u ratu, pod nazivom ‘Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu’, koji je na snazi od 2015. godine.

U proteklih osam godina  podneseno je 305 zahtjeva za stjecanje statusa žrtve seksualnog nasilja u ratu. Od tog broja 227 osoba je ženskog spola te je pozitivno riješeno 166 zahtjeva, dok je 78 osoba muškog spola i pozitivno je riješeno 50 zahtjeva. Nekoliko je zahtjeva neriješeno jer su podnositelji nedostupni. Budući da su posljedice rata dugotrajne i danas se brojne žrtve obraćaju institucijama sustava i organizacijama civilnog društva tražeći pomoć i podršku. Hrvatska je također pristupila globalnoj Inicijativi za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobu – PSVI (The Preventing Sexual Violence in Conflict Initiative). S obzirom na preživljeni rat i uspostavljanje sustava za ostvarenje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu, hrvatska iskustva su od izuzetnog značaja državama u ratnim sukobima, kao što su to Ukrajina, Sirija i brojne druge države.

Ispred institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom Okruglom stolu prisustvovala je savjetnica Andreja Makar.

Izvor: Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Nastavi čitati

Civilno društvo

Uskoro radionice o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici je osoba u invalidskim kolicima koja koristi prijenosno računalo postavljeno na stolu. Osoba je okrenuta prema prozoru s panoramskim pogledom na grad. Lice osobe nije vidljivo, a prostorija je dobro osvijetljena.

U sklopu programa održat će se online individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao ili žele postati samozaposlene te poslodavce koji žele zaposliti osobu/e s invaliditetom. Na kraju će se održati online okrugli stol

Hrvatski savez udruga za studente i mlade s invaliditetom SUMSI provodi trogodišnji program ‘Zajedno kroz izazove2’ čiji je glavni cilj veća (samo)zaposlenost osoba s invaliditetom na tržištu rada i bolja slika ove populacije u društvu.

U sklopu programa održat će se online individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao ili žele postati samozaposlene te poslodavce koji žele zaposliti osobu/e s invaliditetom. Na kraju će se održati online okrugli stol.

– Bez obzira imate li ili ne dosadašnjeg iskustva u radu ili zapošljavanju osoba s invaliditetom, pozivamo vas da se prijavite na radionice i saznate nove informacije i/ili upoznate potencijalne nove poslodavce/zaposlenike – pozivaju organizatori.

Prva grupna radionica održat će se 5. ožujka 2024. godine (utorak) s početkom u 10 sati preko Zoom platforme, a prijave su otvorene do 29. veljače 2024. godine putem prijavnih obrazaca:

Više detalja o programu možete pronaći ovdje.

Program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su: Centar za profesionalnu rehabilitaciju ‘Zagreb’, Hrvatski zavod za socijalni rad, Hrvatski zavod za zapošljavanje,  Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Liberato te Udruga Radio Student.

Nastavi čitati

U trendu