Connect with us

Life&Style

Hrvati u 2023. putovali više nego u predpandemijskoj 2019.

Objavljeno

/

Ova je slika skupine ljudi koji hodaju po snijegu. Ljudi su odjeveni u zimsku odjeću i čini se da se zabavljaju. Pozadina se sastoji od prekrasnog snježnog krajolika s drvećem i plavim nebom. Slika je osvijetljena odostraga, stvarajući toplo i privlačno raspoloženje.

Istraživanje MasterIndex je pokazalo da se troši više na inozemnim putovanjima, u prosjeku 757 eura, a čak 92% ljudi na putovanje ne ide bez svojih platnih kartica

Hrvati u 2023. putuju više nego godinu ranije, a trend će se nastaviti i dalje, pokazalo je to najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u listopadu ove godine na uzorku od 1018 ispitanika. Putovanja na odmor ostaju dominantna s udjelom od 60%, dok su poslovna putovanja zastupljena s 40%, a u prosjeku su ispitanici na odmor u godini dana putovali 4,6 puta, dok su na poslovni put išli 3,1 put.

Učestalost putovanja

Prema istraživanju, putovanja su doživjela značajan porast u 2023. godini u Hrvatskoj, čime je nadmašena čak i razina iz predpandemijske 2019. godine.

Primjetan je porast broja putovanja na odmor unutar Hrvatske, s prosječnim brojem od 3,0 putovanja u 2023. naspram 2,5 u prethodnoj godini. Sličan uzlet primjećuje se i u putovanjima unutar Eurozone, gdje je prosječan broj putovanja porastao sa 0,7 u 2022. na 1,1 u 2023.

Kada su u pitanju poslovna putovanja, zabilježen je snažan porast putovanja unutar Hrvatske, a primjetan je i blagi porast u poslovnim putovanjima u Eurozonu.

Planovi za zimska putovanja 2023.

Značajan skok u odnosu na prošlu godinu uočava se i u udjelu onih koji planiraju zimska putovanja u inozemstvo, bez obzira radi li se o jednodnevnim ili višednevnim putovanjima. Čak 46% planira ove zime putovati u inozemstvo, što označava  porast od 9 postotnih poena u odnosu na prethodnu godinu. Turistička putovanja u inozemstvo češće planiraju mladi u dobi od 18 do 29 godina (53%), nešto je više žena u usporedbi s muškarcima kao i pojedinaca s primanjima višim od 1200 eura. Također, planiranje ovakvih putovanja češće je među ispitanicima koji dolaze iz regija poput Istre, Primorja i Gorskog kotara (59%) i Dalmacije (53%).

Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir naših građana. Gotovo svaki ispitanik. Gotovo svaki četvrti ispitanik planira odlazak na skijanje, dok svaki peti planira putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova.

Planirana adventska putovanja u europske gradove obično su kraća, trajanja do tri dana, dok većina skijaških putovanja traje do tjedan dana. Osim toga, više od polovice ispitanika koji planiraju putovati, planiraju odlazak van Europe i to na duže od osam dana.

Što se tiče putovanja unutar Hrvatske, 56% ispitanika planira turistička putovanja unutar zemlje, slično kao i prošle godine. Ova putovanja češće planiraju osobe s višim stupnjem obrazovanja (62%), visokim osobnim prihodima (iznad 1600 eura – 65%), te stanovnici iz regije Istre, Primorja i Gorskog kotara.

Plaćanja karticama u inozemstvu

Istraživanje je pokazalo da je prosječni iznos potrošen na putovanja u inozemstvo u svrhu odmora porastao u usporedbi s prethodnom godinom. Primjetan je rast od 93 eura, odnosno sa 664 eura u 2022. na 757 eura u 2023.

Prosječni troškovi putovanja variraju prema dobi ispitanika. Mladi od 18 do 29 godina uglavnom troše do 300 eura, dok osobe od 30 do 39 godina češće imaju troškove između 501 i 1000 eura. Stariji od 55 troše između 1001 i 2000 eura, dok oni od 40 do 55 godina troše između 501 i 2000 eura.

Muškarci u prosjeku češće troše više od žena, a svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora.

Gotovo polovica ispitanika planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, dok se gotovina kao način plaćanja spominje kod 31% ispitanika. Značajan udio (22%) planira koristiti internet bankarstvo (e- ili m-banking).

