Connect with us

Life&Style

Hrvati u 2023. putovali više nego u predpandemijskoj 2019.

Published

on

Ova je slika skupine ljudi koji hodaju po snijegu. Ljudi su odjeveni u zimsku odjeću i čini se da se zabavljaju. Pozadina se sastoji od prekrasnog snježnog krajolika s drvećem i plavim nebom. Slika je osvijetljena odostraga, stvarajući toplo i privlačno raspoloženje.

Istraživanje MasterIndex je pokazalo da se troši više na inozemnim putovanjima, u prosjeku 757 eura, a čak 92% ljudi na putovanje ne ide bez svojih platnih kartica

Hrvati u 2023. putuju više nego godinu ranije, a trend će se nastaviti i dalje, pokazalo je to najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u listopadu ove godine na uzorku od 1018 ispitanika. Putovanja na odmor ostaju dominantna s udjelom od 60%, dok su poslovna putovanja zastupljena s 40%, a u prosjeku su ispitanici na odmor u godini dana putovali 4,6 puta, dok su na poslovni put išli 3,1 put.

Učestalost putovanja

Prema istraživanju, putovanja su doživjela značajan porast u 2023. godini u Hrvatskoj, čime je nadmašena čak i razina iz predpandemijske 2019. godine.

Primjetan je porast broja putovanja na odmor unutar Hrvatske, s prosječnim brojem od 3,0 putovanja u 2023. naspram 2,5 u prethodnoj godini. Sličan uzlet primjećuje se i u putovanjima unutar Eurozone, gdje je prosječan broj putovanja porastao sa 0,7 u 2022. na 1,1 u 2023.

Kada su u pitanju poslovna putovanja, zabilježen je snažan porast putovanja unutar Hrvatske, a primjetan je i blagi porast u poslovnim putovanjima u Eurozonu.

Planovi za zimska putovanja 2023.

Značajan skok u odnosu na prošlu godinu uočava se i u udjelu onih koji planiraju zimska putovanja u inozemstvo, bez obzira radi li se o jednodnevnim ili višednevnim putovanjima. Čak 46% planira ove zime putovati u inozemstvo, što označava  porast od 9 postotnih poena u odnosu na prethodnu godinu. Turistička putovanja u inozemstvo češće planiraju mladi u dobi od 18 do 29 godina (53%), nešto je više žena u usporedbi s muškarcima kao i pojedinaca s primanjima višim od 1200 eura. Također, planiranje ovakvih putovanja češće je među ispitanicima koji dolaze iz regija poput Istre, Primorja i Gorskog kotara (59%) i Dalmacije (53%).

Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir naših građana. Gotovo svaki ispitanik. Gotovo svaki četvrti ispitanik planira odlazak na skijanje, dok svaki peti planira putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova.

Planirana adventska putovanja u europske gradove obično su kraća, trajanja do tri dana, dok većina skijaških putovanja traje do tjedan dana. Osim toga, više od polovice ispitanika koji planiraju putovati, planiraju odlazak van Europe i to na duže od osam dana.

Što se tiče putovanja unutar Hrvatske, 56% ispitanika planira turistička putovanja unutar zemlje, slično kao i prošle godine. Ova putovanja češće planiraju osobe s višim stupnjem obrazovanja (62%), visokim osobnim prihodima (iznad 1600 eura – 65%), te stanovnici iz regije Istre, Primorja i Gorskog kotara.

Plaćanja karticama u inozemstvu

Istraživanje je pokazalo da je prosječni iznos potrošen na putovanja u inozemstvo u svrhu odmora porastao u usporedbi s prethodnom godinom. Primjetan je rast od 93 eura, odnosno sa 664 eura u 2022. na 757 eura u 2023.

Prosječni troškovi putovanja variraju prema dobi ispitanika. Mladi od 18 do 29 godina uglavnom troše do 300 eura, dok osobe od 30 do 39 godina češće imaju troškove između 501 i 1000 eura. Stariji od 55 troše između 1001 i 2000 eura, dok oni od 40 do 55 godina troše između 501 i 2000 eura.

Muškarci u prosjeku češće troše više od žena, a svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora.

Gotovo polovica ispitanika planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, dok se gotovina kao način plaćanja spominje kod 31% ispitanika. Značajan udio (22%) planira koristiti internet bankarstvo (e- ili m-banking).

Izvor: Val grupa

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Life&Style

Smijeh je najbolji besplatan lijek ikad

Published

on

Na slici vidim pet osoba koje sjede na travi u parku. Četiri osobe su djeca, a peta osoba je odrasla. Izgledaju opušteno, sjedeći u krugu i razgovarajući ili se druže. U pozadini fotografije nalaze se drveće i klupe, što dodaje prirodnu, spokojnu atmosferu ovoj sceni na otvorenom.
Foto: Pixabay

Smijeh povećava unos kisika i poboljšava funkciju pluća, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, i pomaže nam da se osjećamo opuštenije

Poslušaj članak

Smijeh nije samo znak sreće, već i moćan alat za poboljšanje zdravlja. Znanstveno je dokazano da smijeh pozitivno utječe na tijelo i um, donoseći brojne fizičke i psihološke koristi pa tako smijeh povećava proizvodnju antitijela i aktivira stanice koje se bore protiv infekcija.

