Poveži se s nama
In-Portal Banner

Life&Style

Hrvati u 2023. putovali više nego u predpandemijskoj 2019.

Objavljeno

/

Ova je slika skupine ljudi koji hodaju po snijegu. Ljudi su odjeveni u zimsku odjeću i čini se da se zabavljaju. Pozadina se sastoji od prekrasnog snježnog krajolika s drvećem i plavim nebom. Slika je osvijetljena odostraga, stvarajući toplo i privlačno raspoloženje.

Istraživanje MasterIndex je pokazalo da se troši više na inozemnim putovanjima, u prosjeku 757 eura, a čak 92% ljudi na putovanje ne ide bez svojih platnih kartica

Hrvati u 2023. putuju više nego godinu ranije, a trend će se nastaviti i dalje, pokazalo je to najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u listopadu ove godine na uzorku od 1018 ispitanika. Putovanja na odmor ostaju dominantna s udjelom od 60%, dok su poslovna putovanja zastupljena s 40%, a u prosjeku su ispitanici na odmor u godini dana putovali 4,6 puta, dok su na poslovni put išli 3,1 put.

Učestalost putovanja

Prema istraživanju, putovanja su doživjela značajan porast u 2023. godini u Hrvatskoj, čime je nadmašena čak i razina iz predpandemijske 2019. godine.

Primjetan je porast broja putovanja na odmor unutar Hrvatske, s prosječnim brojem od 3,0 putovanja u 2023. naspram 2,5 u prethodnoj godini. Sličan uzlet primjećuje se i u putovanjima unutar Eurozone, gdje je prosječan broj putovanja porastao sa 0,7 u 2022. na 1,1 u 2023.

Kada su u pitanju poslovna putovanja, zabilježen je snažan porast putovanja unutar Hrvatske, a primjetan je i blagi porast u poslovnim putovanjima u Eurozonu.

Planovi za zimska putovanja 2023.

Značajan skok u odnosu na prošlu godinu uočava se i u udjelu onih koji planiraju zimska putovanja u inozemstvo, bez obzira radi li se o jednodnevnim ili višednevnim putovanjima. Čak 46% planira ove zime putovati u inozemstvo, što označava  porast od 9 postotnih poena u odnosu na prethodnu godinu. Turistička putovanja u inozemstvo češće planiraju mladi u dobi od 18 do 29 godina (53%), nešto je više žena u usporedbi s muškarcima kao i pojedinaca s primanjima višim od 1200 eura. Također, planiranje ovakvih putovanja češće je među ispitanicima koji dolaze iz regija poput Istre, Primorja i Gorskog kotara (59%) i Dalmacije (53%).

Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir naših građana. Gotovo svaki ispitanik. Gotovo svaki četvrti ispitanik planira odlazak na skijanje, dok svaki peti planira putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova.

Planirana adventska putovanja u europske gradove obično su kraća, trajanja do tri dana, dok većina skijaških putovanja traje do tjedan dana. Osim toga, više od polovice ispitanika koji planiraju putovati, planiraju odlazak van Europe i to na duže od osam dana.

Što se tiče putovanja unutar Hrvatske, 56% ispitanika planira turistička putovanja unutar zemlje, slično kao i prošle godine. Ova putovanja češće planiraju osobe s višim stupnjem obrazovanja (62%), visokim osobnim prihodima (iznad 1600 eura – 65%), te stanovnici iz regije Istre, Primorja i Gorskog kotara.

Plaćanja karticama u inozemstvu

Istraživanje je pokazalo da je prosječni iznos potrošen na putovanja u inozemstvo u svrhu odmora porastao u usporedbi s prethodnom godinom. Primjetan je rast od 93 eura, odnosno sa 664 eura u 2022. na 757 eura u 2023.

Prosječni troškovi putovanja variraju prema dobi ispitanika. Mladi od 18 do 29 godina uglavnom troše do 300 eura, dok osobe od 30 do 39 godina češće imaju troškove između 501 i 1000 eura. Stariji od 55 troše između 1001 i 2000 eura, dok oni od 40 do 55 godina troše između 501 i 2000 eura.

Muškarci u prosjeku češće troše više od žena, a svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora.