Izvor: Val grupa

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

DORUČAK ZA PONIJETI Overnight zobene s voćem i jogurtom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi svijetli, ugodno aranžiran stol na kojem dominira zdjela s overnight zobenim pahuljicama. Kaša je obogaćena svježim voćem poput borovnica i jagoda, te posuta komadićima oraha koji dodaju teksturu i hranjivu vrijednost. Pored zdjele se nalazi žlica, spremna za prvi zalogaj. ☕ U pozadini se vidi bijela šalica s crnom kavom, nekoliko knjiga složenih jedna na drugu te staklena zdjela s narančama — detalji koji daju toplinu i dojam opuštenog jutarnjeg rituala. Stolnjak s uzorkom jagoda i cvijeća dodatno pojačava dojam domaće atmosfere.
Foto: Pixabay

Zobene pahuljice natopljene u mlijeku i jogurtu preko noći postaju mekane i lako probavljive, dok chia sjemenke daju laganu gelastu teksturu i dodatnu dozu vlakana i omega-3 masnih kiselina. Svježe voće donosi prirodnu slatkoću i vitamine, a orašasti plodovi hrskavi kontrast i zdrave masnoće. Blaga nota cimeta zaokružuje okus, dok med ili javorov sirup po želji dodaju diskretnu slatkoću. Ovo je doručak koji kombinira praktičnost, ravnotežu hranjivih tvari i odličan okus – savršen za užurbana jutra

Sastojci (za jednu porciju):

  • pola šalice zobenih pahuljica (oko 40 g)
  • pola šalice grčkog jogurta (ili običnog jogurta)
  • pola šalice mlijeka (biljnog ili kravljeg)
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • pola šalice nasjeckanog voća (npr. borovnice, jagode, banana, breskva)
  • 1 žlica nasjeckanih orašastih plodova (npr. bademi, orasi – po želji)
  • prstohvat cimeta (opcionalno)

Priprema:

U staklenku ili posudu s poklopcem stavite zobene pahuljice, jogurt i mlijeko. Dobro promiješajte.

Dodajte chia sjemenke, med i cimet. Ponovno promiješajte da se sve sjedini.

Na vrh dodajte svježe ili smrznuto voće i orašaste plodove.

Poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći (ili barem 4 sata).

Ujutro samo uzmite, promiješajte i doručkujte – kod kuće ili u pokretu.

Nastavite čitati

Life&Style

INTUITIVNA PREHRANA Slušaj svoje tijelo, ne pravila

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici je osoba koja sjedi za stolom u restoranu ili kafiću. Obučena je u ljubičastu majicu i upravo reže komad pizze nožem i vilicom – prava kulinarska preciznost! Na stolu se nalaze boca vode i čaša, što sugerira lagani obrok ili pauzu uz piće. U pozadini se nazire interijer restorana, sa zamagljenim stolovima i stolicama, dajući prizoru ugodnu i opuštenu atmosferu.
Foto: Pexels

Za razliku od dijeta koje se temelje na restrikcijama i vanjskim pravilima, intuitivna prehrana je koncept koji promovira prehrambeni izbor vođen osjećajem gladi, sitosti, užitka i zdravlja

Dijete dolaze i odlaze, ali odnos koji imamo prema vlastitom tijelu ostaje s nama cijeli život. U svijetu u kojem je prehrana često podložna pravilima, zabranama i brojanju svega – od kalorija do koraka – intuitivna prehrana nudi osvježavajući pristup: povratak slušanju unutarnjih signala i vraćanje povjerenja vlastitom tijelu.

Za razliku od dijeta koje se temelje na restrikcijama i vanjskim pravilima, intuitivna prehrana je koncept koji promovira prehrambeni izbor vođen osjećajem gladi, sitosti, užitka i zdravlja. Ne postoje ‘zabranjene’ namirnice niti ‘cheat days’ – umjesto toga, uči se kako prepoznati fizičku glad, kako razlikovati emocionalnu potrebu od stvarne gladi, te kako jesti s namjerom, a ne iz navike.