Kada se smijemo, naše srce radi brže, poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Studija Sveučilišta Oxford pokazala je da smijeh povećava toleranciju na bol, jer potiče oslobađanje endorfina, prirodnih tjelesnih analgetika.

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B otkrilo je da smijeh u grupi ljudi može povećati prag boli za čak 10 posto.

Smijeh također povećava unos kisika i poboljšava funkciju pluća, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, i pomaže nam da se osjećamo opuštenije. Poboljšava nam raspoloženje jer smijeh potiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji nas čini sretnima.

Ljudi koji se zajedno smiju imaju jače društvene veze i bolje međusobno razumijevanje.

Smijeh potiče kreativnost. Opušten um lakše rješava probleme i donosi inovativna rješenja.

Jeste li znali da djeca u prosjeku nasmiju čak 300 puta dnevno, dok odrasli u prosjeku tek 15-20 puta?

A evo i još malo zanimljivosti. Najduži zabilježeni smijeh ikad trajao je približno tri sata! Ovaj rekord postavila je mađarska glumica i humoristica Krisztina Váradi 2000. godine tijekom jedne televizijske emisije.

Ipak, postoji i neslužbena priča o gvatemalskom komičaru Mayorgi, koji je navodno neprekidno smijao više od 16 sati, ali taj rekord nikada nije službeno potvrđen.

Bilo kako bilo, dugotrajan smijeh ne samo da je zabavan, već je i odličan trening za tijelo – jer aktivira čak do 80 mišića i troši kalorije.

Continue Reading

Gastro kutak

Egzotična puretina s kokosovim umakom i ananasom

Published

on

Na fotografiji se vidi tanjur s elegantno pripremljenim jelom. Glavni element je riža oblikovana u kupolasti oblik, ukrašena crnim sezamovim sjemenkama i listom peršina na vrhu. Uz rižu nalaze se komadići piletine u bogatom umaku, popraćeni ananasom, crvenom paprikom, crvenim bobicama i dodatnim listovima peršina. U pozadini se nalaze dekorativni elementi poput dvije svijeće u svijećnjacima, ananasa i crvene paprike, stvarajući topli i ugodan ugođaj.
Foto: DALL·E

Komadići crvene paprike dodaju svježinu i blagu hrskavost, dok korijander daje završni dašak svježine i mirisa. Jelo ima prepoznatljivu tropsku vibraciju, a najbolje se slaže s laganim prilogom poput riže ili kvinoje, koji upijaju fini umak. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – kremasto, slatko, slano i blago začinjeno

Sastojci:

  • 2 komada purećih prsa (oko 300 g)
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • pola žličice dimljene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice svježeg ananasa, narezanog na kockice
  • pola šalice crvene paprike, nasjeckane
  • jedna četvrtina šalice luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • pola žličice kurkume
  • 1 žlica soka od limete
  • jedna četvrtina šalice svježeg korijandera, nasjeckanog

Priprema:

Pureća prsa posipajte solju, paprom i dimljenom paprikom.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite puretinu 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Maknite ju i stavite sa strane.

U istoj tavi dodajte luk i češnjak te dinstajte 2 minute.

Dodajte crvenu papriku, ananas i đumbir te dinstajte još 3 minute.

Umiješajte soja umak, med, kurkumu i kokosovo mlijeko, pa vratite puretinu u tavu. Poklopite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.

Pred kraj dodajte sok od limete i posipajte svježim korijanderom.

Poslužite s rižom ili kvinojom.

Continue Reading

Gastro kutak

Slani muffini od tortilje i jaja za neobičan, ukusan i brz doručak

Published

on

Na fotografiji su slani muffini pripremljeni u kalupu za muffine. Svaki ima zlatno-smeđu koricu te je obogaćen rastopljenim sirom, komadićima šunke i posut svježim začinskim biljem. U pozadini se nalaze zdjelice s umacima, uključujući zeleni pesto i crveni salsa umak, što stvara ugodnu atmosferu za doručak ili brunch. Slika odiše toplinom i ukusnim zalogajem
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – topiv sir, bogatstvo jaja i nježno začinjenu šunku ili svježe povrće. Ovo jelo je idealno za brz i neobičan doručak, užinu ili čak laganu večeru

Sastojci (za 6 muffina):

  • 1 i pol tortilja (prerezane na četvrtine)
  • 4 jaja
  • 3 žlice mlijeka
  • pola šalice naribanog sira (cheddar, gouda ili po izboru)
  • jedna četvrtina šalice sitno sjeckane šunke ili pancete (ili povrće – paprika, luk, špinat)
  • pola žličice soli
  • jedna četvrtina žličice papra
  • 1 žlica maslaca ili ulja (za premazivanje kalupa)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C i premažite kalup za muffine maslacem ili uljem.

Ubacite tortilje u udubljenja kalupa, oblikujući male košarice.

Umutite jaja s mlijekom, soli i paprom. Dodajte naribani sir i šunku ili povrće.

Ulijte smjesu u tortilja-košarice, pazeći da ne prepunite.

Pecite 15-20 minuta, dok se jaja ne stegnu i dobiju zlatnu boju.

Poslužite toplo, uz jogurt, avokado ili svježu salatu.

Continue Reading

U trendu