Kutak za stručnjake

Hrvati prema statistikama peru zube svaki peti dan

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod sloganom ‘Sretna usta su… sretno tijelo’ kojim se želi ukazati na to da, brinući se o oralnom zdravlju, čuvamo svoje opće zdravlje

Svjetski dan oralnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju cjelokupnog zdravlja.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod sloganom ‘Sretna usta su… sretno tijelo’ kojim se želi ukazati na to da, brinući se o oralnom zdravlju, čuvamo svoje opće zdravlje.

Oralne bolesti su inače glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezane s drugim ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Bez obzira na nelagode i boli, četkicu za zube Hrvati koriste u prosjeku svaki peti dan i nalazimo se na začelju europskih ljestvica kad je u pitanju oralno zdravlje. Na samo oralno zdravlje utječe loša oralna higijena zbog loše oralne edukacije.

Na loše oralno zdravlje može utjecati i loša prehrana, tj. hrana bogata ugljikohidratima i šećerima, pušenje, alkohol i slično.

Studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu su tako ove srijede na Cvjetnom trgu proveli i prezentirali Geronto projekt. To je studentski, volonterski projekt osmišljen 2010. godine namijenjen osobama starije životne dobi, odnosno, starijima od 65 godina.

Studenti u slobodno vrijeme odlaze u staračke domove i udruge umirovljenika i educiraju korisnike o oralnom zdravlju, o povezanosti oralnog zdravlja sa sistemnim zdravljem i oralnom karcinomu. Provode i stomatološke preglede.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes, koji se vrlo lako može spriječiti poštivanjem triju jednostavnih pravila:

  • hraniti se zdravo (ne jesti slatkiše između obroka)
  • čistiti zube poslije svakog obroka (zubni konac) i navečer prije spavanja (zubna četkica)
  • ići redovito na pregled stomatologu (najmanje jednom godišnje).

U trendu

Exit mobile version