Nutricionistkinja Evelyn Tribole, jedna od autorica koncepta intuitivne prehrane, objašnjava da fizička glad dolazi postupno i manifestira se kroz osjećaje poput praznog želuca, umora ili razdražljivosti, dok emocionalna glad dolazi naglo i često je povezana sa stresom, dosadom ili tjeskobom. Prvi korak prema intuitivnom načinu prehrane jest naučiti razlikovati te impulse i ne osuđivati sebe zbog hrane koju konzumiramo.

Linda Craighead, psihologinja specijalizirana za poremećaje u prehrani, savjetuje da obroke konzumiramo svjesno i bez ometanja – bez gledanja u ekran ili žurbe. Fokusiranje na teksturu, miris i okus hrane povećava zadovoljstvo te omogućuje tijelu da prirodno signalizira kada je dovoljno. Svjesno jedenje vraća iskustvu prehrane njezinu punu vrijednost.

U srži intuitivne prehrane nalazi se ideja bezuvjetnog dopuštenja za jelo. Elyse Resch, dijetetičarka i koautorica ovog pristupa, ističe da zabrana određene hrane samo povećava njezinu privlačnost, što često dovodi do prejedanja. Kada prestanemo demonizirati hranu i priznamo si pravo da jedemo ono što želimo, odnos prema hrani postaje smireniji i prirodniji.

Važan dio procesa je i prihvaćanje vlastitog tijela takvim kakvo jest.

– Intuitivna prehrana ne može funkcionirati ako vas vodi mržnja prema vlastitom tijelu. Poštivanje tijela je temelj za donošenje brižnih, a ne kažnjavajućih odluka o hrani – kaže Christy Harrison, dijetetičarka i autorica knjige Anti-Diet. Ova filozofija ne promovira zanemarivanje zdravlja, već traži zdrav odnos sa samim sobom, temeljen na brizi, a ne kazni.

Još jedan koristan alat je vođenje dnevnika osjećaja. Marci Evans, nutricionistkinja i terapeutkinja za poremećaje u prehrani, savjetuje da se umjesto kalorija prate emocije koje se javljaju prije, tijekom i nakon jela. Takav pristup pomaže u osvještavanju prehrambenih obrazaca i pruža prostor za razumijevanje vlastitih potreba.

Intuitivna prehrana nije instant rješenje, već proces učenja, otpuštanja kontrole i povratka sebi. Iako se često poistovjećuje s ‘jedenjem što god želim’, njezina prava snaga leži u povezanosti – sa sobom, sa signalima tijela i s emocionalnim zdravljem. U konačnici, to je put prema ravnoteži, samoprihvaćanju i većem užitku u svakom zalogaju – bez brojanja, bez krivnje i bez straha.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Brza krema od pistacija i jogurta

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje primamljiv desert od pistacija serviran u staklenoj čaši. Kremasta smjesa svijetlozelene boje prekrivena je komadićima pistacija, a kraj nje se nalazi elegantna žlica – savršena za uživanje u svakom zalogaju! U pozadini se vidi još jedna staklenka s istim desertom te bijela zdjelica puna pistacija, sve smješteno na svijetlom stolnjaku koji dodatno ističe svježinu i profinjenost ovog slatkog zalogaja.
Foto: Copilot

Poslužuje se ohlađen u čašicama, uz posip od mljevenih pistacija koji dodaje dozu elegancije i blagu hrskavost. Ovaj desert savršen je izbor za sve koji vole zdrave slastice s daškom profinjenosti

Sastojci (za 2 porcije):

  • 4 žlice grčkog jogurta (ili običnog gustog jogurta)
  • 2 žlice pistacija (neslanih, oguljenih)
  • 1 i pol žlica meda ili javorovog sirupa
  • pola žličice ekstrakta vanilije (po želji)
  • 1 žlica mljevenih pistacija za posipanje

Priprema:

Pistacije (2 žlice) usitnite u blenderu ili ručno u mužaru dok ne dobijete pastu ili krupniji prah.

U zdjelici pomiješajte jogurt, med i vaniliju. Dodajte usitnjene pistacije i dobro promiješajte.

Raspodijelite kremu u dvije čašice ili zdjelice. Po vrhu pospite mljevene pistacije za dekoraciju i dodatnu hrskavost.

Po želji stavite 10 minuta u hladnjak, ali može se jesti odmah.

Nastavite čitati

U trendu