Gotovo polovica ispitanika planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, dok se gotovina kao način plaćanja spominje kod 31% ispitanika. Značajan udio (22%) planira koristiti internet bankarstvo (e- ili m-banking).

Izvor: Val grupa

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brza torta s Plazma keksima i orasima

Objavljeno

/

Komad bogate torte s orasima na vrhu poslužene na elegantnom tanjuru sa zlatnim rubom, uz zlatnu vilicu. Torta izgleda kremasto i bogato, s nekoliko slojeva različitih tekstura, uključujući kremasti sloj s orasima.
Foto: Instagram @biljina.kuhinja.tv

Ova kremasta torta food blogerice Biljane Samardžić (@biljina.kuhinja.tv) je idealna za sve trenutke kada želite impresionirati svoje goste ili obitelj, a nemate puno vremena za pripremu. Bez potrebe za pećnicom, dovoljan vam je samo mikser i nekoliko sastojaka kako biste pripremili ovaj dekadentni desert

Sastojci:

  • 700 g kiselog vrhnja (oko 3 šalice)
  • 500 ml slatkog vrhnja (oko 2 šalice)
  • 200 g šećera u prahu (oko 1 i 3/4 šalice)
  • 300 g mljevene Plazme (oko 3 šalice)
  • 100 g crne čokolade za kuhanje (oko pola šalice)
  • 250 g mljevenih oraha (oko 2 i pol šalice)
  • 150 g Plazma keksa u komadima (oko 1 i pol šalica)
  • 2 dl mlijeka (oko 3/4 šalice)

Priprema:

Umutite slatko vrhnje s mikserom dok ne postane čvrsto.

Posebno umiksajte kiselo vrhnje i šećer u prahu pa umiješajte sa slatkim vrhnjem.

Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte mljevenu Plazmu i naribanu čokoladu, a u drugi mljevene orahe.

Ako je nadjev od keksa previše gust, dodajte malo mlijeka (oko 1,5 žlice) i ponovo izmiksajte kako biste dobili kremastiju konzistenciju.

Na dno pleha stavite podesivi obruč ili kalup (Biljana preporučuje promjer 23 cm).

Slažite sloj Plazma keksa koje ste prethodno umočili u mlijeko. Preko keksa rasporedite kremu od keksa i čokolade, zatim kremu od oraha.

Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku da se stvrdne.

Nakon toga, skinite obruč i tortu po želji ukrasite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene gljive sa špinatom su ukusno jelo koje se lako priprema

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje punjene gljive. Oko gljiva su raspoređeni listovi peršina. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje jelo koje izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što može privući pažnju ljubitelja hrane.
Foto: Pexels

Ovo jelo je fleksibilno, pa se punjenje može prilagoditi dodavanjem drugih sastojaka, poput mesa, orašastih plodova ili drugih povrća, čineći ga još zanimljivijim. Ukratko, punjene gljive sa špinatom su savršeno jelo za ljubitelje gljiva i povrća, a istovremeno su i vrlo privlačne za oči

Sastojci:

  • gljive (poželjno krupnije, poput šampinjona ili bukovače)
  • špinat (svjež ili blanširan)
  • crveni luk (1 glavica)
  • bijeli luk (2-3 češnja)
  • sir (npr. feta, kremasti ili parmezan)
  • maslinovo ulje (za prženje)
  • sol i papar (po ukusu)
  • malo limunovog soka (opcionalno)
  • krušne mrvice (opcionalno, za posipanje)

Priprema:

Operite gljive i pažljivo uklonite stabljike. Sačuvajte stabljike za punjenje.

Stavite gljive na papirnati ubrus da se osuše.

Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crveni luk i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte sjeckane stabljike gljiva i pržite nekoliko minuta. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene. Posolite i popaprite po ukusu.

Sklonite s vatre, dodajte izdrobljeni sir i dobro promiješajte.

Napunite svaku gljivu punjenjem i stavite ih u pleh.

Po želji, posipajte krušne mrvice preko punjenih gljiva za dodatnu hrskavost.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite gljive oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.

Poslužite tople, uz malo limunovog soka ili salatu po izboru.

Nastavi čitati

U trendu